Hlavní obsah
Názory a úvahy

Dvě pípy? Hurá! Ve vlaku se teď můžete ztřískat rychleji než kdy dříve

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Martin Gába s pomocí Bing Designer

Cestující ve vlaku využívají pípy a pijí jedno pivo za druhým

Když jsem poprvé slyšel, že České dráhy chtějí do svých vlaků přidat pípy na pivo, myslel jsem si, že to snad není možné. Pivo? Ve vlaku? Opravdu se už musíme s alkoholem setkávat naprosto všude? A co je horší – děláme z toho úplně normální věc.

Článek

V Česku jsme na pivo pyšní. Ano, je to součást naší kultury. Ale někde se musí ta hranice zastavit! Teď už nejen, že na každém rohu vidíte reklamy na alkohol, ale teď si ho můžete načepovat i ve vlaku, který by měl být především místem klidu a bezpečí. Je to naprosté selhání logiky a odpovědnosti. A co cestující, kteří si chtějí odpočinout? Nebo ti, co s alkoholem bojují? K čemu vede, když se konzumace alkoholu takhle podporuje?

Pojďme si to říct jasně: Tohle není o žádném „vylepšení cestování“ nebo „komfortu pro zákazníky“. Je to o tom, jak ještě víc normalizovat alkoholismus. Pivo je v Česku tak rozšířené, že se nám pomalu vkrádá do života na místech, kde by být nemělo. Je naprosto alarmující, že reklama na pivo či nápoj samotný, je v naší malé zemi takřka na každém rohu.

Navíc, máme už teď problém s alkoholem. Česká republika je v konzumaci alkoholu na světové špičce, a místo toho, abychom se snažili tuto statistiku zlepšit, si vlaky proměníme v pojízdné pivnice. A co děláme s problémem opilců ve veřejné dopravě? Řešení? Ještě jim to ulehčíme!

Jak by se asi cítili lidé, kteří alkohol konzumovat nechtějí nebo se mu vyhýbají z osobních či zdravotních důvodů? Chtějí opravdu sedět vedle někoho, kdo má už několik piv za sebou? Nebo snad čekáme, že opilci budou dělat cestování příjemnější?

Tohle je krok špatným směrem. Místo, abychom bojovali proti alkoholismu a chránili lidi před jeho negativními dopady, my ho dál bezmyšlenkovitě podporujeme. Alkohol nepatří do vlaku, nepatří do veřejné dopravy, nepatří do života jako běžná věc. A je na čase, aby si to lidé a různé společnosti uvědomili. Dělejme z cestování zážitek, ne záminku k pití!

Anketa

Normalizuje se v Česku konzumace alkoholu?
Ano
66,7 %
Ne
33,3 %
Celkem hlasovali 3 čtenáři.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz