Hlavní obsah
Cestování

Chorvatsko nejsou jenom pláže u moře: Plitvická jezera patří k největším skvostům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Markéta Rohovská

Plitvická jezera jsou právem nazývána nejkrásnějším místem v Chorvatsku. Barva jezer je čarovně krásná a každý den jiná. V jezerech žije mnoho rybek a raků.

Článek

Konečně jsem navštívila Plitvická jezera v chorvatském národním parku. Park spadá do světového dědictví UNESCO. Jezera jsou nádherná a mají různou barvu, najdete zde rozmanité odstíny modré až smaragdově zelené.

Kdo se chce vypravit na jezera, doporučuji mu, aby si přivstal a u vchodu byl jako jeden z prvních, vyhnete se tak davu lidí a užijete si jedinečnou atmosféru, nebudete se muset vyhýbat lidem a dávat pozor, abyste na mostku při uhýbání nespadli. Plitvická jezera nejspíš neprojdete všechna za celý den, takže si zvolíte trasu ať už na tři hodinky nebo na šest hodin a můžete vyrazit za fascinující scenérií. My jsme byli jako jedni z prvních v parku a musím říct, že bylo daleko příjemnější nasávat v poklidu atmosféru než později se brodit davem.

Foto: Markéta Rohovská

Plitvická jezera jsou plná vodopádů, kaskád, jezer

Vstupenku si pečlivě uschovejte, protože ji budete potřebovat, pokud využijete autobusu nebo lodí, což jsi myslím, že určitě využijete, neboť vám to usnadní cestu a projížďka na lodi přes jezero je strhující. Voda je čistá, průzračná, pozorujte rybky v jezerech a nevíte kam dříve koukat, protože je to učiněná nádhera nebo si zavřete oči a zaposlouchejte se do šumění padajících vodopádů. Kolem dokola jsou zalesněné kopce, které tak dokonale doplňují celkový obraz krajiny.

Foto: Markéta Rohovská

Plitvická jezera nabízejí nádherné výhledy

Plitvická jezera jsou také plná tajuplných jeskyní, některé jsou zatopené, jiné si můžete projít.

Foto: Markéta Rohovská

Připadá vám tento výhled povědomý? Zde se natáčela jedna ze scén filmu Poklad na Stříbrném jezeře

Park obklopují lesy, ve kterých žijí vlci, rysi a medvědi, vy se však nemusíte ničeho obávat, žijí hluboko v lesích a lidem se vyhýbají. Medvěda tak nejspíše uvidíte jenom ve znaku Plitvických jezer.

Foto: Markéta Rohovská

Voda je tak čistá, že vidíte hluboko pod hladinu

I když je koupání zde zakázáno, tak za návštěvu jezera rozhodně stojí. Nádherné zákoutí plných jezer, kaskád, vodopádů chytne za srdce a pohladí na duši. Právem se Plitvická jezera považují za jeden z nejkrásnějších parků nejen v Evropě, ale i na světě.

Foto: Markéta Rohovská

Plitvická jezera jsou nádherná, plná kaskád, vodopádů, jezer

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz