Hlavní obsah
Názory a úvahy

Humbuk kolem peněz pro první dámu nejen generála Pavla

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Marek Zelinka/Leonardo.ai

Možná jste si všimli, že se v posledních pár dnech řeší změna zákona, která by první dámě přisoudila peníze ve výši 30 % víceúčelové paušální náhrady prezidenta. Je v tom problém?

Článek

Eva Pavlová bude brát 108 tisíc korun… 95 tisíc pro první dámu, líbí se vám to? Bude brát až 100 tisíc…

Takovýchto titulků jste si mohli všimnout skoro všude. Informace se chytily deníky bulvární i běžné, protože doufají, že polovinu čtenářů šokují. Tato šokovaná polovina se zděsí, začne se hádat s tou druhou a bude živo.

O co vlastně jde?

Partner naší hlavy státu sice není volená funkce, ale i přesto je očekáváno, že bude plnit řadu povinností. Minimálně se očekává, že bude prezidenta doprovázet při některých zahraničních i vnitrostátních cestách. Je jasné, že si náklady na cestu atd. nehradí první dáma sama. Lze předpokládat, že do této doby se hradily náklady partnera hlavy státu z prostředků prezidenta. Změna má přinést rozdělení nákladů, aby „první dáma“ mohla naplno provozovat svou agendu a nemuselo se to platit z prezidentských prostředků.

Jak to chápu …

V praxi jde o to, že prezidentský pár získá další prostředky, tedy lidově dostanou přidáno. Kdyby se měl zvýšit prezidentský plat nebo náhrady, začala by se kombinace těchto dvou částek přibližovat k milionu a to by v době, kdy se zemi tak moc nedaří, nevypadalo dobře.

Zavést náhrady pro první dámu je tedy celkem chytrý a originální nápad.

Anketa

Má získat první dáma vlastní náhrady?
Ano
8,7 %
Ne
91,3 %
Nevím
0 %
Celkem hlasovalo 92 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz