Hlavní obsah
Sport

Tom Daley skončil kariéru

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=21307281

Tom Daley, LOH Londýn 2012

Vyhrál všechny prestižní medaile, co se vyhrát dají. Vedle toho se proslavil i svým koníčkem a také soukromým životem. Nikdy nepřeháněl aktivismus a byl vždy především sportovcem. Čím bude dál?

Článek

Krátce po skončení Letních olympijských her v Paříži britská sportovní hvězda Tom Daley oznamuje konec kariéry.

Sportovní klání začal ve 14 letech, v roce 2008.

Už při jeho první účasti bylo jasné, že se zrodil mimořádný talent ve skocích do vody.

Pravidelně střídá skoky z 10 můstku a synchronní skoky, respektive provozuje paralelně.

Na British Championship Junior získává tři roky po sobě zlatou medaili.

Získává čtyři tituly mistra světa.

Účast na olympiádách jej nemohla minout. V roce 2008 (Peking) ve skoku z 10m můstku se umístil sedmý, v synchronních skocích osmý. V roce 2012 (Londýn) mu už patří 3. (10m) a 4. (synchro) místo. Rok 2016 (Rio de Janeiro) mu na 10m můstku přináší 18. místo, ale v synchronních skocích je už 3. Díky covidu posunutá olympiáda 2016 (Tokio) mu přináší 3. místo (10m) a vytouženou zlatou medaili v synchronních skocích. Letos, tedy v r. 2024 (Paříž), je v synchronních skocích stříbrný.

Loučení s kariérou je pro něj pochopitelně dojemné.

Foto: CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=56839820

Tom Daley, Londýn 2012 (Autor: Jim Thurston)

Vedle sportovní kariéry Tom Daley také vstupuje do mediálního světa. Od roku 2013, kdy začal v pořadu Splash! televize ITV, působí v nejrůznějších pořadech a show. Velmi brzy se stává mediální celebritou; na LOH v Paříži se stává členem komentátorského týmu pro Eurosport.

Za své sportovní aktivity a aktivity v LGBT+ hnutí Tom Daley získává v r. 2022 Řád britského impéria.

Již v prosinci 2013 provedl svůj veřejný coming out a oznámil svůj vztah s americkým scenáristou, režisérem a producentem Dustin Lance Blackem (Je o 20 let starší než Tom Daley, jako scénárista získal několik Oscarů, jeho tvůrčí aktivity se pohybují prakticky jen v rámci LGBT+). V r. 2017 uzavřeli manželství. Náhradní matky jim porodí dva chlapce - Robin v r. 2018 a Phoenix v r. 2023. Soukromí obou dětí si chrání, včetně jejich fotografií.

Zbývá se zmínit o zvláštním koníčku Toma Daley. Tím je pletení a háčkování. Oboje má něco jako relaxaci a není výjimkou jej zahlídnout ve sportovním hledišti. Výsledkem účasti na LOH Paříž je v tomto směru originální svetr.

Coby mediální sportovní celebrita se Tom Daley nevyhnul ani publikování knih - běžně jsou dostupné jeho knihy zdravé výživy jako: "Tom’s Daily Goals: Never Feel Hungry or Tired Again"; stejně tak knihy o pletení a háčkování „Made with Love: Get hooked with 30 knitting and crochet patterns“, osobní biografie a další.

Sportovní kariéra Toma Daley je tedy u konce. Lze však předpokládat, že u sportu v nějaké formě zůstane. Možná připravuje nějaký vlastní pořad zaměřený na sport. Stejně tak bude nadále působit v podpoře hnutí sexuálních menšin… Určitě jej bude možné vídat jako hosta v různých pořadech a show. A pochopitelně se bude věnovat své rodině.

Je mu teprve 30 let a času má před sebou pravděpodobně dost a dost.

. . . . . .

Zdroje:

a další mediální internetové zdroje - viz odkazy v textu

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz