Hlavní obsah
Lidé a společnost

Nezírej: ano, zírání je skutečně obtěžující

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Teď nemám na mysli jen probíhající kampaň v pražské MHD, ale také obecné společenské pravidlo.

Článek

Zjevně to některé jedince doma nenaučili. Na lidi se nezírá, ať už nás zaskočí cokoliv při pohledu na ně. Nejen na hezké slečny se nezírá. Výjimkou jsou veřejně známé osoby, takzvané celebrity, které na zírání okolí staví celou svou kariéru. Za mně na nich nic k zírání obvykle není a jsem schopná je přehlédnout, jak pole lán, pokud do mě někdo nedloubne s tím, že „to je ten/ta XY“.

Nezíráme tedy na jiné lidi jen proto, že jsou na první pohled významně odlišní od ostatní populace, zvláště, když za svou odlišnost nemohou.

Naštěstí doba pokročila a setkáváme se s lidmi, které předchozí režim nelidsky ukrýval za zdmi ústavů. Běžně tedy potkáváme lidi na vozíčku, lidi s mentálnim postižením, se sluchovým a řečovým postižením. Stali se obvyklou součástí naší společnosti a nic nás nenutí ani zírat, ani odvracet zrak.

Někdy je však „výchovy“ ohledně nezírání, hyperkorektnosti ohledně pojmenovávaní postižení, kterým člověk trpí, nabádání k tomu, co těmto lidem nikdy neříkat, až přespříliš. Vede to k tomu, že lidé sice ani nezírají, ani nemluví nekorektně, ale pro jistotu úplně odvrátí zrak, raději člověka s postižením vůbec nevidí, natož, aby ho oslovili.

Je těžké se přiblížit k člověku, když si nejsem jistá, jak s ním mluvit. Ve většině lidí to vyvolává obavy, aby něco nepokazili, takže se raději lidem s postižením vyhnou. Dívají se skrz ně. Tudíž sice nezírají, ale také neberou na vědomí. Dokonce z obavy, aby se někoho nedotkli, raději ani nenabídnou pomoc.

Tím se dostáváme jako společnost do podivné situace, kdy se dozvídáme ze všech stran, jak přesně se máme chovat, co přesně máme říkat, nebo naopak neříkat, až se dostaneme do stavu, kdy většina usoudí, že se to vlastně nedá zapamatovat, že chovat se přirozeně, je v některých případech určitého postižení vlastně nežádoucí, a aby se lidé vyhnuli případné nepříjemné situaci, vyhnou se jinému člověku.

Teď se nově objevila další kampaň v podobě plakátů, vyzývajících k nezírání, nesahání a vůbec k nepřehlížení nevhodného chování vůči ženám v MHD. Tím se vcelku nedá nic zkazit. Slušný muž to ví a protože je slušný, nedělá to. Neslušný muž to ví zřejmě také, ale neřídí se tím a dovolím si pochybovat o tom, že když si přečte výzvu na plakátu, polepší se. Nedá se nic pokazit, ale dá se něco napravit? Pochybuji.

Možná tím docílíme toho, že slušní lidé se budou ignorovat, jen pro jistotu, aby je někdo neobvinil ze zírání a budou si udržovat větší odstup, pokud to půjde. Že by plakát odradil ty neslušné, si nemyslím.

Obávám se, že podobné kampaně dobře poslouží k hádkám v diskusích a najednou budou zírání hájit i ti, kteří zásadně v MHD zírají tak možná do mobilu, nebo do novin, jen tak z principu, protože zase někdo chce něco zakazovat.

Ostatní způsoby obtěžování už budou minimálně přestupkem a spadají do kompetence policie, nebo městské policie, tak co kdyby se pěší hlídky čas od času projely MHD? Nebo pěšky chodí za trest?

Jestliže je situace skutečně tak kritická, jak tvůrci plakátů tvrdí, bezpečnost cestujících by měla být zajišťována kompetentním způsobem, plakáty ať poslouží jako podpora, ale jako hlavní nástroj bezpečnosti v MHD neposlouží zcela určitě.

Také neposlouží k tomu, aby se někdo skutečně snažil v případě obtěžování zasáhnout. Může to totiž být nebezpečné. Jestliže sám provozovatel MHD i s magistrátem hl. města Prahy považuje cestování za ne zcela bezpečné, měl by se snažit bezpečnost zajistit především fyzicky, namísto bezzubého apelu na plakátech.

Zveřejněné případy napovídají, že se zdaleka nejedná jen o nepříjemnost, ale o závažný bezpečnostní problém. Potom jsou samotné plakáty spíše výsměchem obětem. Násilníky rozhodně nezastaví. Co tedy hodlá dělat policie, městská policie, magistrát a dopravní podnik? Odpovědné osoby si budou číst plakáty a mnout si ruce, jak to hezky zařídili?

Zdroje:

https://news.refresher.cz/165249-Zirani-je-taky-obtezovani-Kampan-v-prazske-MHD-ukazuje-cestujicim-jak-na-nej-reagovat

https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/obtezovani-mhd-praha-kampan-sexualni-natlak-pribehy_2408220700_ako?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu#dop_ab_variant=1328631&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz