Hlavní obsah
Lidé a společnost

Chtějí vládnout USA: Příští Trump?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons / volné dílo

Vivek G. Ramaswamy

Dítě americké migrační politiky, které by rádo překopalo celý systém. Kdo je Vivek Ramaswamy a je možné, že se stane příštím prezidentem USA?

Článek

Podnikatel chudého původu

Ztělesnění amerického snu o úspěchu. Tak sám sebe v několika interview nazývá Vivek Ganapathy Ramaswamy. Syn indických migrantů Ramaswamy se narodil roku 1985 ve státě Ohio. Studium začal na slavném Harvardu, kde studoval biologii a pomohl založit StudentBusinesses.com, webovou stránku pro studentské zakladatele, na které se mohou představit profesionálním investorům. V roce 2009 společnost údajně koupila soukromá charitativní organizace za nezveřejněnou částku. Po ukončení studia nastoupil Ramaswamy do hedge fondu QVT, kde se specializoval na investice do farmaceutického průmyslu.

Během prvních sedmi let své kariéry vydělal 7 milionů dolarů. V té době se seznámil se svou nynější manželkou Apoorvou, která je profesí krční chirurg. Během další práce se mu také podařilo vystudovat právo na prestižní americké instituci, Yaleově univerzitě. Poté se Ramaswamy rozhodl založit vlastní společnost - Roivant Sciences. Jeho cílem bylo zaměřit se na nákup málo známých nových léků. Jeho hlavní cíl, podpořit nový revoluční lék na Alzheimerovu nemoc, se bohužel nepovedl a lék se ukázal jako neúčinný, což Ramaswamy dodnes považuje za osobní selhání.

U jiných méně ambiciózních léků měl však úspěch větší a postupně vydělal stovky milionů dolarů. Dnes se jeho bohatství pohybuje kolem jedné miliardy dolarů. Na začátku roku 2021 se Ramaswamy vzdal části svých povinností ve vlastní firmě. Místo toho sepsal několik knih, ve kterých útočí na to, co považuje za „woke-culturu“ v USA. Je pravděpodobné, že již v roce 2021 plánoval svou vlastní prezidentskou kampaň, kterou oficiálně zahájil v únoru 2023.

Kampaň za dalekým cílem

Ramaswamy byl až do své kampaně politickou neznámou. Do roku 2020 ani nevolil republikánskou stranu a spíše podporoval malou Libertariánskou stranu USA. Ve své kampani mnohokrát vyjádřil obdiv pro bývalého prezidenta Trumpa, což je poněkud ironické, když proti němu vede kampaň. V případě svého vítězství slíbil, že Trumpa omilostní ve všech vyšetřováních, které bývalého prezidenta pronásledují. Podobnou amnestii slíbil i všem účastníkům útoku na americký kapitol z 6. ledna 2021. Ramaswamy zaujal až krajně pravicovou pozici a v mnoha otázkách jde dál než sám Trump. Je velkým podporovatelem nového amerického izolacionalismu a v případě zvolení přislíbil ukončení veškeré pomoci Ukrajině a dohodu s Vladimírem Putinem. V otázce Tchaj-wanu sice podporuje nezávislost ostrova, ale také propaguje, aby se ostrov případné čínské operaci bránil sám bez podpory USA. Zmiňoval také možnost vojenské operace proti drogovým kartelům v severním Mexiku, či podmínění další pomoci Izraeli zlepšením operačních plánů v pásmu Gazy.

V domácí politice se snaží Ramaswamy hrát na city silně křesťanských voličů, a to i přes vlastní hinduistické vyznání. Podporuje tvrdé restrikce vůči potratům a prohlásil, že hnutí LGBT+ je podobné kultu. Chce také radikálně omezit vliv federální vlády v lokálních otázkách a zrušit například ministerstvo školství (the Department of Education). Také chce zvýšit věk pro hlasování ve volbách na 25 let a zrušit právo na občanství při narození (Birthright citizenship) pro děti cizinců narozené v USA.

V rámci kampaně a volebních debat vystupoval kriticky vůči všem protikandidátům s výjimkou Donalda Trumpa. To mu nezískalo mnoho přátel a průzkumy mezi voliči v republikánských primárkách mu přisuzují pouze kolem 4% hlasů. Je však otázkou, zda se spíše nejedná o problém, kdy většina jeho možných voličů plánuje volit Donalda Trumpa. A vzhledem k tomu, že Ramaswamy na Trumpa nijak neútočí se musíme ptát, zda si přeje skutečně v těchto prezidentských volbách vůbec zvítězit.

Dědic trumpismu?

Ramaswamy je úspěšný člověk, který si je dobře vědom svých malých šancích na vítězství. Co dnes vidíme je představení Ramaswamyho všem Američanům. Tyto primárky mu vybudovaly pověst a obecnou známost, což jsou jedny z nejdůležitější komodit, které člověk v politice potřebuje. To, že Ramaswamy neútočí na Trumpa znamená, že nebude v případných příštích volbách čelit hněvu bývalého prezidenta a jeho mnohých fanoušků. Pokud Trump v roce 2024 znovu vyhraje, Ramaswamy má dobrou šanci získat si dobré místo v nové administrativě.

Věk je zde také důležitý. Ramaswamymu není ani 40. Má před sebou doslova dekády politických možností. Jeho domovský stát Ohio se stává čím dál více republikánským státem a s Trumpovou podporou by zde Ramaswamy mohl lehce získat vysokou funkci. Trump samotný se mezitím rychle blíží k osmdesátce. Je otázkou, jak dlouho bude ještě moci efektivně velet svým podporovatelům v republikánské straně. Dalším klíčovým tématem je, kdo Trampa nahradí. Jeho děti nebo političtí spojenci jsou samozřejmě možnosti, ale nikdo z nich nemá Trumpovu reputaci ani fascinující charisma, které mu umožnilo dojít až k prezidentskému úřadu.

Může být Ramaswamy příští vůdce trumpovské frakce? V současné době se zdá, že největším handicap představuje jeho indický původ. Pro mnoho republikánů je idea dítěte migrantů na prezidentské funkci přímo nepředstavitelná. Na druhou stranu byla pro absolutní většinu Američanů ještě 10 let zpátky absolutně nepředstavitelná idea prezidenta Donalda Trumpa. Žijeme v éře rychle padajících jistot a prudkých změn. Vivek G. Ramaswamy se pravděpodobně příští rok prezidentem nestane, ale v dalších desetiletích o něm nepochybně ještě mnohokrát uslyšíme.

Zdroje a další četba:

Kampaňová stránka: https://www.vivek2024.com/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz