Hlavní obsah
Láska, sex a vztahy

Jak přijít o vztah I.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jiří Vítek / Seznam.cz

Když se bojíte o své vztahy, jste už na půl cesty k tomu je zničit nebo aspoň sabotovat. Protože to, čeho se bojíme, to zhmotňujeme.

Článek

Ale nestačí se „přestat bát“. Protože strach nám ve skutečnosti říká: „Bacha, tohle se právě podvědomě chystáš udělat.“ (a bohužel o tom ani nevíš, protože přístup k podvědomí nemáme vůbec a ti, co dělají meditace nebo konstelace jen omezeně).
Ale my tohle nevíme. Takže si myslíme, že stačí přerušit „dráhu strachu“, řečeno medicínsky nebo prostě přestat cítit strach, řečeno laicky.
Ale když potlačíme svůj strach, ten základní důvod strachu zůstává. A nepomůže ani „ezoterické“ „Neboj se, jinak si to přivoláš“. Protože nejlepší způsob, jak v někom strach přiživit, je věta „Nesmíš se bát“.
Zatímco věta „Nemusíš se bát“ aspoň uklidňuje. A dává člověku možnost, aby se nebál, když je to možné. Zatímco věta „Neboj se“ strach zvětšuje.

Jak uzdravit strach

Většina strachů je naše vnitřní dítě. Proto také věta „Neboj se“ nefunguje. Protože touto větou říkáte: „Ještě víc se zbav sám sebe a ještě víc způsob, že ten malý se bude cítit ještě víc sám.“
Bohužel jak uzdravovat své strachy se neučí v mateřské škole. Takže většina z nás se místo toho umí svých strachů zbavit. Ale platíme za to vysokou cenu – totiž přestáváme být sami sebou. A protože tak jsme se to naučili už v útlém dětství, tak ani nevíme, kdo jsme. A pak to celý život hledáme. Ale nemůžeme to najít, protože to hledáme tam, kde to není a nehledáme tam, kde to je.

Ale ani přijetí strachu nestačí. Protože pak přijmeme jen svůj strach. Je potřeba ho uzdravit. A uzdravením strachu získáme radost, touhu, vášeň, sebejistotu, klid, pevný bod a vše, co nám chybí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz