Hlavní obsah
Aktuální dění

Dohoda o vině a trestu pedofilů vyvolává nevole. Před predátory má ochránit registr delikventů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Markéta Rohovskám, diodam , Canva

Koncept evidence pachatelů sexuálních trestných činů, jenž je určen k ochraně nezletilých před agresory, měl dle původního harmonogramu být dokončen do konce června. Osoba uvedená v tomto seznamu by neměla mít možnost pracovat s dětmi.

Článek

Dohoda o vině a trestu ohledně zneužívání dětí vyvolává nevole. Krajský soud v Brně na konci srpna uložil tříletý trest s podmíněným odkladem na pět let muži, který mezi lety 2018 až 2021 pohlavně zneužil a znásilnil šest chlapců ve věku od 10 do 14 let. Poprvé se činu dopustil jako vedoucí na letním táboře. V následných letech zneužil dalších pět chlapců. Protože se sám doznal, projevil lítost, zaslal osobní omluvu, nebyl doposud trestán, vyvázl jenom s podmínkou. Dále musí poškozeným uhradit odškodné ve výši od 20 000 do 35 000 korun.

Dobrovolně začal s ambulantní sexuologickou léčbou, kterou musí i nadále podstupovat. Sám uvedl, že v budoucnu nebude pracovat s mládeží. Vzhledem k tomu, že jeho čin není nikde zapsán, může se klidně o práci s dětmi přihlásit, aniž by se zjistilo, co dětem způsobil. Šrámy na duši dětí jsou jistě hluboké a ani rodiče nejen zneužitých dětí nemůže takový výsledek uklidnit.

V jiném případu dokonce muž, který byl dvakrát odsouzen za znásilnění děti založil dětský spolek, pořádal tábory a hlídal děti a při těchto činnostech znásilnil další děti.

Podobným případům je potřeba zabránit. Celá situace rezonuje i mezi politiky. Část poslanců chce prosadit přísnější pravidla a zavést i registr deviantů, kde by byli zapsáni všichni pachatelé odsouzení za násilné a sexuální trestné činy na dětech. Registr měl být dokončený koncem června, ale doposud není sepsaný. Na jeho podobě se neshodnou politici ani soudci. Zatím není jasné, jestli by v registru byli jen nově odsouzení pachatelé nebo i dříve odsouzení. Nemohou se shodnout, zda by měli být zapsáni i již dříve odsouzení pachatelé. Dle náměstka ministra spravedlnosti Antonína Stanislava zpětné účinnosti nelze docílit prostředky trestního práva. Otázkou je, zda by byl zápis do registr automaticky po skončení soudu. Soudci vnesli i další námitku a to, že zápis do registr by byl kromě rozsudku dalším trestem a odsouzený pachatel nemůže dostat za jeden čin dva tresty. Soudce František Púry, jenž je předsedou trestního kolegia Nejvyššího soudu, vyjádřil námitku k dalšímu z návrhů sněmovního podvýboru a to, aby pachatel sexuálního násilí mohl být v registru i po odpykání trestu uloženého soudem a ve výjimečných případech i natrvalo. Púry zmínil, že to může představovat neúměrný zásah do práv odsouzeného, který si již odpykal ostatní uložené tresty.

Soudci navrhují, aby registr nebyl trestem a zápisy do něj by neměl být určován soudy, ale měl by být řízen speciálním zákonem o práci s dětmi.

I když o registru se mluví delší dobu, není zatím známo kdy a v jaké podobě bude schválený.

_____________

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz