Hlavní obsah
Názory a úvahy

Senioři by měli být pokorní?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Tohle jsem se dočetla v několika diskusích pod články a autoři to mínili zcela vážně. Jen jaksi zapomněli, že trocha té pokory by se čas od času hodila a slušela každému.

Článek

Proč by měli být pokorní zrovna senioři? Vůči komu či vůči čemu?

Existují velkolepé věci i lidská díla, která v člověku vzbuzují pokoru, ale proč by pokora měla být povinná pro seniory?

Zřejmě se některé „taky lidské“ bytosti domnívají, že důchody jsou sociální dávka, vyplácená za existenci v jistém věku. Nikoliv, je to něco jako mzda ze mzdy.

Mizerná mzda ze mzdy, dalo by se napsat. Zároveň máme jedny z nejpřísnějších podmínek přiznání důchodu široko daleko. Stávající vláda okrouhala za pomoci Ústavniho soudu růst důchodů v souvislosti s inflací.

Taktéž mnohé celebrity pláčou, když srovnávají, kolik státu odvedly a jsou zaskočeny výší důchodu. Na rozdíl od mnohých se však obvykle mohou dál věnovat své profesi.

O ostatní osoby, které dosáhly důchodového věku, není na pracovním trhu zájem, s výjimkou lékařů. K důchodu tedy, pokud zdraví dovolí, si mohou přivydělat pomocnými pracemi. Vzhledem k posouvání věku odchodu do důchodu tedy zdraví čím dál častěji nedovolí.

Soudný člověk z toho vyvodí, že čeští důchodci rozhodně nemají na růžích ustláno.

Pravděpodobně nějaký český senior tu a tam někoho naštve a v důsledku toho je český penzista vyzýván k pokoře. V mém životaběhu mě tedy čas od času naštvávají lidé napříč všemi generacemi, od uječených, rozlítaných dětí, které se snaží mě, nebo sebe, polít horkým kafem, přes „ženský za volantem“ a „chlapy takyřidiče“, po protivné prodavačky všeho věku a čas od času také úplně všichni.

Už si to konečně přiznejme, že většina z nás čelí v poslední době značné frustraci z jistého nedostatku financí. Vzhledem k tomu, jak si ekonomicky stojí tzv. střední třída, kdy každé zaškobrtnutí může způsobit propad do chudoby, není divu, že mnohým ujíždějí nervy. Pak stačí, aby se jeden neobratný senior připletl do cesty a jiskry (nebo zlé texty), lítají.

Problém je, že obětí jistého ekonomického tlaku jsme skoro všichni. Momentálně jsme se, snad, vyhrabali z nejhoršího, zdánlivě jsme překonali energetickou krizi a inflaci, šplhajicí k astronomickým výšinám, ale soudný člověk si uvědomuje, že „ještě jedno takové vítězství nás zabije“.

Politická nejistota posledních dní tomu nepřidá a ani člověk, který se politice vyhýbá, si nemohl nevšimnout toho, že premiér se pravděpodobně v důsledku prohraných voleb trošičku zbláznil.

Rozhodně není na mistě vyzývat seniory k pokoře, jsme totiž všichni na jedné lodi. Bohužel lodička je to poněkud vratká a děravá. Opět takřka všichni ucpáváme díry naší společné, vratké loďky a hledáme vhodnou oběť, na které si vylijeme svůj strach, vztek a frustraci. Senioři jsou nejčastější obětí.

Není nic výhodnějšího pro neschopné politiky, než když se lidé bijí mezi sebou a jsou tak zaslepení vzájemnou nenávistí, že není vidět tam nahoru, do jejich nebeských výšin.

Jsme na jedné vratké loďce a jen blázni kohokoliv z této lodičky vyzývají k pokoře. Mají snad zavázané oči a zacpané uši? Proč být pokorný a proč by měli být pokorní senioři?

Senioři jen mají trochu náskok před námi, kteří ještě nedosáhli tam, kde oni jsou. To oni mají za čím se ohlédnout a za každým, kdo pobírá důchod, jsou dlouhá (a budou stále delší) roky práce, mnohdy doslova dřiny.

Nikdo není povinen být pokorný vůči něčemu menšímu, než je lidský život sám. Starý, nebo mladý.

Navíc jaksi není jasné, jak by se ona případná pokora seniorů měla projevovat. Mají se plížit kanály a předstírat, že neexistují? Mají si bez stížností nechat líbit různé ústrky? Ne, v žádném případě by neměli, nejen kvůli sobě, ale také kvůli těm, ano i kvůli mudrlantům o pokoře, na které čas stáří teprve čeká.

Mudrovat o pokoře seniorů je, s prominutím, pitomost. Ubližovat slabším se nemá, to víme všichni. Ti slušní a chytří to nedělají, protože jsou slušní a chytří. Ti jenom chytří to nedělají, protože vědí, že se vždy může objevit někdo silnější. Dělají to ti neslušní a méně chytří. To není nic, k čemu by se člověk měl hlásit.

https://www.kupi.cz/magazin/clanek/28644-duchod-v-evropskych-zemich

https://www.finparada.cz/8090-Kdy-pujdeme-do-duchodu-a-jaka-jsou-pravidla.aspx

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz