Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Sedm pravidel rodiče aneb na co si dát ve škole pozor

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Marek Zelinka/Leonardo.ai

Skromné doporučení pro pozorné rodiče.

Článek

1. Když se vaše dítě vrátí ze školy, dohlédněte, aby se kromě přípravy na další den podívalo i na zápisky z dneška.

Člověk rychle zapomíná a zopakování nových informací během 6 hodin od jejich zaznamenání pomáhá jejich uchování v dlouhodobé paměti.

2. Jděte vzorem s knihou v ruce

Pokud má vaše dítě přečíst knihu, nejlépe to zajistíte tím, že si každý den na 15 minut sednete s vlastním románem a uděláte si malý čtenářský klub.

3. Choďte na rodičovské schůzky a konzultační dny

Pokud má vaše dítě horší známku, zavolejte a pak jděte za učitelem během jeho konzultačního dne. Rád vám poví, jaké hlavní úkoly vaše dítě ještě čekají, a vy pak můžete dohlédnout na to, aby se na ně v dětském pokoji nezapomnělo.

4. Zjistit jak fungují známky a jejich kategorie

Na některých školách existují kategorie známek. Učitelé vytvoří kategorie, např. ústní zkoušení, projekt, test… Každá známka, kterou žák získá, pak putuje do takovéto kategorie. Před vytvořením závěrečné známky na pololetí nebo konci roku se každá kategorie zprůměruje a až ty průměry pak znovu dalším průměrováním vytvoří závěrečnou známku. Jedna známka z projektu tedy může vyrovnat tři špatné z testů. Neplatí to ale u všech škol, proto se ptejte učitelů, jak známky fungují a které jsou ty důležité.

5. Smiřte se, že vaše děti budou pod tlakem

To nejhorší, co může rodič dítěti říct, je, že to vyřeší za něj. Pokud vaše dítě zápolí s problémem, pomozte mu se uklidnit a motivujte ho, aby skočilo zpět do sedla.

6. Selhání je největší učitel

Nezapomeňte, že někdy je výhra schopnost polknout hrdost a zavčas odejít z boje. Děti někdy potřebují slyšet: Nevadí, když to nedokážeš, svět se nezboří. Teď tam jdi, ne abys vyhrál, ale abys sám viděl, co umíš.

7. Respektujte učitele

Tentokrát to nemyslím jako obranu kantorů. Respektujte je kvůli svým dětem. Ano, můžete mít na učitele svůj názor, ale před dětmi o něm nemluvte zle. Chcete přece, aby se vaše dítě ve škole učilo, ne? Proč by se mělo učit od muže, kterého jeho táta popisuje jako nekompetentního idiota? To by samo bylo úplně tupé, nemyslíte?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz