Hlavní obsah
Názory a úvahy

Jsme manipulováni a ani o tom nevíme. Psychoterapie nerovná se terapie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jiří Vítek / Seznam.cz

Psychoterapie není starší, než 70 let. Terapie je stará nejméně 2000 let. Kdo na kom tedy může parazitovat?

Článek

Z mnoha definic manipulace já používám tuto: Je to nepřímé, nečestné jednání, kde schovávám svoje skutečné cíle za blaho ostatních, na kterém mi ale nezáleží.
Opakem je čestné, přímé a pravdivé jednání, ve kterém jsem sám za sebe a kde přímo říkám, co je mým cílem.

Kdyby měl článek pravdu, odkdy je řešením nedostatku ještě větší nedostatek?

Na začátku článku je „Podle studie Národního ústavu duševního zdraví až třetina Čechů trpí psychickými problémy. Jenže se často nemají na koho obrátit.“
Ale kupodivu článek není o nutnosti potřeby vzdělávání dalších psychoterapeutů.
Naopak je o potřebě, aby psychoterapeuti a psychologové měli povinnost být v komoře psychoterapeutů. Což by zcela jistě vedlo k vyšší kvalitě péče. Kdyby článek nebyl o úplně něčem jiném.

Prý si na psychoterapeuty hrají i zedníci

Tento příklad je v článku hned 2×. Ani v jednom případě není doložen žádným případem.
Je to naopak pan Walter, který zneužívá neznalosti běžného čtenáře a podsouvá rovnítko mezi terapii a psychoterapii.
Jinými slovy se pan Walter rozhodl, že psychoterapeutům nestačí jejich psychoterapie a rozhodl, že jim patří i terapie. Která tady byla už tisíce let předtím, než první psychoterapeut začal používat slovo psychoterapie.
A pak je logické, že tvrdí: „Na naše odvětví se přisály tisíce parazitů“. Ale zapomněl říct, že tak označuje desetitisíce lékařů (kteří ačkoliv dělají terapii = léčbu, tak nejsou terapeuty, protože jsou lékaři) a tisíce jiných terapeutů. A tento článek je součástí úsilí o nepřátelské převzetí slova terapie. Tedy je to pan Walter, který jako typický parazit začíná, aniž by byl viděn a pan Walter snaží přisát na terapii.

Psychoterapie vznikla jako název profese jako důsledek vyloučení např. pana Erica Berneho z psychoanalytického institutu, protože odmítal dogmatické názory psychoanalytiků, které jsou založeny na tom, že slavný pan Freud něco řekl a nevadilo jim, že domněnky pana Freuda byly každodenní prací s klienty nepotvrzeny. (Tak se vyjadřuje slušný vědec, když chce říct, že byly vyvráceny).
A dnes? Dnes každý, kdo má alespoň základní znalost o psychologii, tak ví, že pan Eric Berne je zakladatelem velice uznávaného směru psychoterapie, samozřejmě dnes certifikovaného a akreditovaného: Transakční analýzy.

Zatímco psychoanalýza 1. generace zmizela v propadlišti dějin. Dnes je psychoanalýza už 3. generace. Ale pro většinu lidí je stále spojena práce psychoterapeuta s „tím, že klient leží na pohovce“. A tak tento pohled z amerických filmů vážně narušuje důvěryhodnost dnešních psychoterapií, které jsou o úplně něčem jiném.
Pro každého „správně myslícího“ (tedy ve skutečnosti nemyslícího) psychoanalytika byl pan Berne také parazitem. Ale tehdy naštěstí psychoanalytici neměli tu moc, kterou si chce dát pan Walter.

Kdyby se to panu Walterovi povedlo…

...byl by však pokles počtu lidí, kteří mohou pomoci lidem s jakýmikoliv problémy enormní. Kromě několika tisíců psychoterapeutů by se totiž dotkl desetitisíců lidí. Každého, kdo by jedinkrát o sobě řekl, že je terapeut nebo o kom by si to jen pomyslel třeba pan Walter. A také by mohl být soudně popotahován každý, koho by jeho klient doporučil a i jen nepřímo by v recenzi řekl, že mu jeho péče pomohla.

Takže kdyby došlo ke splnění snu pana Waltera v plném rozsahu, tak by okamžitě došlo ke zhroucení psychoterapeutické péče, protože ta by musela nahradit i terapeutickou péči. (Kromě lékařské, protože lékaři, i když dělají terapie, tak nejsou terapeuty).
A z dnešního čekání na kvalitního psychoterapeuta v řádu měsíců by ihned byly roky a možná až pětiletí. Co by to udělalo s cenami musí vědět každý. Ale bohužel i kvalita psychoterapeutické péče by musela jít dolů, protože zmizení konkurence má vždy za následek zvýšení ceny a snížení kvality. To je základní ekonomický zákon, který má univerzální platnost.

Facebooková skupina zní velice dobře.

Dokud se na ni nepodíváte. Je to skupina Psychokraviny?, která je „inspirovaná skupinou Ezokraviny“ (doslovná citace dle stavu 11.10.2023). Tady se jedná o příspěvek, kde sám Správce Ezokravin se hrdě hlásí k tomu, že byl blokován facebookem za šikanu (!!!!) a odpovědi jsou typu: „já už mám na fb třetí účet. Ale od té doby, co jsem se prohlásil za ženu, mam pokoj:)“ nebo „heč, já jsem taky starý recidivista pro mě už má FB jen 30denní“ zákazy či „Jenom 24? Jsem starý recidivista. Takže měsíc a prémie 7 dnů.“

A tento článek je umístěn tak, aby každý člen dané skupiny ho uviděl jako první. Jinými slovy je to něco, co se neskrývá, ale naopak se to vystavuje na odiv.
Ale předpokládám, že poté, co tento článek vyjde, odkaz najednou nebude už k nalezení.
A že nejde o výjimku dokazují např. komentáře „zabodanej šmejde“, „Nebudu se koukat, ale že Petra Petruška má spoustu vlhkých komentářů u Járy Duška?“ nebo „Jsem tu původní ani AI sračku nečetl…“

Chce pan Walter skutečně být spojován s TOUTO skupinou?

Asi ano, protože je v skupině „Psychokraviny?“ správcem a expertem. Skutečně chtějí běžní psychoterapeuti být spojováni s někým, kdo nedělá nic proti urážkám a šikaně jiných lidí jen proto, že tito lidé věří něčemu jinému? Psychologové (a natožpak psychoterapeuti) by měli být ti první, kdo by měli chránit každého člověka před šikanou a podobnými psychopatologiemi.

Ale zdá se, že pan Walter a jeho spojenci se zaštiťují ochranou zranitelných lidí jen v případě, kdy se jim to hodí.
České asociaci pro psychoterapeuty to také zřetelně nevadí, protože na můj dotaz: „Chci se zeptat, jaký máte vztah k výše jmenované skupině Psychokraviny. Pokud žádný, poprosím Vás, abyste byli tak laskaví a zveřejnili nahlas, zda chcete být jakýmkoliv způsobem s touto skupinou spojováni. Také se chci zeptat, zda chcete být spojováni se skupinou Ezokraviny nebo zda chcete nahlas vyjádřit, že tato skupina nemá s Vámi nic společného.“
Odpověděli: „K Vašim dalším otázkám nejsme oprávněni se vyjadřovat.“

No aspoň můj mail neskončil ve spamu, jako v citovaném případu psychoterapeuta, který se vyspal se svou klientkou. A musel propuknout velký mediální humbuk, aby se tímto případem České asociace pro psychoterapeuty začala zabývat. Kdo věří, že cílem budoucí komory bude ochrana práv klientů, bude asi nemile překvapen.

Vždy jsem si vážil každého psychoterapeuta

Protože jsem jako lékař pracoval pod primářem, který byl v psychoterapii svého druhu jedním z nejuznávanějších v rámci ČR i SR.
Ale pak jedna paní psycholožka, která nikdy nepracovala v oboru a dělá novinářku, napsala článek, kde i přes můj 8letý výcvik a více než 20 let praxe v oboru jsem byl označen za psychošmejda bez jakéhokoliv vzdělání. Kde bylo řečeno, že „Jedinou kvalifikací zmíněného terapeuta je čtrnáct let zkušeností v hotelnictví“ a paní nevadilo, že o několik řádků výše udává, že jsem „vystudovaný lékař“, což už samo musí vést k podezření, že novinařinu dělá bez příslušného vzdělání, ale i bez snahy aspoň si věci ověřit, čímž porušuje etický kodex novinářského povolání. Ale hlavně beze snahy si po sobě aspoň článek přečíst, aby aspoň na první pohled vypadal jako pravda.

Já dám přednost zedníkovi, který říká pravdu…

...před sebevzdělanějším odborníkem, který prokazatelně manipuluje. Protože zedník mě, jako klientovi, aspoň neuškodí.
Naštěstí drtivá většina psychoterapeutů odvádí úžasnou práci. Ale tito lidé raději pomáhají lidem a na přímý dotaz „podle mého názoru by psychoterapeut neměl žádným způsobem znevažovat i jinou terapii, byť to není psychoterapie“ odpoví jako pan Drahota, předseda České asociace pro psychoterapii „jako psychoterapeutická společnost se nevyjadřujeme k alternativním metodám - ergo k něčemu o čem nic nevíme“.

Proto podporuji snahu psychoterapeutů a psychologů…

...o vytvoření své komory. Tato komora by měla ale dbát především na morální bezúhonnost svých členů. Protože manipulativní právník Vás může zachránit před vězením (ale aspoň Vám pomůže, i když je to na úkor druhých).
Ale manipulativní psycholog nebo psychoterapeut můžou dostat Vás i široké okolí do nevídaných problémů, obzvláště když jste vůči manipulaci zranitelný a daný člověk se zaštiťuje svým vzděláním.

Proto podpořte snahu o zlepšení psychoterapií i terapií

Stačí přidat jedinou větu k zákonu a celá snaha o zakonzervování psychoterapie a zakázání terapií jedinci z psychologické komunity, kteří nevědí o psychoterapeutické praxi ani to, co vím já, vyjde naprázdno. Prosím seznamte se s peticí a pokud můžete, tak ji podepište, sdílejte ji a informujte o ní co nejvíc lidí. Aby manipulátoři nemohli převzít psychoterapii z rukou úžasných a poctivých lidí, kteří nemají čas na politizování a místo toho „jen“ pomáhají lidem jako jste Vy. https://www.petice.com/psychoterapie_neni_terapie

A pokud mi nevěříte

Ani já jsem tomu celému nevěřil. A ještě před vydáním tohoto článku s panem Walterem jsem si myslel, že jen vidím souvislosti, kde nejsou. Ale tento článek vše dává do nezpochybnitelného kontextu.
Pokud chcete dopadnout jako lidé, kteří dnes nemohou najít zubaře, ačkoliv demografie to už jasně ukazovala už před 30 lety, tak nic nepodepisujte.
Tehdy jste raději uvěřili lidem, kteří Vás zmanipulovali. Když teď uděláte stejnou chybu, důsledky uvidíte za 10 let a asi ještě dříve.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz