Hlavní obsah
Názory a úvahy

Všichni chtějí číst o rozvodu Šichtařové. Zajímá někoho její varování o EU?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pixabay.com

V sekci Právě se hledá, vidím už několikátý den heslo „Šichtařová rozvod“. Ale nevšimla jsem si, že by lidé vyhledávali články s jejím pohledem na pro budoucnost zásadní témata jako např. Green Deal.

Článek

Před 20 lety jsme vstoupili do Evropské unie po referendu, ve kterém se hlasovalo o dvou legitimních názorech: EU ano a EU ne. „A o 20 let později najednou progresivisté tvrdí, že legitimní je jen jeden z těch názorů. To je známka ústupu od svobody,“ řekla Parlamentním Listům Markéta Šichtařová.

Je možné a žádoucí se vzepřít Evropské unii?

Na argumenty jiných ekonomů nebo politiků, že nelze EU odporovat, protože jsme malí a byli bychom opuštění a bezmocní, odpovídá, že nejdříve je třeba vzepřít se „ideologii“, jako je například Green Deal nebo migrační pakt. „Pak si třeba česká společnost zvolí vládu, která nebude na vše kývat Evropské unii a bude si moci vybudovat svobodnější prostor,“ sdělila. „Je pravdou, že pokud se postavíme proti té ničivé ideologii, tak nás EU zaklekne, ale já jsem přesvědčená o tom, že by to potom vyvolalo jakousi sněhovou kouli,“ poukazuje ekonomka mimo jiné na státy jako Polsko nebo Maďarsko, které si v EU nebojácně vyjednaly mnohem lepší podmínky než Česká republika.

„Ta Evropská unie, do které jsme před dvaceti lety vstupovali, už dávno není tou Evropskou unií, ve které žijeme dneska. Členství v Evropské unii se nám nevyplácí. … My musíme být ekonomický ostrov. Když nebudeme ekonomický ostrov, budeme tam, kde je momentálně Evropská unie. A když se podíváte na vývoj HDP na hlavu - Evropská unie versus Asie, versus Afrika, versus Amerika, tak zjistíte, že Eurozóna a obecně EU je jedinou velkou světovou zónou, která posledních 20 let prakticky stagnuje. To znamená nerozvíjí se. Stává se skanzenem. A my máme dvě možnosti: buď s tím jít, anebo se tomu vzepřít.“

Kam povede ničení průmyslu

Markéta Šichtařová také v rozhovoru pro CNN Prima NEWS poukazuje na závislost naší ekonomiky na zdravém průmyslu: „Jsme jednou průmyslová země, takže musíme využívat to, kde máme komparativní výhody. To znamená, musíme využívat náš průmysl. … Snažíme se zničit naše automobilky, snažíme se zničit těžký průmysl - protože máme pocit, že když zničíme náš průmysl, když zničíme zdroj výroby bohatství, že tím zachráníme planetu. Což je nesmysl.“

Podle jejích slov jsou soukromé firmy v EU ničeny ve prospěch korporací, nemohou pořádně podnikat, rozpadá se energetika. To povede postupně k chudnutí lidí; již během posledních tří let jsme přišli o třetinu úspor kvůli vysoké inflaci, se kterou ale žádný politik nejeví ochotu něco dělat.

„Green deal jen jen úžasná záminka a zástěrka, jak skrze toto strašení a vyvolávání strachu - ať už to je z klimatických změn nebo z čehokoliv dalšího - lidi vlastně ochočit a přimět je k tomu, aby akceptovali autoritu a aby se vlastně nechali v podstatě ochočit do další nějaké skoro totality.“

Chemikům a fyzikům je to jasné

Šichtařová považuje Green Deal za penězovod od malých k velkým a varuje, že pokud ho lidé přijmou, povede ke skutečně drastické chudobě - běžní lidé nebudou mít např. ani na auto ani na dovolenou. Upozorňuje, že energetici, chemici i fyzici vědí, že technicky nelze přejít na zcela bezfosilní výrobu, protože nejsme schopni vyrábět zařízení na výrobu obnovitelných zdrojů bez uhlíkových zdrojů, ani třeba ocel nebo cement - vše je velmi energeticky náročné a větrníky ocel zkrátka neroztaví.

Nejsem ekonom ani energetik, fyzik nebo chemik, ale nad představou, že bychom mohli pro výrobu vystačit s energií jen a pouze z tzv. obnovitelných zdrojů, vrtím hlavou od začátku. Vám celý ten Green Deal smysl dává?

Anketa

Dává vám Green Deal, tak jak je nám oficiálně prezentován, smysl?
Ano, věřím, že uhlík je pro planetu zničující, a jsem připraven žít skromně, abych pomohl/a planetě.
7,2 %
Nevím, jsem ze všech těch protichůdných informací zmaten/a.
1 %
Ne, lidstvo by se mělo zaměřit spíš na to, aby nezamořovalo planetu odpady, vyrábět s rozumem, ale neničit průmysl.
89,7 %
Ne, ale nevím, co by lidstvo mělo dělat pro zlepšení situace.
2,1 %
Celkem hlasovalo 97 čtenářů.

Zdroje:

(https://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/-Uz-se-nesmi-zpochybnovat-Sichtarova-EU-a-co-se-musi-udelat-753068)

(https://cnn.iprima.cz/sichtarova-ekonomicke-zlo-prichazi-z-ameriky-vzepreni-se-by-mohlo-vyvolat-snehovou-kouli-435713)

(https://cnn.iprima.cz/porady/co-na-to-vase-penezenka/30042024-petr-barton-marketa-sichtarova)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz