Hlavní obsah
Krása a fitness

U něj nikdo celulitidu neřeší, ona je pod lupou jak mužů, tak ostatních žen

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Markéta Hausnerová - Duše zpívá!/vytvořeno AI Canva

O muži na fotografii by lidé řekli, že je mohutný, snad i tlustý, ale tím by hodnocení fyzična pravděpodobně skončilo. Další komentáře už by se nejspíš odvíjely od jeho postavení a finančního zázemí. Na ženy je ale nahlíženo docela jinak.

Článek

Téměř neustále někdo zjevně nebo skrytě hodnotí jejich vzhled, ať už kladně („Ty šaty ti sluší!“ „Máš pěkný účes!“), nebo záporně („Nepřibralas trochu?“ „Teda ale že má tu celulitidu, co?“). Z médií se řinou neustávající proudy štíhlých a dokonale upravených modelek (i pomocí retuše, bez které už se prý v dnešní době nezveřejní jediná fotografie), reklamy ženám sugerují, že bez make-upu, značkového oblečení, doplňků a parfémů si o ně nikdo ani to kolo neopře, ovšem zároveň nějakým záhadným způsobem právě všechny tyto výrobky jim zaručí, že budou úplně samy sebou v té nejčistší přirozenosti! Například na jednom prodejním webu píší: „Díky dekorativní kosmetice jisté značky se budete cítit krásná každý den! Je krásné být sama sebou.“ Ale pochopte, že bez všech těch matlátek nic nezmůžete, vy škaredko.

Jiná značka uvádí své výrobky sloganem Přirozená krása. Jednoduchá krása, bezchybná bez velkého snažení. Nu a jak takové nevelké snažení podle ní vypadá? Své přirozené krásy dosáhnete podle uvedeného návodu pouhými devíti kroky, ve kterých si na obličej nanesete: 1. rozjasňovací podkladovou bázi, 2. - 5. postupně čtyři různé oční stíny, 6. konturovací tužku a gel na obočí, 7. konturovací pudr a tvářenku, 8. rozjasňující pudr, 9. konturovací tužku na rty a dvě různé gelové rtěnky.

Reklamní průmysl a všichni ti, kdo mají zájem na podporování tělesné úzkosti a nejistoty, protože z ní profitují (namátkou fitcentra, módní domy, kosmetické firmy, centra plastické chirurgie), vytvářejí obraz ideálního ženského těla. Cituji z letáku Mýtus krásy, který vydala organizace Nesehnutí: „Mýtus krásy říká: kvalita zvaná „krása“ objektivně a univerzálně existuje. Ženy ji musí chtít ztělesňovat a muži musí chtít vlastnit ženy, které ji ztělesňují.“

Ženy odedávna žily v postavení, kdy zaujmout muže natolik, aby se s nimi oženil, znamenalo zajistit si bezpečí a živobytí. Přirozeně nechtějí zůstat stranou a nechtěné ani dnes, a tak se podvědomě nebo i vědomě nepřetržitě srovnávají s ostatními příslušnicemi svého pohlaví z pohledu muže: jaké má ta druhá vlasy, nohy, břicho, rty, pleť, poprsí - ostatně pro příklad zde nemusíme jít daleko, kdekdo zřejmě zaznamenal spor Veroniky Arichteva s Jolanou Blažkovou, která ji oblažila vzkazem, že její ňadra jsou „hrůza, děs“ a že by neměla otálet s plastickou operací.

Je navíc zřejmé, že při pohledu do zrcadla se žena vidí nejen očima muže, ale také svých kamarádek, spolupracovnic nebo sousedek. Společenské uznání ženy je totiž daleko více závislé na jejím vzhledu než u mužů. Pověstná ženská solidarita je bohužel narušována tím, že tento umělý svět vytváří z žen soupeřky, které se cítí jedna druhou ohroženy. Proto se nemálo z nich dobrovolně vrhá pod nože chirurgů, aby jim vyhladili vrásky, zmenšili nos nebo odsáli tuk.

Je pravda, že podle některých studií jsou v naší kultuře obecně pro muže nejatraktivnější ženy, které nejsou ani moc hubené, ani příliš baculaté, ale důležitý je poměr pasu a boků - ten správný (kolem 0,7) ukazuje na zdraví a plodnost, což muže zřejmě podvědomě přitahuje. Na druhou stranu muži (od vnějšího světa izolovaného) kmene Matsigenka hodnotili jako nejzdravější a nejatraktivnější ženu, která měla nejvyšší hmotnost a spíše menší poměr mezi pasem a boky. Ty štíhlejší jim připadaly nemocné, nebo dokonce těsně před smrtí.

Ve zdravém těle zdravý duch - určitě je přínosné se o sebe starat a dopřát si dostatek spánku, chutné stravy plné zeleniny, oblíbeného druhu pohybu a pobyt na čerstvém vzduchu. Neméně důležité je ale vědomí, že jsem to já, kdo určuje, co budu dělat, co si obléknu, a jestli mi například momentálně konzumovaná strava dělá dobře, nebo ne. A že tím nejdůležitějším kritériem atraktivity ženy je prý pro muže krása její tváře? Každá z nás, když je v pohodě a usměje se, je krásná, a nepotřebujeme se porovnávat s druhými.

Dokud budou ženy ohledně svého vzhledu nejisté, budou je ostatní hodnotit a kritizovat. Až se ženy začnou cítit plnohodnotné přesně takové, jaké jsou, žádná kritika se jich nemůže dotknout, nemůže je přimět chodit na plastické operace, utrácet spoustu prostředků za rádoby omlazující přípravky a sledovat jedna druhou jako ostříž, jestli náhodou není v něčem jiná, lepší.

Ženy všech zemí, spojme se!

Zdroje:

https://tanaseplatforma.wordpress.com/2023/03/13/ig-vs-realita-vnimani-obrazu-zenskeho-tela/comment-page-1/

http://www.feminismus.cz/cz/clanky/mytus-krasy

https://www.sportvital.cz/sport/jak-hodnotime-zenskou-a-muzskou-krasu

BABICOVÁ, Danica. Fyzická atraktivita ženského těla v evoluční perspektivě. Dostupné z: https://dspace.cuni.cz/bitstream/handle/20.500.11956/14131/BPTX_2007_1_11240_0_244435_0_56445.pdf?sequence=1

https://www.prozeny.cz/clanek/zdravi-a-zivotni-styl-zaujalo-nas-dve-trochu-delsi-prsa-a-tolik-emoci-arichteva-s-gracii-a-humorem-celi-utoku-manzelky-filipa-blazka-95054

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz