Hlavní obsah
Móda a trendy

Předejděte podzimní depresi a raději si užívejte přítomného okamžiku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Markéta Rohovská, Canva

I na podzim můžeme prožít krásné chvíle, tak si je nenechme utéct.

Venku začíná být typické podzimní počasí - šedá obloha, prší a fouká nepříjemný studený vítr. Kolem chodí lidé se zamračeným obličejem v tmavém oblečení. Začíná depresivní období. Ale musí tomu tak být? Pojďte si toto období raději zpříjemnit.

Článek

Oblečení má vliv na naše rozpoložení. Odborníci se shodují, že barva našeho oblečení ovlivňuje naši náladu. Úbor si vybíráme podle našeho rozpoložení, a náš oděv ovlivňuje, jak se cítíme během celého dne. Tak co se vyvarovat černé, šedé barvě a sáhnout například po žluté? Vždyť tato barva je spojována se sluncem a světlem, tak proč, když moc nesvítí nerozzářit náš šatník a tím i sebe? Optimismus dodává i oranžová barva. Červená barva je barvou nejen vášně, ale i síly, rozhodnosti a životní energie. Zelená barva je barvou zdraví, navíc uklidňuje. Modrá barva uvolňuje nervozitu. Uklidňující barvou je i růžová. Podzim je krásně barevný, tak buďme i my barevní.

Proč nepodléhat tomu, že je škaredé počasí? Viděla jsem krásný obrázek, jak jdou dva vedle sebe. Jeden je naštvaný, že prší a druhý říká: „Já jsem rád, že prší.“ „Prosím vás, proč?“ „Protože by pršelo, i kdybych nebyl rád, tak jsem raději rád.“ Když je venku škaredě, o to raději se můžeme těšit domů, jak se zachumláme pod deku, dáme si teplý čaj nebo svařák a můžeme vychutnávat přítomným okamžik. Můžeme si zapálit svíčku (jen pozor, kde ji zapalujete, hlavně aby nebylo nic v blízkosti, co by mohlo chytnout - záclony apod.), která dokáže navodit báječnou atmosféru. Vyhněte se svíčkám s parafínem a zvolte raději svíčky se sójovým voskem, kokosovým či včelím. Knot je nejlepší bavlněný, kdy plamen bude v tichosti plápolat nebo můžete zvolit se dřevěným knotem, které nehoří tak vysoko a mohou znít jako praskání dřeva v krbu.

Jsme pořád v běhu, tak využijme podzim ke zklidnění, k rozjímání. Je to ideální čas na odpočinek.

Dánové jsou prý nejšťastnějším národem na světě, a to díky jejich kouzelnému receptu na spokojený život, kterému říkají „hygge“. Význam tohoto slova nejde vyjádřit jedním nebo dvěma slovy, ale musí se to prožít. Hygge hledá štěstí v každodenních maličkostech, prožívá okamžiky. Nedovolte na sebe působit stresy z okolí, uvolněte se a radujte se z přítomnosti. I podzim a zima může být krásným obdobím. Můžete prožít společnou snídani se svými blízkými, v klidu si vychutnat hrnek dobré kávy, čaje. Proč být naštvaný, že je škaredé počasí a brzo tma. Raději navoďte příjemnou atmosféru a pocit vnitřního klidu a spokojenosti, stejně tak jako je to hlavním cílem Hygge. Učte se navzájem prožívat hloubku a krásu života, i když přichází období dlouhé noci, chladného a deštivého počasí.

__________

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Hygge

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz