Hlavní obsah
Umění a zábava

Znáte nejrychlejší skladbu světa? Ta nejpomalejší skončí až za 616 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay.com

I hudba má své rekordy, které jsou stejně jako ve sportu postupem času překonávány s rozvojem technických možností. Nejrychlejší skladbu jste asi slyšeli, ale ta nejpomalejší - ještě stále hraje…

Článek

Existuje mnoho skladeb, které mají velmi rychlé pasáže, v notách obvykle uvedených pokynem „presto“ - velmi rychle nebo „prestissimo“ - nejvyšší rychlostí. Německý skladatel Robert Schumann dokonce v úvodu své Sonáty pro piano č. 2 napsal „So rasch wie möglich“ - tak rychle, jak je to jen možné, a někteří poukazují na to, že chtěl po pianistech zázraky, když v další části skladby požadoval, aby hráli „schneller“ - rychleji, a „noch schneller“ - ještě rychleji (mezi těmito pokyny ale ignorují jedno místo, na kterém je vyznačeno „ritardando“, tedy postupně zpomaleně).

Ovšem skladbu, která by probíhala v takovém trysku celá, znám jen jednu, a to je Полёт шмеля, neboli Let čmeláka od ruského skladatele Nikolaje A. Rimského-Korsakova. Určitě už jste ji někdy slyšeli, i když si ji třeba podle názvu hned nevybavíte. Že je to skladba opravdu hodně rychlá, lze krásně vidět na provedení přepisu této původně orchestrální mezihry z opery Pohádka o caru Saltánovi do verze pro piano, vytvořené jiným slavným ruským skladatelem - Sergejem Rachmaninovem. V ukázkovém videu ji klavírní virtuoz W. V. Liberace hraje nejprve klasicky (od 0.33), a pak v taneční podobě boogie (od 1.06):

Možná jste už také slyšeli o kuriózní hudební skladbě jménem 4′33″ (4 minuty 33 vteřin), jejíž publikum si po uvedenou dobu vychutnává absolutní - ticho. Ovšem muzikanti s dirigentem podávají po celou dobu skutečně soustředěný výkon, jak se můžete přesvědčit třeba na tomto záznamu z vystoupení Berlínské filharmonie:

(Líbí se mi některé komentáře pod videem, např. „No skvělý, teď to z tý hlavy nedostanu.“ „Konečně něco, co si můžu pouštět na plný pecky!“ „Na těch umělcích je obdivuhodné, že si všichni dokázali udržet naprosto vážnou tvář po celé čtyři a půl minuty. Já bych to nedokázal.“)

Je to taková hudební obdoba konceptuálních umělců vystavujících prázdné plátno… Autorem této skladby, dá-li se tak nazvat, z roku 1952 je americký skladatel John Cage. Byl to průkopník neurčitosti v hudbě a také nestandardního používání hudebních nástrojů. Psal třeba skladby pro klavír, mezi jehož struny a kladívka se umístily různé předměty, a tím se změnil jeho zvuk.

Tento John Cage - podle hudebních kritiků jeden z nejvlivnějších skladatelů 20. století - v roce 1987 složil skladbu, která ho doslova přežila. Jedná se o dílo nazvané Organ2 /ASLSP (Varhany2/As Slow As Possible - tak pomalu, jak jen možno), jehož partitura má sice pouze osm stran, ale protože se má hrát co nejpomaleji, je jen na varhaníkovi, kolik hodin mu skladba zabere - jsou známa živá provedení této skladby trvající 8 až 24 hodin.

V německém kostele svatého Burcharda v Halberstadtu ovšem nejsou žádní troškaři. Speciálně pro toto představení postavili varhany, jejichž měchy zajišťují neustálý přísun vzduchu a pedály právě hrajících tónů jsou stlačeny pomocí pytlů s pískem. Místní se totiž rozhodli, že u nich bude tato skladba přehrána za rovných 639 let. Toto mnohogenerační veřejné předvedení skladby začalo v září roku 2001 - tichem, protože skladba začíná pomlkou, které skončilo až v únoru 2003, kdy se rozezněla první píšťala.

5. února letošního roku jste v kostele v Halberstadtu po třech letech mohli být - se vstupenkou za až 200 € - svědky další změny akordu; někteří lidé si prý své místo na tuto událost zarezervovali už roky dopředu, a na „koncert“ se sjeli nadšenci z různých kontinentů. Pokud jste to nestihli, nezoufejte. Vzhledem k tomu, že přehrání skladby Organ2 /ASLSP bude trvat až do roku 2640, můžete se do Halberstadtu vypravit někdy jindy - třeba hned na nejbližší termín 5. srpna 2026.

Zdroje:

https://en.wikipedia.org/wiki/John_Cage

https://en.wikipedia.org/wiki/As_Slow_as_Possible

https://www.classicfm.com/composers/cage/as-slow-a-possible-aslsp-germany-organ-chord-change/

https://www.theguardian.com/music/2024/feb/04/john-cage-gig-2640-german-church-halberstadt-st-burchardi-

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz