Hlavní obsah
Finance

Čeští škrti raději utratí peníze za cigarety a pivo než za kvalitní média

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Martin Gába s pomocí Ideogram AI

Televize a rádio stejí vedle sebe a před nimi leží peníze

Vláda konečně schválila zvýšení koncesionářských poplatků! Měsíční poplatek za televizi se zvedne na 150 Kč a za rozhlas na 55 Kč. Čeští škrti se proti tomuto kroku ohrazují, jak jen to jde, přitom sami vyhazují nemalé peníze za kdejaké nesmysly.

Článek

Koncesionářské poplatky se dočkaly zvýšení poprvé od roku 2008. Od té doby se měsíční poplatek 16 let nezvedl a činil 135 Kč, respektive 45 Kč.

To je extrémně dlouhá doba na to, aby si jakékoli médium bez navýšení financování udrželo stále velmi vysokou úroveň a převyšovalo daleko bohatší konkurenci na trhu.

Právě v roce 2024, kdy je na trhu několik různých streamovacích služeb a sociální média a internet neustále nabývají na popularitě, je role silné a nezávislé veřejnoprávní televize a rozhlasu nenahraditelná.

Vždyť si vezměme, co vše za tento nicotný poplatek Česká televize a Český rozhlas nabízí. Objektivní a vyvážené zpravodajství, v němž nemá ČT na českém mediálním televizním trhu konkurenci, je samozřejmostí.

K tomu navíc edukativní programy, kulturní pořady, prostor pro pluralitu názorů nebo třeba sportovní akce z celého světa. To vše za cenu, která je ve srovnání s komerčními službami směšně nízká.

Na závěr textu si pojďme posvítit na ty, kteří se zvyšováním silně nesouhlasí. Jejich argumenty jsou často plné populismu a nepochopení principů fungování demokratické společnosti. Zapomínají, že svobodná a nezávislá média nejsou samozřejmostí, ale něčím, do čeho je nutné investovat.

Lidé si v těchto dnech platí kdejaké streamovací služby za daleko větší peníze, které nabízejí daleko méně obsahu, než který jim nabízí ČT a ČRo za mrzký měsíční poplatek.

Za měsíc zaplatí jedna domácnost pouhých 205 Kč, což je v této době jako plivnutí do moře. Tisícovky kritiků tohoto zvyšování si za měsíc dopřeje několik krabiček cigaret a litrů piv za daleko větší sumu peněz, než kterou činí poplatek. Přesto zvyšování ihned bez rozmyslu poplivou.

Tito jedinci se raději budou krmit právě pivy, cigaretami a dezinformacemi z Ruskem dotovaných zdrojů, než aby investovali do růstu kvalitních médií.

Zvýšení koncesionářských poplatků není luxusem, ale nutnou investicí do kvality a nezávislosti médií, která jsou pro zdravou demokracii nezbytná.

Je čas, abychom se přestali chovat jako lakomci a začali si vážit hodnoty, kterou nám ČT a ČRo nabízí. Podpořme tento důležitý krok a investujme do budoucnosti médií, která chrání naše svobody a informují nás objektivně a zodpovědně.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz