Hlavní obsah
Jídlo a pití

Energy drinky od 18 let? Nutná ochrana mladých před nebezpečím

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Martin Gába s pomocí Bing Designer

Regál v obchodě plný energy drinků

Když vejdete do obchodu nebo benzínky, vidíte je všude – energy drinky zářivých barev, lákající svou chutí a rychlým povzbuzením. Bohužel, stále častěji končí v rukou dětí a dospívajících. Není proto divu, že se začíná diskutovat o jejich regulaci.

Článek

Energy drinky jsou nebezpečné pro dětské zdraví

Děti dnes mají až příliš snadný přístup k nápojům, které jsou plné kofeinu, cukru a dalších stimulantů. V mladém věku, kdy jejich těla a mozky teprve rostou a vyvíjejí se, takové látky mohou způsobit řadu zdravotních problémů. Příliš vysoké množství kofeinu způsobuje podrážděnost, nespavost, zvýšenou srdeční frekvenci a v extrémních případech dokonce selhání srdce. Mladí lidé často nerozumí tomu, jaké riziko s sebou tyto nápoje nesou, a konzumují je ve velkých dávkách bez jakéhokoli dohledu.

Zvláště pak je vysoký příjem kofeinu nebezpečný pro mladistvé. Jejich organismy nejsou schopné zpracovat velké množství této látky, což může mít nevratné důsledky na zdraví, včetně dlouhodobých problémů s krevním tlakem nebo srdcem. Není přehnané přirovnat tuto situaci k tomu, jak působí cigarety na mladé plíce – také vypadají neškodně, ale důsledky mohou být devastující.

Podobnost s cigaretami a alkoholem

Stejně jako cigarety nebo alkohol, i energy drinky jsou stimulanty, které mohou vyvolat závislost. Děti se velmi snadno dostávají do pasti pravidelného konzumování, čímž si mohou poškodit nejen zdraví, ale i schopnost soustředění a spánku. V západních zemích, jako je Velká Británie, už podobné zákazy existují, a je načase, aby i Česko začalo chránit mladé generace. Zakázat prodej energy drinků osobám mladším 18 let by vyslalo jasný signál, že jejich konzumace není bez rizika a není určena pro děti.

Snadný přístup podporuje nezdravé návyky

Aktuální situace, kdy jsou tyto nápoje volně dostupné všem, bohužel děti láká ke konzumaci v míře, která je znepokojující. Stačí, aby se mladý člověk po cestě do školy zastavil v obchodě, a během pár minut má v ruce plechovku plnou stimulantů. Takové chování nejenže vytváří návyk, ale často nahrazuje důležitější stravovací návyky – například snídani. Místo toho, aby děti ráno jedly zdravou a výživnou stravu, která jim dodá energii na celý den, sahají po snadné, ale nezdravé alternativě.

Odpovědnost státu a společnosti

Je jasné, že děti nemohou nést plnou odpovědnost za své rozhodnutí. Společnost a stát by měly přijmout odpovědnost a chránit je před škodlivými látkami. Zákaz prodeje energy drinků do 18 let by byl logickým krokem, který by podpořil zdraví a bezpečnost mladých lidí. Ačkoli někteří mohou namítnout, že děti mohou energy drinky získat jinak, je důležité, aby společnost alespoň vyslala jasný signál o tom, co je pro děti nebezpečné.

Podobně jako u cigaret a alkoholu, i zde musí dojít k regulaci a ochraně. Je načase přestat přehlížet tento problém a jednat.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz