Hlavní obsah
Psychologie

Lidé mají často o hypnóze mylné představy, říká MUDr. Veselský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Markéta Jurištová ve spolupráci s AI Deepdream

Mnoho lidí si myslí, že hypnoterapie je o tranzu, kdy hypnotizovaný jedinec poslouchá a plní příkazy hypnotizéra - kouzelníka. Skutečnost je ale jiná. Člověk nad sebou má mnohem vyšší kontrolu než v běžném životě.

Článek

„Jedná se o jeden z nejčastějších mýtů pramenící, s největší pravděpodobností, v záměně pojmů showhypnóza a hypnoterapie. V prvém případě je cílem hypnotizéra přesvědčit publikum o své „moci“ na vybraného dobrovolníka. Pobavení obecenstva a vytvoření domnělé představy plné kontroly nad subjektem je zde jediným záměrem. Profesionálně akreditovaný hypnoterapeut není motivován předváděním svých schopností v rámci nějakého „vystoupení“. Cílem je uplatnit jeho znalosti z oblasti podprahového chování člověka ve zpracování klientem zadaného tématu. A pokud jde o ztrátu kontroly – většina klientů disponuje během sezení takovou mírou kontroly nad sebou samými, jakou do té doby nikdy nepocítili,“ říká hypnoterapeut Jan Veselský.

O čem tedy hypnoterapie vlastně je?

Abychom mohli odpovědět na tuto otázku, je potřeba začít od začátku a vysvětlit, proč se vůbec hypnóza používá jako léčebný terapeutický prostředek. Jak už bylo zmíněno v úvodu, mnoho lidí má o hypnoterapii nerealistické představy, proto má také možná v sobě zakořeněnou určitou nedůvěru jen při vyslovení slova „hypnóza“. Kdo jiný než lékař-hypnoterapeut, který zároveň prošel mnohaletými zkušenostmi na odděleních úrazové chirurgie a ortopedie, by mohl tyto pochybnosti rozptýlit.

MUDr. Jan Veselský svoji lékařskou praxi započal v sousedním Německu. I přes výhradně mechanistickou povahu původního oboru jej neopouštěla myšlenka, že za všemi těmi orgány, kostmi a buňkami musí být ještě něco víc, co jak laické, tak i odborné veřejnosti uniká. Souběžně s přípravou na atestační zkoušku z traumatologicko-ortopedického kmene proto začal paralelně studovat hypnoterapii, která má právě v Německu a dalších západních zemích bohatou tradici a nachází uplatnění jako státem oficiálně uznávaná metoda napříč širokým spektrem zdravotnických intervencí. Postupně získal u renomovaných odborných center ( Německá společnost pro hypnózu, Středisko Dr. Norberta Preetze) certifikované aprobace v podoborech hypnoterapeut, hypnoanalytik a lektor subliminálního terapeutického protokolu. Tyto vědomosti mu několikanásobně zjednodušily práci s pacienty na urgentním přijmu i v rámci pooperační traumatologické péče na lůžkovém oddělení. V současné době vede MUDr. Veselský odbornou ordinaci hypnózy a subliminálního protokolu v Brně.

Hypnoterapie je terapeutická metoda, jejímž cílem je využít sílu podvědomí.

„Vědomá část naší mysli je schopna zachytit přibližně jen asi 5% veškerých příchozích vjemů. Zbylých 95% vjemů je v patřičných mozkových centrech doslova odstíněno a uloženo do podvědomí. Skutečnost, že si člověk tuto majoritu informací nejrůznějšího charakteru vůbec neuvědomuje, však neznamená, že jej neovlivňují“. Vysvětluje doktor Veselský a pokračuje: „Terapeutické užití hypnózy zahrnuje mimo jiné prozkoumání právě těchto podvědomých struktur mechanizmem nalezení příčiny, zpětného znovuprožití jejího emočního podkladu, integrace nově získaných zkušeností a nastavení nového stavu bytí. Na tuto změnu pak reaguje autonomní nervový systém přenastavením svých funkcí směrem blíže k rovnovážnému stavu. Navození stavu hypnózy profesionálně vycvičeným hypnoterapeutem poskytuje klientovi úžasnou možnost vstoupit do prostoru podvědomí, identifikovat a vyřešit příčinu daného problému jednou provždy, čímž zpravidla vymizí její symptomatický projev na úrovni jedince jako celku.“

Zajímalo mě, jestli existuje nebezpečí vyplývající z případného „uvěznění“ člověka ve stavu hypnózy. Doktor Veselský mě ale ujistil, že obavy nejsou na místě, protože je to hypnotizovaný člověk, kdo rozhoduje o návratu do běžného stavu vnímání. Spíše se setkává s tím, že se mnoha lidem naopak stává, že se jim po dokončení všech pro sezení vytyčených cílů z hypnózy vůbec nechce. „A jako člověk, který se sám několikrát v jejich roli ocitl, se jim vůbec nedivím,“ dodává.

Při rozhovoru s Janem Veselským jsem se také dozvěděla, že účinnost hypnózy může být za určitých okolností taková, že je chirurg schopen provádět operační zákrok za plného vědomí pacienta a bez aktivní účasti anestézie, nebo že existuje něco jako preoperační hypnóza, kdy je možné během jediného sezení krátce před zákrokem dodat pacientovi účinné sugesce bezbolestného pooperačního průběhu, zrychleného hojení rány a snížení krvácivosti během operace i po ní.

Problémy, které hypnoterapie úspěšně řeší jsou především tyto: redukce stresu a úzkosti, mírnění alergie a bolesti, odstranění strachu a fobií, zlepšení kvality spánku, zvýšení sebevědomí a sebeúcty, podpora při hubnutí a změně životního stylu (např. zanechání kouření)

Je hypnoterapie všespásná metoda?

Podle doktora Veselského nikoli, ale klade podstatnou otázku:

„Posuďte sami. Pídíte-li se po „pachateli“ Vašich neduhů a máte-li šanci prohledat 5, nebo 95 procent území, kde by se mohl onen ničema skrývat, jakou možnost si jako racionálně uvažující a zkušený kriminalista zvolíte?“

Zdroj: Kde se skutečně skrývají problémy, MUDr. Jan Veselský, 2024,článek dostupný online

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz