Hlavní obsah
Názory a úvahy

Cestování letadlem s batoletem? Hloupost z pohledu všech tří stran

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Martin Gába s pomocí Bing Designer

Rodiče cestují letadlem s malým dítětem

Cestování letadlem s batoletem může být noční můrou pro všechny zúčastněné. Proč rodiče vystavují své malé děti stresu a ostatní cestující nekonečnému křiku? Je opravdu nutné tahat batolata na dovolené, které jim nic nepřinesou?

Článek

Není pochyb o tom, že dovolená je důležitá pro každého, ale proč je nutné brát na palubu letadla dítě, které ještě sotva chodí a už vůbec nerozumí konceptu cestování? Batole, které se sotva naučilo říct pár slov, se ocitá ve stísněném prostoru, obklopené cizími lidmi a vystavené hluku a změnám tlaku, které často způsobují neutišitelný pláč. A kdo tím trpí? Samozřejmě dítě, ale i ostatní cestující, kteří musí snášet nekonečný křik a nervozitu rodičů, kteří neví, jak situaci řešit.

Opravdu je nutné, aby rodiče brali své děti na exotické dovolené ještě dřív, než jsou schopné pochopit, co se kolem nich děje? Co je to za trend, kdy se stává módou létat s batolaty na dovolenou? Jistě, všichni si zaslouží odpočinek, ale brát batolata na dovolenou letadlem, kde jsou také ostatní cestující, je naprostá hloupost.

Zvažme na chvíli, co taková dovolená pro batole vlastně znamená. Dítě je vytrženo z prostředí, které zná a ve kterém se cítí bezpečně. Místo toho je nuceno strávit několik hodin v nepohodlném letadle, aby pak přistálo v cizí zemi, kde se setká s neznámým prostředím, neznámými lidmi a často i s jiným klimatem.

Co z toho dítě má? Nic. Co z toho mají rodiče? Možná pár hezkých fotek na sociálních sítích a pocit, že nezůstávají pozadu za ostatními rodiči, kteří také jezdí s malými dětmi na dovolenou. Na rodiče s křičícím dítětem pak jen hledí ostatní spolucestující, kteří kroutí hlavou nad tím, jak je vůbec mohlo napadnout s takto malým dítětem cestovat.

Proč tedy rodiče volí tuto cestu? Je to snad snaha ukázat, že i s malým dítětem je možné cestovat? Nebo je to jen nezodpovědnost, která nebere v úvahu, co je nejlepší pro dítě a co nejohleduplnější vůči ostatním? Rodiče by přece měli být natolik soudní, aby se dokázali vžit do kůže druhých, kteří stráví několik hodin zavření v letadle s brečícím dítětem.

Ano, dovolená je důležitá, ale každý si ji představuje jinak. A představa většiny lidí, jak strávit dovolenou, rozhodně nezahrnuje poslouchání křiku batolete, které neví, co se děje, a rodičů, kteří to nezvládají. Cestování s batoletem v obklopení ostatních cestující zkrátka nedává smysl pro žádnou ze tří stran.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz