Hlavní obsah
Lidé a společnost

Zase se nám vyrojili cyklisté

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Nastalo jaro, hezké počasí a pro samé cyklisty není kam kolo od auta strčit.

Článek

Vyrazím ze vrat a mám oči na stopkách, abych nějakého nepřehlédla. Jsou tak křehcí a bezbraní. Takže ohleduplně objíždím velkým obloukem, ve městě si neničím zuby skřípáním, když se za cyklistou šinu 25 km/h protože v protisměru je pořád šňůra aut.

Cyklistika je zdravá, finančně celkem dostupná a od vynálezu elektrokol je prakticky pro každého. Což zřejmě pochopil úplně každý. Takže jakmile počasí dovolí, je na silnicích plno. Je to trochu omezující, ale při troše ohleduplnost se to zvládnout dá.

Jedna věc mě na některých cyklistech vážně děsí. Nevím, jestli si neuvědomují svou zranitelnost, nebo ji naopak zneužívají, když se chovají jako nesmrtelní. Přilba je před vlastní blbostí neochrání.

Jedou před vámi z kopce vysokou rychlostí, samozřejmě uprostřed pruhu. Na úzké silnici si nerisknu předjet, aby se mi nezřítil rovnou pod kola. Jedu za ním a přemýšlím, jestli to včas „zadupnu“, když spadne.

Dělají si obloučky na silnici. Zřejmě ze samé radosti, ale bezpečné to není a ohleduplné také ne. Když zatroubím, neslušně gestikulují.

Předjíždějí kolonu, stojící na semaforu, nebo u přejezdu. Já raději jedu za nimi, ale někteří nedočkavci se se svými auty prosmýkavají těsně kolem nich. Tyhle eskapády ohrožují jak je samotné, tak ostatní. Pak může mít řidič na výběr mezi sražením cyklisty, nebo čelní srážkou s protijedoucím autem. Můžete si logicky odvodit, co je „lepší“, ale fakticky nevíte, co si váš mozek vybere. Nikdo nechce mít na svědomí zranění, nebo dokonce smrt jiného člověka, bez ohledu na to, jak o vině, nebo nevině rozhodnou policisté, nebo soud.

Kdy už skřípu zuby, je situace, kdy jeden, či dva cyklisté za sebou vlečou kolonu aut, v silném provozu je téměř není možné bezpečně předjet a souběžně se silnicí vede cyklostezka. Tak pro koho se to za miliony, nebo miliardy stavělo?

Případně, když na dvaceti kilometrech cesty potkávám už třetí peloton „Závodu míru“. To je také řidičský hlavolam, jak je bezpečně předjet.

Nemám v úmyslu rozdmýchávat vášně, ani tvrdit, že za všechno můžou cyklisté. Co se týče vzájemné neohleduplnosti, ani řidiči aut nezůstávají pozadu. Jen je nás na těch silnicích teď v létě moc, tak abychom se tam všichni vešli a bezpečně dojeli do cíle.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz