Hlavní obsah
Cestování

Náš malý kousek Velké čínské zdi.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Markéta Zvolánková

Nejvyšší světové vrcholky focené z letadla cestou do Číny.

Tatínkovým dávným snem bylo navštívit Čínu, zejména proto, aby se svezl maglevem, a také proto, aby na vlastní oči viděl Velkou čínskou zeď. Nakonec se mu tužby splnily. Já byla při tom. Jaké to bylo?

Článek

Krátce po našem příletu do Pekingu jsme s naší výpravou vyrazili kousek za město k jednomu z několika zrekonstruovaných a turistům přístupných úseků Velké čínské zdi. Bylo těžké posoudit, zda venku prší, nebo se jedná jen o všudypřítomný městský smog. Raději jsme si ale s sebou brali deštníky, neboť (a to se nám později potvrdilo) průvodce nás varoval, že kapky v létě hrozí každou chvilku. Přes zataženou oblohu nebylo zpočátku skoro vůbec vidět, nicméně místo na nás dýchalo svojí neotřesitelnou atmosférou, jakmile jsme vystoupili na parkovišti.

Foto: Markéta Zvolánková

Nejprve jsme byli informováni o základních historických faktech a snažili se zorientovat. Všude kolem nás byly husté lesy a sem tam jsme spatřili schovanou strážní věž. Po schodech zatím ani památky.

Foto: Markéta Zvolánková

Hrozí, že do roku 2040 velká část zdi zmizí kvůli korozi.

Zeď byla zbudována na obranu Číny proti nájezdům Mongolů a táhne se neuvěřitelných 2000 km. Přestože je zapsána na Seznam světového dědictví UNESCO a v roce 2007 se stala dokonce jedním ze 7 nových divů světa, její značná plocha chátrá. Byli jsme proto o to víc rádi, že jsme dorazili včas, abychom si ji ještě užili.

Foto: Markéta Zvolánková

Prošli jsme podél několika svatostánků a zamířili za davem dalších turistů mířících ke stejnému cíli. V ten moment začalo hustě pršet, takže jsme otevřeli naše deštníky a stali se anonymními členy deštníkového stáda.

Foto: Markéta Zvolánková

Současná podoba zdi pochází z 15. - 17. století, nicméně nešlo o stavbu na zelené louce. Panovníci dynastie Ming využili stávající systém opevnění, který po různu existoval již od 5. století, a propojili jej.

Foto: Markéta Zvolánková

Číňané nazývají stavbu Zeď dlouhá deset tisíc li (délková jednotka odpovídající půlce kilometru).

Blížili jsme se k bráně poznání a naše nervozita stoupala. Bude to skutečně tak velkolepé? Nebudeme zklamaní?

Foto: Markéta Zvolánková

A najednou na nás zeď vykoukla v plné kráse. Přestal nám vadit mlhavý opar, déšť a vůbec jakýkoliv diskonfort. Ten pohled předčil všechna naše očekávání. Kamenný had - plně jsme porozuměli té přezdívce. Ať jsme se dívali, kam jsme chtěli, číhaly na nás strážní věže propojené kamennými schody a chodníky.

Foto: Markéta Zvolánková

Individuálně jsme se vydali po dračím hřbetě vzhůru ke druhé nejbližší strážní věži. Zpočátku byla zeď poměrně schůdná - ne tak příkrá a výška schodu akorát. Nicméně jakmile jsme nastoupili na trasu vedoucí do kopce, měli jsme co dělat. Nedovedu si představit, jak těžké muselo být věž střežit. Na druhou stranu, Číňané mají neskutečnou kondici. Viděli jsme v obyčejném parku v Pekingu starce (čímž myslím 80 i 90 plus), jak trénují na tyčích a dalších sportovních zařízeních takové tělocvičné prvky, na které by si v tom věku netroufl nejspíš ani Šebrle.

Foto: Markéta Zvolánková
Foto: Markéta Zvolánková

Nebe se ještě neumoudřilo, proto jsme si nejspíš neužili tak krásné výhledy jako jiní. Přesto jsme s každým pohledem nabírali energii jít dál a výš.

Foto: Markéta Zvolánková
Foto: Markéta Zvolánková

Byli jsme hrdí na to, co už máme v nohách. Schody ale byly kluzké, proto jsme se raději dolů tak často nekoukali.

Foto: Markéta Zvolánková

Konečně jsme se doplazili do strážní věže. Zkoušeli jsme ozvěnu, hráli si chvíli na historické postavy a povídali si s ostatními nadšenými turisty. Mezi nimi bylo i dost Číňanů, neboť země je velká a ne každý zeď viděl.

Foto: Markéta Zvolánková

Byť je stavba obra majestátní, z vesmíru prý vidět není. Tedy rozhodně ne z měsíce. Snímky prý ale dokazují, že ji lze spatřit z oběžné dráhy.

Foto: Markéta Zvolánková

Schody byly místy opravdu vysoké. Měly minimálně půl metru.

Foto: Markéta Zvolánková

Počasí se začalo uklidňovat. Bylo vlhko a horko. Dýchání v takovém klimatu je mnohem náročnější než v našem mírném pásmu. Nohy jsme měli úplně mokré, ale vůbec nám to nevadilo. Zamířili jsme na spodní náměstí obdivovat výzdobu, rozhledy, dát si něco dobrého a sehnat nějaký ten suvenýr.

Foto: Markéta Zvolánková

Stavba se prý táhne přes téměř dvě desítky čínských provincií. Kromě obrany také sloužila k rychlejšímu přesunu vojsk a k posílání zpráv pomocí majákových věží. Vzpomněla jsem si na záběry z rozšířené verze třetího dílu Pána prstenů, když Gondor žádal o pomoc Rohan pomocí světelných signálů na vrcholcích hor.

Foto: Markéta Zvolánková

Zatímco stavitelé Karlova mostu používali vejce, Číňané prý přidávali do malty rýži.

Aby byla zeď dostatečně soudržná a odolná, přidávali prý dělníci do malty rýži. Ta je v Asii typicky velmi lepkavá, tudíž byla dobrým pomocníkem. Neumím si ani představit, kolik lidí se na stavbě podílelo (někde jsem četla, že více jak milion převážně trestanců), jak těžká práce to byla a kolik životů v tristních podmínkách vyhaslo.

Foto: Markéta Zvolánková

Statečnost, dokonalost, odvaha, vytrvalost, božství, ušlechtilost. Všechny tyto vlastnosti jsou v Číně spojovány s drakem, který je symbolem země už dobrých 5 tisíc let.

Foto: Markéta Zvolánková

Drak prý umí svým dechem léčit rány, je plný energie, optimismu, je inteligentní a ambiciózní, a tudíž prý vždy dosáhne svého cíle, ať už osud připraví do cesty jaké chce překážky. Není divu, že jsme soch draka potkávali v Číně hodně, a to i u zdi.

Foto: Markéta Zvolánková

Opice jsou zase znakem volnosti, ochrany, moudrosti a oddanosti.

Foto: Markéta Zvolánková

Nakonec jsme se ještě naposledy pokochali výhledem a šli shánět vzpomínkové předměty.

Foto: Markéta Zvolánková

Výška hradeb se pohybuje mezi 6 - 14 metry.

Vybrali jsme si malý obchůdek těsně před branami parkoviště. Místo mělo tak 4 × 4 metry, ale udělali nám prvotřídní nudle. Kupodivu na třech židličkách u okna seděli štamgasti, nejspíš zaměstnanci areálu.

Foto: Markéta Zvolánková

Vedlejší krám nabízel více prostoru a nabízel různé dárkové předměty. Zatímco taťka si z recese koupil tričko s Maem, já mám dodnes teplou mikinu se siluetou zdi a nápisem, že jsem tam byla. A rozhodně to stálo za to.

Foto: Markéta Zvolánková

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz