Hlavní obsah
Hobby a volný čas

Vy nezpíváte? Chyba, shodují se vědecké studie

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pixabay.com

Zpěv není jen nějaká bezvýznamná kratochvíle nebo cosi dostupného jen nemnoha obdarovaným zvláštním talentem, je v nás od přírody zakódovaný a jako takový má pro kvalitu našeho života nesmírný význam.

Článek

Už před sto lety anglický spisovatel a filozof G. K. Chesterton pozoroval podivný vývoj ve společnosti: „Kdysi lidé zpívali společně u stolu sborem, dnes zpívá jeden sólo a to z absurdního důvodu, že dovede zpívat lépe. Jestli naše civilizace půjde takhle dál, bude se smát jen jeden člověk, protože se umí smát lépe než ostatní.“

Přitom zpěv má obrovský přínos jak pro naše fyzické, tak duševní zdraví. Na univerzitě v Leedsu jsou natolik přesvědčeni o pozitivním vlivu hudby na člověka, že dokonce nabízejí magisterské studium Music and well-being (Hudba a pohoda/ blahobyt). Tento obor zkoumá do hloubky, jaké kladné dopady na naše zdraví a štěstí má, když se zabýváme hudbou, například zpíváme.

Zpěv je vlastně (mimo jiné) aerobní cvičení. Tím, že nás nutí vědomě dýchat, zapojujeme a posilujeme i svaly kolem hrudního koše. Pravidelný zpěv posiluje také svaly hrdla a patra, což pomáhá zamezovat chrápání a spánkové apnoe. (Je prokázáno, že hráči na dechové nástroje chrápou méně než běžná populace.) Za hodinu zpěvu tělo spálí stejné množství kalorií, jako za hodinu jógy.

Při zpěvu nasáváme větší množství kyslíku než při mnoha jiných typech cvičení. Zpěv vede k bráničnímu dýchání, které umožňuje plnou výměnu kyslíku v buňkách plic. Tím se aktivuje autonomní nervový systém, který pak zpomaluje srdeční tep a rozšiřuje cévy – což může vést ke snížení krevního tlaku.

Pravidelným zpíváním se tělo i mozek také lépe okysličuje, a to přináší řadu výhod:

  • rychleji usínáme a spánek je hlubší a kvalitnější
  • lépe se koncentrujeme
  • psychicky jsme uvolněnější a tím snižujeme pravděpodobnost mozkové mrtvice
  • snižuje se hladina stresového hormonu kortizolu (podle studie, která měřila množství kortizolu ve slinách účastníků před a po zpěvu)
  • posiluje se imunitní systém. Hladinu stresových hormonů snižuje i pouhý poslech hudby, ale vyšší hladinu imunoglobulinu A (protilátka, kterou naše tělo vylučuje, aby nám pomáhala bránit se infekcím), vykazovali pouze ti účastníci výzkumu, kteří zpívali).

Zpívání je zkrátka bezplatná - přitom dostupná každému, kdo má hlas - aktivita, která kromě dříve zmíněných výhod pro naše tělo pomáhá také zachovávat psychickou pohodu, zvlášť pokud zpíváme denně:

  • snižuje stres, uvolňuje úzkost a pomáhá nám přejít do stavu odpočinku a relaxace. Pouhým zpíváním oblíbené písně nebo broukáním dlouhých tónů lze snížit hladinu stresu a navodit větší pocit vnitřní rovnováhy. Pokud jste měli špatný den, zkuste si zazpívat – pomůže vám to zapomenout na starosti a jednoduše být v přítomnosti.
  • navozuje lepší náladu. Bez ohledu na to, jak (ne)dobří ve zpěvu jsme, uvolňují se při něm endorfiny, serotonin a dopamin – „šťastné“ chemické látky, které zlepšují náladu a dodávají nám dobrý pocit.
  • podobně jako jóga nás zpěv učí koncentraci, práci s dechem, a navozuje stav relaxace a uvolnění.
  • zpěv je také skvělý prostředek pro vyjádření pocitů a emocí, takže pak není důvod, aby se v těle somatizovaly, tedy byly příčinou různých zdravotních problémů.
  • tréma, která přichází, když máme zpívat před někým dalším, může být klíčem k posílení sebedůvěry. Když totiž ten strach překonáme a zazpíváme, získáme zkušenost, díky které bude příště strach o něco menší, až časem možná zjistíme, že je pro nás snazší i vystoupit třeba s prezentací před celou skupinou nebo se přihlásit v diskuzi o slovo.

Zpěv je užitečný i jako podpůrná činnost při léčbě různých nemocí. Používá se například ke zlepšení zdravotního stavu dýchacích cest, může pomoci i lidem trpícím tzv. dlouhým covidem. Také u různých typů demence (stejně jako při Alzheimerově chorobě) je zpívání velmi užitečné. Při těchto chorobách dochází k postupné ztrátě paměti. Studie ukázaly, že lidé s těmito onemocněními si dokázali vybavit texty písní snadněji než jiná slova. Tito zpěváci však zjistili, že si pamatují více než jen texty písní. Některým z nich zpěv známých písní náhle oživil i vzpomínky na věci, které už zapomněli.

Škoda, že o prospěšnosti zpívání se běžně moc nedozvídáme…

Zpíváte?

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz