Hlavní obsah
Názory a úvahy

Tu jde o prsa, tam o Paroubka - léčí si české celebrity mindrák hejtováním?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay.com

Ty emoce… Máme je všichni, ale známí lidé jsou víc vidět, a tak má často celý národ příležitost pozorovat jejich více než neomalené výměny názorů, nebo spíše invektiv. Třeba i mezi operními divami.

Článek

Neuroložka Lisa Feldman-Barrett definuje emoce neotřelým způsobem: jsou to nejlepší odhady mozku o tom, co znamenají naše tělesné pocity, přičemž se mozek řídí našimi předchozími zkušenostmi.

Náš mozek tyto odhady vytváří v okamžiku - ve skutečnosti tak rychle, že nám emoce připadají jako nekontrolovatelné reakce, které se nám přihodí. Podle vědkyně ale emoce ve skutečnosti vytváříme my. Mozek používá naše minulé zkušenosti, aby zkombinoval informace z našeho těla, jako je bušení srdce, s informacemi ze světa, jako je skutečnost, že čekáme v ordinaci lékaře na výsledky testů, a vytvoří tak emoci, jako je úzkost.

Když má někdo něco, co chceme a nemůžeme snadno získat, může se objevit velmi nepříjemná emoce jménem závist. To, co lidé chtějí, se samozřejmě liší. Možná toužíte po uznání nebo určitém pracovním titulu. Kvůli okolnostem, nedostatku schopností nebo finančních prostředků možná svého cíle prostě nemůžete dosáhnout. A ve chvíli, kdy uvidíte někoho, komu jako by - alespoň z vašeho pohledu - osud nadržoval, rozptýlí to vaši pozornost a ovlivní schopnost zpracovávat informace s chladnou hlavou, což je nezbytné pro racionální rozhodování. Alespoň tak to vysvětluje behaviorální vědkyně Nuala G. Welsh.

Třeba nedávná kauza o prsa mezi Veronikou Arichteva a Jolanou Blažkovou, která jí napsala (v reakci na fotografii, na níž herečka pózovala v letních šatech) „Tvl, ty kozy – hrůza, děs. Cvičení ti nepomůže“ a doporučila plastickou operaci, mi připadá docela typická. Jolana Blažková totiž při vysvětlování svého činu ještě přidala: „Já mám taky odkojené dvě děti a mám operaci prsou. Tak ať si to udělá, když má na to stavět baráky.“ Srovnávání se (možná pocity „já jsem byla ze svého poprsí nešťastná, a ona si dovoluje z toho svého vůbec nic nedělat“ nebo „když já jsem musela trpět, tak ať trpí i další“), a téměř jistě závist při pomyšlení na „baráky“.

Jiným příkladem je spor mezi operními pěvkyněmi Dagmar Peckovou a Andreou Kalivodovou. Nebo spíše hlavně vyjádření paní Peckové, že její rivalka (obě jsou mezzosopranistky, obě zpívaly např. Carmen) neumí zpívat, vyhodili ji z Národního divadla a navíc prý chodila s Jiřím Paroubkem. Těžko říci, co vede celosvětově uznávanou hvězdu nejen k takovým výrokům, ale vůbec k takovému smýšlení. Výroky totiž nejspíš nejsou pravdivé, o čemž svědčí např. vyjádření mluvčí opery ND Kateřiny Motlové: „Andrea Kalivodová určitě nebyla vyhozená, nanejvýš jí doběhla smlouva. Když bude nějaká další příležitost, divadlo se na ni opět rádo obrátí“. Z citací výroků Dagmar Peckové na sociálních sítích to vypadá, že dští oheň a síru, kudy chodí. Můžeme jen spekulovat, jestli neúprosně přibývající roky v ní neprobouzejí úzkost z měnícího se světa, nastupujících následnic a ubývání příležitostí.

Naďa Urbánková zpívávala „Modrému mráčku volnost závidím, a to věc je zlá, studentu v sáčku lásku závidím, a to věc je zlá“, a věřím, že každý z nás se s touto emocí už někdy setkal; pojďme si proto uvést

6 způsobů, jak se se závistí vypořádat (podle Nualy G. Welsh):

  1. Buďte vděční za vše, co máte, važte si toho. Soustřeďte se na své vlastní schopnosti, abyste si zvýšili sebevědomí - pak dokážete přijmout úspěch druhých.
  2. Přestaňte se srovnávat s druhými - to vyvolá jen špatné pocity (například zjišťování platu kolegy). Srovnávejte se sami se sebou v čase. Poměřujte své současné já se svým minulým já, abyste ocenili, jak daleko jste došli.
  3. Oddělujte skutky od osoby. Ptejte se sami sebe, zda vám vadí celý člověk, nebo jen to, co má nebo co umí. Je v tom rozdíl. Není důvod odmítat člověka kvůli něčemu jako je vlastnictví Mercedesu nebo kariérní postup.
  4. Zvažte, jestli nebude lépe se objektu vaší frustrace raději vyhýbat, záměrný odstup může pomoci. Platí ale naopak i to, že navázání kontaktu s osobou, které závidíte, může rozmělnit toxicitu a tu osobu vám více polidštit. Buďte však opatrní. Blízkost se může vymstít.
  5. Získejte zpět nadhled. Nikdo nemá všechno. I bohatí chtějí větší postýlku. Marketéři záměrně manipulují s vašimi emocemi, aby stimulovali nadměrnou spotřebu. Je to předvídatelné, proto se nenechte ovládnout rozhodováním, ani svým chováním.
  6. Uvědomujte si klíčové události. Dávejte si pozor na rýpavé a podbízivé komentáře mezi sousedy nebo členy týmu při událostech, které mohou vyvolat závist, jako je povýšení, ocenění nebo stěhování.

Anketa

Setkáváte se často se závistí?
Ano, bohužel se často přistihnu, že někomu něco závidím.
4,2 %
Ano, ze strany druhých vůči mně.
45,8 %
Ano, někdy závidím já druhým, někdy oni mně.
16,7 %
Ne.
33,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 24 čtenářů.

Zdroje:

https://www.sciencefocus.com/the-human-body/what-are-emotions

https://www.frekvence1.cz/clanky/celebrity-osobnosti/valka-opernich-hvezd-peckova-se-obula-do-kalivodove-ta-na-ni-chce-poslat-pravniky.shtml

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz