Hlavní obsah

Jak poznat, co není pravda

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jiří Vítek / Seznam.cz

1042

Důležité je, že většinou nelze poznat pravdu, ale velmi jednoduše lze poznat, že toto je lež. Stačí nevěřit ničemu, co není jednoznačně prokázáno. A současně neříkat, že to je lež, dokud to jednoznačně neprokážu.

Článek

1. Pravda navždy

Podle mě je zaručenou pravdou, že v desítkové soustavě 1+1 je vždy 2. Takže jedno celé jablko + jedno celé jablko jsou vždy dvě celá jablka. Na této pravdě se nedá nic změnit, protože definice slova 2 je 1+1.

2. Pravda navždy se změní na pravdu za určitých podmínek

Ale u složitějších věcí už je situace těžší. Takže Newtonova gravitace je stále pravdivá, ale jen za podmínek panujících na povrchu země a podobných. A proto je dnes už lepší teorie gravitace, kterou vymyslel pan Einstein. Celé generace vědců se ji snaží vyvrátit, ne proto, že by měla cokoliv proti panu Einsteinovi, ale protože chtějí zjistit pravdu, která by fungovala v měřítku celého vesmíru a stejně tak v nejmenších měřítcích hmoty. A když zjistíme, že jsme součástí multiverza, tak je možné, že v jiných vesmírech platí jiné zákony. A je klidně možné, že další genius přijde na upřesnění pravdy. A stejně tak je možné, že teorie relativity zůstane pravdou navždy.

3. Pravda dočasná

se dá někdy velice rychle odhalit jako lež. Takže třeba teď máme „pravdu“, že elektromobily prospívají životnímu prostředí.
K tomu, aby to byla pravda, stačí uvěřit, že elektřina se vyrábí s nulovými emisemi CO2. Což je absolutní blbost, ale my této „pravdě“ věříme, protože jsme se nechali vystrašit „ekologickými“ aktivisty natolik, že podle našich tabulek má elektrovozidlo nulové emise.
Naopak např. v Singapuru pracují s tabulkami blíže pravdě a tam jsou eletroauta postižena ekologickými daněmi. A protože tabulky ekologičnosti dělají lidé, tak jedno a totéž auto je v Singapuru neekologické a jeho majitel platí se za něj ekologickou daň, zatímco my v Evropě věříme, že je ekologické a dotujeme ho.

Ale protože „věda říká, že“, tak pak mnozí lidé nevěří vědě. Přičemž vědě se dá pořád věřit, jen bohužel věda je používána k šíření antivědeckých bludů. A bohužel věda se vždy zneužívala ve prospěch ideologie, dřív to byl jediný vědecký světonázor, tedy marxismus-leninismus, dnes jsou to jiné ideologie, o kterých se nesmí diskutovat a kde říct pravdu znamená, že můj článek nebude uveřejněn.
Ale protože pravda se nedá skrýt trvale, tak do europarlamentu šla strana, která bojuje za spalovací motory. Zatímco kdyby se pravda řekla hned, tato strana by nikam nedostala. A my bychom ušetřili miliardy eur, za která bychom mohli mít skutečnou ekologii. A všichni lidé by věřili pravdě.

Zatímco teď se lidé rozdělují na ty, co věří v elektromobilitu a v ty, kteří jsou zásadně proti ní. Přičemž pravda je, že elektromobilita je funkční řešení,až nalezneme funkční řešení problémů, které se za uplynulých 100 let nepodařilo vyřešit. Každé rozdělení společnosti je dáno tím, že jedna část společnosti neříká pravdu a druhá část říká druhou nepravdu. Proto tady nejsou boje mezi těmi, co věří a nevěří, že 1+1 = 2, protože nikdo se nepokusil znásilnit tuto pravdu.

4. Když je pravda poškozena ideologií,

tak je čím dál více lidí, kteří nevěří ničemu z oficiálních zdrojů. Protože když věda není zárukou pravdivosti, tak pak zbývá jen vlastní pocit.
A tak se do stejného ranku dostávají věci, které jsou možná pravdivé, ale žádný rozumný člověk jim nevěří, protože kdyby byly pravdivé, tak by se změnil celý svět i věci na první pohled lživé.
Vždy když slyším: „Jakejkoliv zapsanej spolek je napojenej a vedenej tak, jak chce režim“ (čas 12m20s), tak vidím pacienta psychiatrické léčebny, který věří, že všichni jsou proti němu. A když pak argumentuje zákonem, který vykládá úplně zcestně, tak vidím člověka, který kveruluje a který dokáže zahltit soudy nesmyslnými žalobami. V čase 13m08s je jasně vidět paragraf, na který se dotyčný pán zaměřuje a přitom je zcela jasně vidět, že ten zákon ani neumí přečíst správně.
A je jen třešnička na dortu, že tento pán zneužívá vlastenectví a naši hymnu, aby vzbudil dojem, že mu jde o blaho České republiky.

A lidé, jako žena, která mi poslala tento odkaz, jsou spleteny, protože neví, čemu věřit a čemu ne. U ní je to dáno tím, že její muž „má vždy pravdu.“ A protože si nechce připustit, že by její muž neměl pravdu, tak jí zbývá jediná možnost, jak se nezbláznit – vidět pravdu všude. A díky tomu je velice snadno manipulovatelná a až na posledním kurzu už snad uviděla svůj skutečný problém – že ona se musí postavit za sebe a že když bude věřit, že most je tam, kde není a vydá se po něm, tak se zřítí. A bohužel to znamená, že se musí postavit proti nositeli pravdy v její rodině. Přičemž kdyby měl muž pravdu v 50% případů, jak je to běžné a připustil by jí možnost, že i její názor má hodnotu, tak by mohli být průměrně šťastní.

Ale když místo toho z ní dělá blbku, tak ona buď vzdá svůj život a bude blbkou až do smrti nebo se proti tomu vymezí, začne dělat to, na co má vzdělání a zachrání sebe i své děti před absolutní nemohoucností něco změnit.

A já díky ní už vidím důvod, proč jsou lidé sami proti sobě a nevědomky pomáhají Putinovi. Stačí, když uvidí, že oni mají šanci něco změnit a pak se pomalu, krok za krokem odhodlají k tomu bojovat za sebe a ne za mocné, kteří takové lidi mají rádi, protože jejich bezmoc jim dává moc.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz