Hlavní obsah
Názory a úvahy

Návod na řešení nedostatku psychiatrů, zubařů, psychologů a psychoterapeutů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

V normálním světě by se nedostatek psychiatrů a psychologů řešil nejpozději v okamžiku, kdy by začal být viditelný.

Článek

V zemi, kde se plánuje, kolik lidí studuje, by se to mělo řešit už aspoň před 25 lety. Protože už v roce 1996 jsem já jako psychiatr věděl, že bude nedostatek lékařů různých oborů a věděli jsme to všichni lékaři. Jen jsem nevěděl, jestli to bude už za 20 nebo za 30 let a jestli začnou být nedostatkoví zubaři, obvoďáci nebo dětští psychiatři. K tomu, abych to věděl, jsem nemusel použít „raketovou vědu“. Stačila prostá aritmetika na úrovni 5. třídy základní školy.

Proč se to tehdy neřešilo?

Protože mocným peníze nestačily ani tehdy a tak se rozhodli, že nejsnazším terčem budou lékaři. A měli pravdu. Tehdejší stávka skončila neúspěchem a lékaři dál pracovali. Já jsem tehdy měl jako čerstvý lékař bez atestace to privilegium, že jsem si svůj plat nemusel zaplatit předem (ano, i takové byly v roce 1994 možnosti, zejména v Praze na prestižních klinikách si takto kolegové předpláceli svůj „plat“).

Tak snad alespoň dnes?

V době, kdy je vážný nedostatek zejména dětských psychiatrů a psychologů. A o psychoterapeutech ani nemluvě?

Co dělá stát?

Rozumný stát by alespoň dočasně zvětšil počet studentů medicíny, což se děje. Ale podle mě nedostatečně. Takže dalších 5 let se situace bude zhoršovat a pak se bude snad aspoň nehoršit.

Když je něčeho málo…

...tak musíme udělat to, co vždy bolí. Co kdybychom povolili zubařům a psychiatrům, aby nemuseli studovat celou medicínu a mohli je rychleji použít k zalepení největších děr?
Ale pak by tady byli psychiatři, jejichž vzdělání by bylo horší. Jak bychom si to zdůvodnili?
Takže pak nám nezbývá než zaměstnat zubaře a psychiatry z cizích zemí a doufat, že očekávaný problém obvoďáků nepřijde dřív, než se zvýší počet odpromovaných lékařů.
U zubařů by to asi nebyl tak vážný problém. Tam by se daly vyřešit nedostatky v českém jazyce naší vstřícností. Ale u psychiatrů to je nejhorší nedostatek, když se nedokáže dobře a se znalostí jemných nuancí domluvit. A u psychologů ještě víc. A u psychoterapeutů je dokonalá znalost jazyka úplně to nejdůležitější.
Ale máme problém: My nechceme žádné migranty.

A jak k problému přistupují psychoterapeuti?

Zaprvé je vidět, že psychoterapeut není takový blázen jako lékař. Takže kdo si jeho služby nemůže dovolit, tak o něj nestojíme. Takže správný psychoterapeut má odměnu na úrovni lepšího advokáta. Ale to je málo.
Ne jen že neuvolníme místo na trhu pro další psychoterapeuty.
Což by šlo snadně udělat. Prostě byste vzali nezaměstnané, kteří mají dostatečný rozhled a do nich byste nahustili vše za 1 rok.
Že by to vedlo ke zhoršení kvality? Ale kdeže. Kdyby se pětiletý výcvik udělal tak, že by probíhal každých 14 dní místo dnešního čtvrtletí, tak byste za rok měli psychoterapeuty, kteří by věděli víc o psychoterapii než ti současní. Protože by za rok absolvovali výcvik, který by odpovídal 6 letům výcviku.
Já jsem v době, kdy jsem o to stál, absolvoval školení skoro každý víkend. A dělal jsem to tak asi 10 let. Takže já mám školení na úrovni 50 až 100letého výcviku v psychoterapii. Ale protože jsem se rozhodl jít jinou cestu než cestou psychoterapie, tak mé školení je bezcenné, aspoň to tak tvrdí 2 psychologové. A dokazují to tím, že nemám školení v oboru konstelací, které mj. poskytují nejméně dva druhy psychoterapie. Přičemž o kvalitě jejich vzdělání (nejméně v oboru konstelací) nejvíc svědčí to, že neví, že psychoterapie se učila konstelace od konstelací, které pak nezávisle na sobě (nejméně) 2 tvůrci různých druhů psychoterapie převzali. A bohužel to svědčí o jejich vzdělání v oboru psychoterapie, že tento druh nesprávně pojmenovali a ve druhém případě to ani nevěděli. Aspoň doufám, že aspoň podle názvu ví, že satiterapie (psychoterapie dle Virginie Satirové) je ne moc rozšířený, ale velmi dobrý a certifikovaný druh psychoterapie.
A že systematická terapie se jmenuje ve skutečnosti systemická. Od slova systém. Ale protože to neví automatický korektor chyb, tak to neví ani tyto dva výkvěty psychologie.

Jak chtějí řešit nedostatek psychoterapeutů psychologové?

Tím, že z cesty odklidí jakoukoliv konkurenci. Protože oni věří, že nedostatek lze vyřešit ještě větším nedostatkem. Ale protože nejsou hloupí, aby řekli přímo a jasně, o co jim jde, tak argumentují tím, že když se neudělá komora psychologů a psychoterapeutů, tak pak bude moct každý zedník ze sebe dělat psychoterapeuta. Což se nikdy nestalo. Ale i přesto nepřestávají hledat .
Protože cílem této malé skupiny mezi psychoterapeuty je převzít moc nad čímkoliv, co chce pomoct lidem a není to medicína.
A jak tomu zabránit? Stačí přidat jednu větu do zákona, která jim vezme choutky na cizí a pak jim nezbyde, než své ceny řídit i podle terapeutů, konstelatérů nebo dokonce léčitelů.
https://www.petice.com/psychoterapie_neni_terapie

Petici nepodepisujte, jestli chcete horší péči za víc peněz

Protože vy jste nesvéprávní a tak nepoznáte typického zedníka od psychoterapeuta. Proto se to musí udělat. Alespoň tak to říká pan Walter. Tedy přesněji řečeno to jen naznačuje.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz