Hlavní obsah
Finance

Žádných 21,5 roku v důchodu. Dnešní padesátníci si užijí možná tak 12 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay.com

Z matematiky jsem mívala jedničku. Termíny řádného odchodu do důchodu, ke kterým Ministerstvo práce a sociálních věcí dochází ve své důchodové reformě, mi ale prostě ne a ne vyjít. Kde dělám chybu?

Článek

Mně to pořád vrtá hlavou. Ministerstvo práce a sociálních věcí chce nově počítat dobu odchodu do důchodu podle tzv. naděje na dožití padesátiletých osob tak, aby průměrná doba strávená v důchodu byla 21,5 roku. Na webové stránce MPSV to v krátkém videu (mimochodem dost mě zaráží, že tvůrci videa na takovéto oficiální stránce používají stereotypizující vyobrazení důchodců s holí, jakoby to byl společný poznávací znak) vysvětlují tím, že se zvyšuje doba strávená v důchodu - dnešní důchodci prý tráví v důchodu průměrně 22 let. To bude možná tím, že na přelomu tisíciletí se odcházelo do důchodu dřív než dnes, zvlášť když měla žena více dětí. Podle údajů Českého statistického úřadu je nyní průměrná doba dožití 77 let u mužů a 83 let u žen, a letos se odchází do penze přibližně v 63 letech. Jestli dobře počítám, tak v současné době si muži budou užívat důchod průměrně 14 let a ženy 20 let.

Zároveň už byla zveřejněna tabulka věku odchodu do důchodu platná pro současné padesátníky (údaje pro ženy a muže se v ní liší opravdu jen o malinko, stejně tak pro ženy s různým počtem dětí) – bude to 65 let a nějaké měsíce k tomu, v průměru asi 65,5. Pokud by mělo platit, že si budou tito lidé průměrně užívat v důchodu 21,5 let, museli by se dožít (v průměru) 87 let. Což je o 10 let víc, než se muži dnes ve skutečnosti dožívají, a o 4 roky víc, než kolika se (stále hovoříme o průměru) dožívají ženy. Kdybychom sečetli muže a ženy dohromady, dostaneme průměrný současný věk dožití 80 let. Počítá se snad s tím, že do roku 2030 se zvýší naše průměrná doba dožití o celých sedm let? (Pro srovnání: mezi lety 2015 a 2019, tedy za 5 roků, se doba dožití protáhla asi o osm měsíců.) Existuje nějaký zázračný elixír, o kterém ještě nevíme?

Ministr Jurečka dokonce ve svém komentáři k důchodové reformě píše, že „Každý musí dostat možnost strávit v důchodu alespoň 21 let.“ Tedy ne průměrně, ale každý člověk. To už by muži museli odcházet do důchodu nejpozději v 56 letech a ženy v 62 letech.

A to jsme ještě vůbec nevzali do úvahy další demografický údaj, totiž délku života ve zdraví. Rozdíl mezi věkem dožití a délkou života ve zdraví se u průměrného Čecha pohybuje okolo dvanácti let. To znamená, že průměrný muž podle všech těchto údajů bude ještě v pracovním procesu, když se mu citelně zhorší zdraví, a průměrná žena si užije důchod ve zdraví po dobu 5,5 roku. Ale jak říká web MPSV: „A jak je to se zdravím? Dožitý věk ve zdraví je vysoce individuální a  mnohdy i subjektivní údaj. Proto s ním nemůžeme spolehlivě pracovat.“

Nevím si s těmi čísly rady. Ministerstvo má jistě tolik odborníků na všechny aspekty reformy, že se ve svých závěrech jen těžko mohou mýlit. Nejspíš se při svých výpočtech někde pletu já. Milí čtenáři, poradíte mi, kde dělám tu chybu, kvůli které mi to nevychází?

Zdroje:

https://www.mpsv.cz/web/cz/zamestnanci

https://www.irozhlas.cz/zivotni-styl/zdravi/lekar-pavel-hrobon-narodni-ekonomicka-rada-vlady-zdravotnictvi_2312011957_elev

https://cs.wikipedia.org/wiki/Starobn%C3%AD_d%C5%AFchod

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/2447481

https://www.penize.cz/starobni-duchod/450178-kdy-muzu-do-duchodu-a-kolik-dostanu-jak-se-pocita-narok-pravidla-2024

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz