Hlavní obsah
Názory a úvahy

Proč věříme nesmyslům?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Chceme takto dopadnout?

Lidé si většinou neuvědomuji, že jejich volba nespočívá mezi absolutním zlem a pohádkovým dobrem, ale mezi jedním zlo-dobrem a druhým zlo-dobrem.

Článek

A musí si dobře spočítat, zda se jim v jejich speciálním případě víc vyplatí to, co se prezentuje jako dobro nebo se jim více vyplatí i to, co se jim říká, že je pro ně zlo. A čím více to vypadá jako pohádka, tím více musíme být obezřetní, zda se nám říká celá pravda. Protože jen málokdy je něco průzračně dobré. A čím víc se nám média snaží namluvit, že právě teď musíme něco udělat, tak právě v tomto případě si musíme dobře zjistit skutečnost.
Takže si myslíme, že volíme mezi dobrem v podobě Green Dealu a mezi zlem, že žádný Green Deal nebude.

Pro ty, co nevědí, co je Green Deal, tak je to dobrovolné rozhodnutí pro chudobu a zaostávání, protože věříme, že úspora v nejlepším případě 20 % emisí za to stojí. A čím dál tím více to vypadá, že zatímco cenu zaplatíme, tak zisk bude v nejlepším případě nulový.
Ale v nejlepším případě si volíme mezi bilióny korun, které dáme za ochranu klimatu a mezi tím, že za tyto bilióny uděláme něco jiného. A vypadá to, že je jen málo způsobů utracení biliónů, za které bychom mohli dostat méně než s pomocí Green Dealu.

A v nejhorším případě volíme mezi zlem-zlem, kdy za bilióny utracené za Green Deal uděláme zlo i pro naše klima. Alespoň to říká vědecká studie, která na základě skutečného zkoumání a ne zelené ideologie, zjistila, že stlačený zemní plyn z USA, spálený v Evropě, má daleko horší vliv na klima, než černé nebo hnědé uhlí z Evropy.
Takže za miliardy eur jsme dokázali dát horší ránu našemu klimatu, než kdybychom nedělali nic. Tomu říkám „správná zelená politika“.
Zatím je závěr této studie předběžný. Ale varování je tak velké, že bychom měli vědět, že „klimatická ideologie odmítá pracovat s vědeckými fakty a daty, nemá a ignoruje požadavky na dopadové studie a analýzy.“

Podobných pohádek je mnohem víc

Proč jim věříme? Protože věříme „odborníkům“, kteří mají „papír“ na to, že tomu rozumí.
Jako soud uvěřil „znalci“ a dal přednost jeho znaleckému posudku před znalostí základních přírodních zákonů, které musí mít žák gymnázia, když chce složit maturitu. Copak soudce nemusí mít maturitu? Nebo nesmí přemýšlet?

Pak se nedivme lidem, kteří věří bludům, protože oficiální místa také věří bludům, jen opačným. A chceme žít ve světě, kde vítězí silnější blud? A kde si musíme vybírat, zda budeme věřit bludům oficiálním nebo bludům alternativním?

Protože já chci žít ve světě, kde vítězí pravda. Ať už je sebenepříjemnější. Protože jen s pravdou lze dojít k rozumnému výsledku. Představte si, že jste domorodec, který prodává svou cennou půdu za pár korálků. Čím víc si bude takový domorodec myslet, že dostává cennost, tím snadněji bude oškubán. A my v tomto příkladě si myslíme, že korálek zvaný Green Deal má vysokou hodnotu. A zatím je mnoho indicií, že skutečná hodnota je ještě nižší než hodnota korálků.

A přitom je mnoho možností, co můžeme pro klima udělat. Já nezpochybňuji, že je to třeba. Jen je třeba najít způsob, kdy za co nejméně peněz a s co nejmenším ožebračením lidí získáme co největší prospěch pro klima a ještě lépe i něco navíc. A protože věřím ve skutečnou vědu, tak věřím, že najdeme způsob, ve kterém získá naše planeta i my. Ale musíme dát prostor skutečné vědě, ne ideologii, která se za vědu schovává.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz