Hlavní obsah
Názory a úvahy

Vyšší zdanění slazených nápojů neboli daň z cukru

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Vzhledem k tomu, že tuto daň podporuje i NERV, kterou zdraví nezajímá, je více než pravděpodobné, že nejde o blaho našich obtloustlých občanů, ale právě a jen o oněch cca pět miliard navíc. Prý.

Článek

Pchá, zlatý voči to uvidí. Tedy těch pět miliard, dále ty vybavené nemocnice a levnější zeleninu, jak tvrdí Pirát Michálek.

Pirát Michálek je totiž ve sporu s Agrární komorou, která tvrdí, že přímá souvislost mezi množstvím cukru a obezitou nebyla prokázána. Pirát Michálek naproti tomu tvrdí, že obezita nevzniká ze vzduchu. Dovolím si být rejpavá. Zatímco Agrární komora bude mít své tvrzení opřené o nějakou tu studii, pan Michálek se opírá o jakési všeobecné rčení. Z čeho obezita nevzniká, zjistit nelze. Pouhé pozorování toho, že Máňa se cpe mrkví a ledovým salátem, a proto není tlustá, nestačí už proto, že Jarmila se nacpe svíčkovou se šesti, zají to dvěma větrníky a pořád je jak bidlo.

Ukazuje se, že obezita je problémem spíše chudších lidí, se ztíženým přístupem k informacím, se ztíženým přístupem obzvláště u dětí ke sportovním aktivitám a se ztíženým přístupem ke kvalitním potravinám.

Také se ukazuje, že obezita je způsobena zátěžovými společenskými jevy, stresem a psychickou nepohodou.

Z toho plyne, že epidemii obezity lze vyřešit jen komplexním pozitivním zásahem do společnosti, nikoliv plácnutím do vody, jakým je zvýšení daně. Nakonec, spotřeba přeslazených nápojů klesá. Výrobci je však z velké části nenahrazují zdravějšími alternativami, ale alternativami s umělými sladidly, což je, bohužel, ještě větší „mor“ než cukr.

Takže když už, tak je v malém množství lepší vypít nápoj oslazený cukrem. Teď budu za barbara, ale umělá sladidla, stejně jako light produkty mi nesmí přes práh domu.

Problém obezity spočívá v tom, že jsme klasické, doma uvařené jídlo nahradili fast foodem, koupenými hotovými produkty, kde si sice můžeme přečíst složení, ale málokdo to dělá a „neslanou nemastnou“ chuť poté doháníme chipsy, sladkostmi a jinými produkty, které by měly sloužit jen jako výjimečná chuťová záležitost, nikoliv jako běžné jídlo.

Málo se hýbeme. Problém je to zvláště u chudších dětí, kde rodina nedosáhne na zaplacení pohybových aktivit, případně když dosáhne na kroužek sportovní aktivity a ukáže se, že dítě je talentované, paradoxně se sportem končí, protože finance na další rozvoj už rodina nemá a takové dítě jen stěží bude pozorovat ostatní, možná mnohem méně talentované spolužáky, jak postupují dál a výš.

Žijeme v době, v jaké žijeme, nechtějme po dětech, aby běhaly osamocené kolem paneláku.

Daň z cukru je čirý populismus, udělat se hezkým, já přece „řeším“. Ne, pane Michálku a ostatní, neřešíte. Nechali jste se vtáhnout do špatné hry, která slibuje snadné řešení nesnadného, komplexního společenského problému. Obvykle se k řešení obezity doporučuje vhodná strava a pohyb, nikoliv hrátky s daněmi. Obojí je dnes provázáno s finančními možnostmi.

Pane Michálku, zdražením limonády vážně zeleninu nezlevníte, nejste Harry Potter. Takže, klidně si zvyšte daň z limonády, ale… ale zároveň vymyslete vhodné možnosti pro snížení cen zdravých potravin a zkuste vyvrátit oblíbené výmluvy, proč je zelenina drahá. Zpřístupněte organizovaný pohyb s mozností dalšího rozvoje dětem, jejichž rodiče na to nemají, ať už finance, nebo snahu.

Podpořte v tom obce, dejte jim nejen dobré rady, ale i finanční podporu. K cyklostezce za dotace dítě potřebuje ještě kolo a přilbu. K hřišti potřebuje trenéra a vybavení, co já vím, sítě, míče, vhodnou obuv. Pak mohou děti a mladí lidé to hřiště využívat k tomu, k čemu je určeno. Tedy ke sportu a sport, jak je známo, udržuje figuru, ne k tomu, aby seděly na stole, klátily nohama a s mobilem v jedné a energetickým nápojem v druhé ruce zabíjely čas.

Pak nebudete muset ohlupovat veřejnost řečmi o tom, že nejde o peníze do černé díry státního rozpočtu, ale o zdraví. O zdraví se pečuje jinak než zakoupením odpustku spolu s limonádou.

https://www.forum24.cz/co-to-placate-za-blbosti-obezita-vznika-ze-vzduchu-michalek-se-pustil-do-potravinarske-komory

https://www.denik.cz/z_domova/zlatko-marinov-detska-obezita.html

https://www.novinky.cz/clanek/zena-zdravi-umela-sladidla-mohou-byt-pro-nase-zdravi-nebezpecnejsi-nez-klasicky-cukr-40296096

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz