Hlavní obsah
Cestování

Češi na dovolené: Nastal čas, kdy se stydíme za svou národnost

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Martin Gába s pomocí Bing Designer

Český občan na letní dovolené

Léto je tady! Všichni se již netrpělivě těší na několik dnů či týdnů strávených na pláži u moře. Pohodový čas na dovolené však mohou zkazit největší parazité na světě – lidé a konkrétně Češi. Jak vypadá klasická dovolená v obklopení Čechů?

Článek

Letiště

Tady to všechno začíná. Lidé se rovnají za sebe do řady, aby jim mohla být odbavena zavazadla. Utvořit normální frontu se však zdá být nemožné.

Lidé se neustále tlačí dopředu, chtějí být všude první, ačkoliv do odletu letadla zbývají dvě hodiny. Čekání na odbavení vám rozhodně nezkrátí až příliš hlasité povídání si několika typických obézních českých rodinek.

Pokud však jsou náhodou lidé kolem zticha, českou národnost nezapře vytříbený módní vkus několika lidí v letištní hale v podobě ponožek v sandálech a ledvinky. Povinnou výbavou je samozřejmě v potravinové fólii obalený kufr.

Letadlo

Úspěšně jsme se nasoukali do letadla a teď jen doufáme, že nebudeme sedět vedle těch, kteří nás v hale nejvíce rozčilovali.

Ono už najít své místo, je pro mnohé nadlidský úkol a spoustu lidí chodí z jedné strany letadla na druhou dobrých několik minut, než najdou to správné místo.

Po vyslechnutí bezpečnostních pokynů a následném vzlétnutí pak jednotky spolucestujících již netrpělivě čekají, než si budou moci odepnout pás a následně se postaví doprostřed uličky.

Těžko říct, co lidem tak moc vadí na tom, mít zapnutý pás a vydržet sedět cca 15 minut, ale pro Čechy v letadle to je něco jako druh mučení.

Donutit tedy lidi při následném přistávání k tomu, aby se připoutali nebo si sundali sluchátka, je pro letušky nadlidský úkol.

Nejtrapnější moment nastává ve chvíli úspěšného přistání, kdy se celé letadlo promění v tleskající dav, který svým vytrvalým potleskem adoruje pilota letadla.

Tato reakce je však zcela pochopitelná, neboť i vy jistě tleskáte řidiči v autobuse nebo strojvedoucímu ve vlaku. Nebo snad ne?

Další nervózní moment přichází pro spolucestující ve chvíli, kdy letadlo úplně zastaví a oni musejí být u dveří letadla první.

Těžko říci proč, jelikož velmi často lidi od letadla ještě odváží autobus, který čeká na všechny pasažéry. Nedočkavci si tedy nijak nepomohou, ale to jim nevysvětlíte.

Jídlo v hotelu

Úspěšně jste přežili let a teď již bezstarostně odpočíváte na lehátku u moře a doufáte, že po celý svůj pobyt neuslyšíte češtinu.

Mnohdy ji však ani slyšet nemusíte a poznáte, že jsou Češi kolem. Pupkatý taťka s pivkem v každé ruce a vedle něj maminka s uřvanými dětmi. Typickou českou rodinkou bychom měli.

Nejhorší je jednoznačně potkat Čechy u jídla. Ti totiž vůbec nepochopili význam „All inclusive“ a myslí si, že na ně jídlo nezbude.

Proto není rozhodně raritní situace, kdy si rodinka bere na pokoj talíře plné jídla. Přitom v celém resortu jsou během dne otevřené různé bary a místa, kde se dá najíst.

Angličtina

Pro drtivou většinu naších spoluobčanů v zahraničí se jedná o kritickou část dovolené, když musejí něco řešit v jiném jazyce než v jejich rodném.

Těžko říct, kdo je průkopníkem moudra, které tvrdí, že když člověk mluví česky a pomalu, tak mu budou cizinci rozumět.

Bohužel i v roce 2024 je tato taktika stále hojně užívaná, avšak zcela logicky také stále neúčinná.

Řecký, turecký ani žádný jiný číšník rozhodně nebude rozumět slovu pivo, i když jej řeknete pomalu, rychle anebo pozpátku.

Závěrem jen přeji co možná nejklidnější dovolenou, s co možná nejmenším kontaktem s Čechy, kterých máme po celý rok už plné zuby a alespoň v zahraničí od nich chceme mít klid.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz