Hlavní obsah
Láska, sex a vztahy

Jak zlepšit svůj vztah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jiří Vítek / Seznam.cz

Jdete k cíli, nebo se chcete ztratit?

Pár věcí, které můžete udělat, abyste byla ve vztahu šťastný/nebo naopak.

Článek

Jak zlepšit svůj vztah, když nechci jít do mužské/ženské energie

Je mi jasné, že v dnešní době jsou moje zkušenosti s tím, že mužská a ženská energie jsou nejlepším pojivem vztahů, pro většinu žen nepřijatelné. Ale i tak můžete udělat hodně pro to, aby vám váš vztah vydržel a nemuseli jste se rozvádět.

Každý problém je třeba řešit v zárodku

Když ho necháte vyhnít, těžko najít jiné řešení než amputaci vztahu. Bohužel neznám jiné lepší řešení, než vyřešit své „parazity.“
Protože muži nechtějí sáhodlouze mluvit a mluvit a výsledek žádný. Nebo takový, jaký chce žena. (Protože o tom se málo ví, ale je těžké najít (psycho)terapeuta/tku, který není na straně žen.)
Kdyby muži věděli, co je možné, měli by větší šanci chtít věci vyřešit. Protože patří k mužům, že nechtějí jen tak kecat o ničem.

Když chce jeden trávit více času s tím druhým,

neznamená to, že toho druhého víc miluju, ale že ho víc potřebuju. Stejně tak, když pořád chci slyšet, že mě ten druhý miluje.
Kdyby ten druhý to měl v sobě zpracováno, tak už by věděl, že potřebujete lásku, kterou jste nedostala v dětství a rád by vám ji dal. Ale protože váš partner neví, co se děje a sám jí nedostal dost, tak se začne odtahovat.
A čím více se jeden odtahuje, tím víc chce ten druhý blíž. A začíná koloběh, který téměř jistě vede k rozchodu.

A řešení je přitom tak jednoduché: Dosytit se láskou z původní rodiny. Samozřejmě to nejde v realitě, protože původní rodina to stále neumí. V tom jsou rodinné konstelace nenahraditelné, obzvlášť když pracují s konceptem nasycení. A může se stát, že během jediného kurzu si svůj nedostatek zasytíte tak moc, že najednou si vyměníte role a váš partner, který vás od sebe odháněl, najednou bude chtít víc než vy. Prosím, nesmějte se mu a dejte mu to. A když to nedokážete, může si to zasytit i on na kurzu.
Až budete mít nasycenou svou potřebu lásky, budete spolu a bude vám v tom dobře oběma, stejně jako na začátku vztahu, ale tentokrát to půjde víc do hloubky.

Když chce řešit problémy jen 1 partner

Nedělejte problém, kde není. Prostě si řešte své problémy a nechte druhého, aby přišel na to, že toto není žádná terapie, kde se věci řeší, aby se nevyřešily. Jen je potřeba, abyste věděl/a, že když jdete na svou cestu sám/a a začnete se vzdalovat od bodu, ve kterém jste začal/a, tak je jistá šance, že zjistíte, že je vám lépe bez partnera než s ním. Nebo dokonce si najdete jiného partnera.
Tak záleží hlavně na vás a na vaší spokojenosti se vztahem, jestli budete pracovat na tom, aby se váš vztah se zlepšil nebo budete pracovat na svém lepším vztahu, bez ohledu na to, zda to bude ten starý. Máte jistotu, že se budu vždy zastávat starého vztahu, ale nebudu vás manipulovat, abyste v něm zůstával/a za každou cenu.

Bojujete ve vztahu?

Pak máte jistotu, že prohrajete. Protože i kdybyste vždy vyhrál/a, tak ten druhý musí vždy prohrát. A i když mi asi nevěříte, vztah není o souboji, ale o spolupráci. A jakmile začnete bojovat o cokoliv, buď ztratíte vztah nebo sebe nebo partnera.
Když zjistíte, že ten druhý s vámi bojuje (protože svůj boj máte tendenci nevidět), tak se zastavte a popovídejte si o svých skutečných pocitech. To jsou ty, kterých se bojíte, které vás dělají slabým/ou a o nichž si myslíte, že ten druhý je zneužije proti vám.
Z toho vyplývá, že toho asi nebudete schopen/a. Na 99 % je za tím váš parazit a parazit vašeho partnera. Oni spolu bojují a vy se jen díváte, jak vám ten druhý ubližuje. Ale on to má stejně.
Chcete zestárnout ve vztahu, kde se necítíte v bezpečí? A útěk vám asi nepomůže, protože váš parazit zůstane pořád s vámi.

Respektujete svého partnera?

Umíte se omluvit za svou chybu? Pokud ne, máte nevyřešenou vinu, která vás nutí ji nepřiznat. A tam, kde se neumí člověk omluvit, tak je těžký jakýkoliv vztah. A když to neumí ani druhý, tak se bude nabalovat další a další vina, až budete muset ze vztahu odejít.

Představte si, že je váš partner na vozíku a má před

sebou 5 let života, ve kterém se jeho schopnosti postarat se o sebe budou snižovat. Budete ho mít i tak rád/a a s radostí o něj/ni budete pečovat?
Pokud ano, váš vztah je více, než v pořádku. (Zjednodušeno, protože existuje druh člověka, který to takhle chce a u něj je to naopak velmi špatně).

Musíte mít vždycky pravdu?

Pak budete mít vztah, ve kterém druhý nesmí nic říct nebo budete bez vztahu.
Čím jste chytřejší, vzdělanější, sečtělejší, moudřejší, tím víc musíte najít každou svou chybu a omluvit se za ni. Tehdy snad váš partner pochopí, že on není horší. A když to nepomůže a pořád si bude myslet, že s ním bojujete, tak se podívejte na skutečnou příčinu, proč musíte bojovat. Protože když vy řekněte svému partnerovi, že by měl jít na kurz, tak to na just neudělá.

Stěžujete si pořád na druhého?

Gratuluji. Našel/a jste jeden z nejjistějších způsobů, jak zničit svůj vztah. Bez vyřešení problému se můžete těšit na vztah, ve kterém vašemu partnerovi bude tak špatně, že útěk bude pro něho nejlepším řešením.

Hra na obviňování

Je varianta téhož. Vina ve vás obou je tak nesnesitelná, že ji musíte pořád přehazovat na druhého. Kdo si bude svou vinu chtít vyřešit jako první, ten vyhraje. A pak pomůže tomu druhému nebo odejde.
Vždy říkám, že děti jsou důležité a proto je lepší vztah udržet. Ale v tomto případě máte na výběr ze dvou strašných možností: Buď v tom necháte děti. Nebo v tom necháte děti a sebe taky.

Nejlepší je samozřejmě celý problém vyřešit. Ale v tomto případě, když ho bude chtít řešit jen jeden partner, tak řešení bude trvat roky a je otázkou, co je pro děti horší. A to bude v každém případě jiné. V každém případě ten, kdo má své děti víc rád, je na tom hůř, protože manévrovací prostor se mu tím zužuje.
Pokud se dokážete shodnout, že děti jsou nejdůležitější, tak přijďte, abyste dětem nedali velmi špatné „dědictví“ a vyřešte si svou vinu kvůli svým dětem, když na sebe kašlete.

Zastat se svého partnera

Když to dokážete vůči své rodině a vůči svým přátelům, tak to asi dokážete vůči každému. A váš partner získá víc, než kdybyste mu nosili každý den kytku a každý den mu kupovali jakkoliv drahý dárek.
A když to nedokážete, tak se nedivte, když si váš partner bude připadat jako páté kolo u vozu.
Možná že díky tomu, že tuhle dovednost neměl můj táta, tak máma měla celý život deprese. A protože se neuměl zastat ani sám sebe, tak umřel v 54 letech. Takhle důležitá je to dovednost.

Naštěstí když to nedokážete, tak většinou nebudete mít tak těžké následky. Ale budete mít „jen“ to, že vám váš partner nebude věřit a ani vy sám sobě. A žít ve vztahu, kde si nemůžete věřit, je podobné jako žít v domě, kde může kdykoliv kdokoliv přijít dovnitř a vzít si jednou vázu, podruhé televizi a potřetí vašeho partnera.

Být pravdivý

Když nejste pravdivý od počátku vztahu, tak se nikdy nemůžete uklidnit. Proto doporučuji, abyste si svého budoucího partnera otestoval. Řekněte mu něco, co se nestane tak moc, kdyby se to rozneslo po vašem okolí.
A uvidíte. Má vás i tak rád? Nebo vás kvůli tomu odmítne. V tom případě jste právě pro svůj život udělal úplně nejvíc. Protože jste právě poznal partnera, který by vám byl zátěží na noze.

Řešit problémy spolu,

ne s kýmkoliv jiným. A když to nejde, tak si ulevit před kamarády snad pomůže. Ale daleko lepší je zjistit, proč to nedokážeme. Když máme problém s foťákem, taky jdeme do opravny. Ale když máme řešit problém ve vztahu, který je milionkrát dražší a cennější, tak si myslíme, že to zvládneme sami.
A rady na síti od lidí, kteří jsou na tom možná hůř než my, jsou nebezpečné. A rady od kamarádek/ů jsou jen o něco málo lepší.

Když vyhrožujete,

už jste 5 vteřin před dvanáctou. A vyhrožování bude patrně poslední kapkou. Ale vy víte, že už nevíte kudy kam a vyhrožujete, abyste váš vztah zachránil/a.
V tom případě zapomeňte na to, že to můžete vyřešit samokutilstvím a přijďte na kurz. A jestli se k vám připojí váš partner není už důležité, protože se stejně musíte rozhodnout vy sám/a. Neočekávejte zázraky na počkání. Ale trpělivou prací na sobě a na svém vztahu buď zjistíte, že chcete odejít nebo budete moct zůstat, ale už v jiném vztahu.
A jestli je Váš partner chytrý, tak půjde s vámi, aby to měl aspoň trochu ve svých rukou.

Když to podstatné vyřešíte, nemusíte se bát

toho, že by váš vztah zevšedněl. Nemusíte jezdit na dovolené na kraj světa, jen když oba chcete. Můžete žít, aniž byste si museli cokoliv dokazovat, ať už sami sobě nebo ostatním.

Určitě jsem na spoustu věcí zapomněl.

Napište do komentářů, co vám chybí nebo přebývá, abyste měli lepší vztah a já vám napíšu, co pro to můžete udělat.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz