Hlavní obsah
Věda

Co se dělo s vodou na Marsu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Marek Zelinka/Leonardo.ai

Před několika dny se David Burtt z americké společnosti NASA podělil o výsledky výzkumu v publikované studii, která se zabývá obsahem těžkých izotopů uhlíku ve vzorcích z povrchu Marsu.

Článek

Byla dřív na Marsu voda? Mohl v ní být život? Proč už tam není? Co se mohlo stát, že planeta tak podobná Zemi přestala být vhodná pro přítomnost kapalné vody?

O tom, že na Marsu byla voda, se ví už dávno. Otázky dnešního dne: Je tam pořád? A co se s ní stalo?

Na druhou otázku přináší odpovědi nová studie podložená výzkumem hornin z povrchu rudé planety. Vědci pomocí Rover Discovery zkoumali složení izotopů v na uhlík bohatých horninách.

Dvě hypotézy

Izotopy uhlíku se mohly v horninách ukládat dvěma způsoby, nebo spíše ve dvou prostředích. Buď složení vzniklo vlivem tepla, které zkoumanou plochu vysušilo, a vlhka, které se s teplem následně střídalo a povrch ovlažilo. Druhá varianta usazování odpovídající výsledkům probíhá v silně slané vodě, která je uzavřená ledovou krustou.

Hodnoty naměřené v horninách na Marsu dosahují až trojnásobku maximálních hodnot naměřených na Zemi. Pokud budeme pracovat s odpařovací variantou, teplotní výkyvy musely být skutečně extrémní. Odpařování vody v částech Země, kde jsou nejvyšší teploty, tedy nedosahují ani polovině odpařovacího potenciálu z Marsu. Co ale mohlo způsobit takové přívaly horka? Zvláště když počítáme s aktuálními teplotami, které se průměrně pohybují kolem -60 stupňů Celsia.

Co Mars ohřívadlo? To není možné zjistit. I když se tato teorie může někomu zdát nepravděpodobná, je myslím reálnější než druhá hypotéza. Pokud by totiž v kráterech na Marsu docházelo k ukládání těžkých izotopů uhlíku z ledové vody, která byla krytá ledovou krustou, kam se ta voda poděla? Průměrná teplota je -60 stupňů, takže by se klima Marsu muselo v minulosti několikrát razantně změnit. Minimálně dvakrát. Jednou, aby se voda ohřála a ztratila z povrchu, podruhé, aby se povrch planety zase ochladil.

Klima na Marsu tedy bylo v době, kdy na něm byla voda, buď pořád extrémně chladné, nebo se střídalo suché horko s vlhkem. Jedna varianta ale podle nálezu proběhnout musela. Příznivci života na Marsu by možná podpořili odpařovací hypotézu, pro možný život by totiž bylo střídavé klima příznivější. Druhá varianta se sladkou vodou zadrženou v ledu se totiž s životem moc slučovat nedá.

Zdroje:

https://www.space.com/16907-what-is-the-temperature-of-mars.html

https://www.sciencedaily.com/releases/2024/10/241007165317.htm

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz