Hlavní obsah

Znásilnění, co všechno je teď trestné

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Marek Zelinka/Leonardo.ai

Tento rok se po dlouhé době změnil zákon definující útoky sexuální povahy. Přibyly i nové definice. Co je to sexuální útok a sexuální nátlak?

Článek

Znásilnění

Nejprve si vysvětleme, jak je vykládán termín znásilnění. Zákon ho popisuje jako vykonanou soulož proti seznatelné vůli, nebo jakýkoli pohlavní styk se souloží srovnatelný.

Chápu to tak, že aby mohl být čin klasifikován jako znásilnění, musí prostě dojít k sexu s penetrací. Za toto učiněné proti vůli může být pachatel odsouzen na 2 roky až 10 let.

Doba odnětí svobody mi přijde přiměřená. Oběť takového činu je totiž naprosto zdevastovaná. Takže pokud jste na večírku a vidíte, že je vaše kolegyně silně opilá, předtím než zkusíte využít situace, pamatujte na následující čísla…

94% žen se po znásilnění vypořádává s posttraumatickým stresovým syndromem (PTSD).

30% žen trpí symptomy PTSD i devět měsíců po činu.

33% znásilněných žen zvažuje sebevraždu.

13% se o ni pokusí.

Sexuální útok

Jako sexuální útok je klasifikován jakýkoliv pohlavní styk, který není chápán jako znásilnění. Dále sem spadá pohlavní ukájení, obnažování a srovnatelné chování.

Pokud jste tedy zvyklí v metru za plexisklem uspokojovat své nejnižší pudy, počítejte s tím, že vám to může vynést až 5 let za mřížemi, pokud přitom budete obtěžovat školáky nebo jiné chráněné osoby, můžete si přičíst další 3 roky navíc.

Lidé někdy zlehčují sexuální útok, bagatelizují ho srovnáním se znásilněním, přitom za sebou zanechává řadu těžko zpracovatelných traumat. A proč? Pro chvilkové potěšení. Pokud si nemůžete pomoct a potřebujete se ukájet na veřejnosti, kontaktujte někoho. Nemáte totiž tušení, co všechno můžete člověku způsobit.

37% obětí sexuálního útoku má problém udržovat přátelské vztahy v rodině i mimo ni. Mají problém důvěřovat i členům rodiny, necítí blízkost svých bližních. Dá se myslím říct, že jim útočník prakticky zničí celý život.

Sexuální nátlak

Tento bod se věnuje tomu, když pachatel využije svého nadřízeného nebo jakkoli důležitého postavení k tomu, aby oběť nenásilnou formou přinutil k souloži, k pohlavnímu styku srovnatelnému s ní, k sebeukájení nebo obnažování. Kromě postavení sem spadá i zneužití tísně oběti, nebo zneužití její závislosti.

Takovéto chování může pachatele poslat až na 4 roky do vězení.

Takže pokud jste vlastníkem bytu a chcete vysokoškolské studentce ve finanční nouzi pomoci tím, že jí nabídnete jinou verzi nájmu, spadáte přímo do této kategorie.

Dodatková informace

Soudce podle zákona musí přihlížet k výpovědi poškozené osoby, tedy oběti, s ohledem na to, jaké poškození a komplikaci jejího života pachatel způsobil. Takže deprese, panické ataky a strach již nemohou být přehlédnuty.

Shrnutí

Tyto změny mají podle mě usnadnit práci soudů, vyjasnit povahu skutků a snad i zefektivnit odsuzování sexuálních predátorů.

Článek ale obsahuje jen malé množství vybraných informací, které mohou být špatně pochopeny, nejsem právník. Pokud vás tématika zajímá, podívejte se na zdrojový materiál nebo si zákon vyhledejte sami, je to zajímavé počtění.

Zdroj informací:

Paragraf 185, 186

https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2024-166

https://rainn.org/statistics/victims-sexual-violence

Anketa

Jste rádi, že došlo k takovéto změně zákona?
Ano
33,3 %
Ano, ale mám vyhrady
55,6 %
Ne
0 %
Ne, ale lepší než nic
11,1 %
Celkem hlasovalo 9 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz