Hlavní obsah
Seberozvoj

Dnešní fenomén je říkat: „Nemám čas.“ A kolik času trávíte na internetu?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Markéta Rohovská, Artsanova, Canva

Mobil je žrout času

„Nemám čas napsat článek.“ To bych mohla říct, ale já se rozhodla, že tento čas věnuji právě psaní. A jak to máte vy, jak trávíte svoje volné chvíle, stejně jako moji kolegové?

Článek

Tolikrát jsem slyšela to spojení: „Nemám čas.“ A jak vlastně trávíš dny? Kolegyně mi vyjmenovala, jak by chtěla chodit na kroužek malování, ale nemá na to čas, chce chodit cvičit, protože je bolí záda, ale nemá čas. Děti má velké, takže se už o ně nemusí starat, žije sama, takže ani o manžela se nestará. A vlastně tím, že říká, že by něco chtěla, ale nemůže, protože nemá čas, tak se nestará ani o sebe. To jako celé dny jen doma uklízí, kouká na televizi nebo co vlastně dělá? (Vždy ale ví, co se kde šustne na internetu.) Opravdu by se ani na jeden den nenašel prostor na její zálibu v malování či na cvičení?

Druhá kolegyně také s oblibou říká: „Nemám čas.“ Ale ta zase má tolik koníčků a zálib, že se nedivím, že pak na práci nemá čas, když více času je mimo svoji kancelář. „Víš, já na to neměla čas.“ Opravdu neměla čas, nebo se na to jenom vykašlala či zapomněla, ale ani to nechce přiznat? Jak to, že nestíhá dokončit pracovní úkol, ale fotku z oběda hnedka přidává na svoji facebookovou zeď?

Další kolega sice neříká: „Nemám čas.“ Ale používá větu: „A kdybych to asi stihnul?“ Jenomže pak mrknete na jeho Facebook, Instagram, web a dojde vám, že tu práci opravdu neměl, kdy udělat, protože více času strávil na sociálních sítích.

Nemám čas. Ty slova slyším ze všech stran. Když se ale na všechny strany podívám, tak vidím, jak všichni drží mobil v ruce a přejíždí prstem sem a tam. Kolik lidí se v tom okamžiku věnuje své práci nebo rodině? Koukají snad na něco, čím by se vzdělávali? Proč i za volantem tolik řidičů drží mobil v ruce? Proč se nevěnují naplno řízení? (Několikrát jsem i viděla, jak řidiči hráli hry na mobilu.) Kolik z vás ještě před spaním kouká do obrazovky? Spočítali jste si někdy, kolik času trávíte na internetu? A kolik toho času je opravdu co k čemu? Až jednou řeknete „nemám čas“, tak opravdu ho nemáte, nebo ho si jen neumíte zorganizovat?

Anketa

Víte kolik času strávíte na internetu?
Ano, vím to přesně
29,4 %
Ne
41,2 %
Nemám čas nad tím přemýšlet
2,9 %
Hodně času a chci to omezit
26,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 34 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz