Hlavní obsah
Lidé a společnost

Matthew Perry celoživotně bojoval se závislostí, pomáhal i druhým překonat zlé démony

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Markéta Rohovská, Deeply Al

Stál rozchod jeho rodičů za celoživotní touhou po pozornosti, strachu z nedokonalosti a bojem se závislostí?

Chandler je pohodový, nejlepší kamarád a hlavně sarkastický a usměvavý – všichni ho milují. Matthew Perry ale nebyl jenom postavou Chandlera v Přátelích. Jeho život nebyl tak pohodový a veselý jako seriál.

Článek

Myslel si, že až zemře, lidé budou mluvit o Přátelích. Nevadilo mu to, jako herec byl potěšen, že se mu povedlo odvést dobrou práci, ale i jako člověk se snažil pomáhat ostatním a doufal, že i tom se bude mluvit.

Matthew Langford Perry byl americko-kanadský herec. Jeho matka je Suzanne Marie Morrison kanadská novinářka, jeho otec John Bennett Perry je americký herec a bývalý model. Když mu byl pouhý rok, jeho rodiče se rozešli. Matka se znovu provdala za kanadského novináře Keitha Morrisona. Matthew byl vychováván v Ottawě v Ontariu, krátce žil v Torontu a Montrealu. Těžce nesl odloučení svých rodičů. Perry uvedl: „Nemít rodiče je jedna z mnoha věcí, která vás vede k celoživotnímu pocitu opuštění.“

I když jeho rodiče žili, odloučení nesl velmi těžce. Pocit opuštění, touha po nalezení svého místa v života vedla Perryho do závislosti. Ve 14 letech kouřil, pil alkohol. V té době se věnoval i tenisu, který miloval a byl i špičkovým juniorským hráčem v Kanadě. Nakonec se rozhodl pro studium herectví, kterému se následně věnoval. Měl své dětské role, objevil se v Beverly Hills, 90210, hrál hlavní roli v sitcomu stanice ABC Home Free. Jeho největší a nezapomenutelnou rolí byl Chandler Bing v seriálu Přátelé. Byl nejmladším členem herecké party. Seriál byl tak úspěšný, že v jeho představitelé vydělávali 1 milion dolarů za epizodu.

Osobně seriál Přátelé zbožňuji. Jedná se seriál pro mě plný humoru, ve kterém jsou ukryty i místa k zamyšlení. Je to úžasná parta přátel a krásné je, že tito lidé se stali přáteli i v osobním životě. I když měl Matthew Perry kolem sebe přátelé, cítil se osamělý. „Mám v sobě nekonečnou potřebu pozornosti, ale nikdy to nebyla ta správná pozornost. Nefungovalo to. Nevyplnilo to tu díru ve mně, a to mě udivovalo,“ řekl Perry.

Bojoval se svými démony, na terapie chodil už od svých 18 let. Po nehodě na skútru v roce 1997 se stal závislým na Vicodinu (jedno období snědl až 55 pilulek). Ve své knize píše, jak utratil sedm milion dolarů za odvykací léčbu, navštívil šest tisíc setkání anonymních alkoholiků, pětašedesátkrát šel na detox. Byl čtrnáctkrát na operaci. Vinou užívání opioidů mu prasklo tlusté střevo. Jeho vyhlídky na život byly mizerné, dva týdny ležel v kómatu. Při natáčení filmu K zemi hleď mu přestalo na pět minut bít srdce a museli ho oživovat.

Byl závislý, i když natáčel Přátelé. On sám pravil, že během natáčení nepožíval, ale měl kolikrát šílenou kocovinu, třásl se, potil se. Musím říct, že jsem si ničeho nevšimla, herecky to bylo pro mě skvěle zahrané, jen jsem si všimla, jak během sérií přibývá a zase hubne. Dle jeho slov, když přibral, mohl za to alkohol, když byl hubený, tak pilulky a když měl bradku, tak hodně pilulek. Tři sezony má v mlze a moc si z tohoto období nepamatuje.

Věděl, jaký to je být závislý, několikrát s tím sám bojoval. I když si nedokázal pomoct on sám, snažil se pomoct ostatním. Zbudoval Perry House v Malibu, centrum pro léčení závislostí. Stal se zastáncem léčby pachatelů nenásilných drogových trestných činů, kteří místo v léčebně končili ve vězení.

Matthew Perry se celoživotně pral se svými démony, velice si vážím toho, že i když měl problém pomoci si sám, snažil se pomáhat ostatním zvítězit nad démony. Loni vyšel jeho memoár s názvem Přátelé, milenky a ta velká příšerná věc. Ve své knize popisuje svůj boj, svoji touhu po slávě. Jeho životním snem bylo mít po svém boku milující ženu a děti. Vztahů se ale bál a své ženy raději opustil, aby neopustily ony jeho. O svých problémech mluvil a chtěl se z nich poučit. V dokumentu, kde se potkali všichni Přátelé prohlásil, že je střízlivý, chtěl začít znovu. Závislosti byly nejspíše pryč, ale jeho tělo bylo již zhuntované.

Matthew Perry se bál, že se lidé nebudou smát jeho vtipům, toužil po lásce, po uznání, ale nevěděl, jak na to. Je mi líto jaký jeho životní osud byl a věřím, že se snažil a bojoval statečně. Přeji všem, kdo bojují se svými démony, aby se jim dokázal postavit a zvítězit.

Jako herce mám Perryho ráda a Přátelé zůstanou moji srdeční záležitostí. Matthew Perry, vůbec ses nemusel bát, mě Chandler vždy rozesměje, děkuji.

Anketa

Léčili jste se ze závislosti?
Ano a úspěšně
6,7 %
Ano, ale bohužel jsem zase propadl/a závislosti
6,7 %
Ne, nikdy jsem se léčit nemusel/a
66,7 %
Neléčil/a, ale hledám odhodlání, abych se svojí závislostí skončil/a
19,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 15 čtenářů.

__________

Zdroj:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz