Hlavní obsah
Názory a úvahy

Sranda vs. odpovědnost: Češi řeší hlouposti namísto skutečných problémů

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Martin Gába s pomocí Bing Designer

Letící letadlo

Češi se baví hlasováním pro město Kunda v anketě AirBaltic, ale když jde o volby, které mají skutečný dopad na jejich životy, často zůstávají doma. Tento příklad ukazuje, jak snadno se lidé nechají unést hloupostmi, zatímco důležité volby ignorují.

Článek

O co přesně jde? Letecká společnost AirBaltic na oslavu 35. výročí Baltské cesty – mocné demonstrace, kdy se dva miliony lidí spojily v lidský řetěz napříč Pobaltím – uctívá tohoto ducha pospolitosti novým způsobem, kdy 48 letadel pojmenuje po pobaltských městech, 16 po každé ze tří pobaltských zemí: Lotyšsko, Litva a Estonsko.

Pozorní Češi si všimli, že v anketě lze hlasovat také pro estonské třítisícové městečko Kunda a postupně začali odkaz na toto hlasování šířit napříč sociálními sítěmi. V tuto chvíli je Kunda na prvním místě mezi estonskými městy s více než 145 tisíci hlasy a můžeme předpokládat, že o většinu z nich se postarali „vtipní“ Češi.

Tato událost by možná mohla být považována za nevinnou zábavu, kdybychom nežili v době, kdy je potřeba věnovat pozornost mnohem závažnějším věcem. Místo toho, aby lidé využívali svůj hlas k tomu, aby skutečně něco změnili ve svém okolí či zemi, věnují svou energii a čas hloupostem. Tato situace je o to více alarmující, když si uvědomíme, jak nízká účast bývá v důležitých volbách, které mají přímý dopad na život každého z nás.

Vzpomeňme si na poslední parlamentní volby. Kolik lidí si našlo čas a energii, aby šli k urnám? Kolik lidí si dalo práci s tím, aby se skutečně informovalo o tom, kdo kandiduje a jaké jsou jejich programy? A přesto vidíme, jak opakovaně lidé volí populisty a extremistické strany jako je SPD, nebo dokonce dávají svůj hlas Andreji Babišovi, který svou politikou rozděluje společnost a posouvá zemi zpět. Lidé, kteří ignorují důležité volby, a následně se diví, že věci nejdou tak, jak by si přáli, by se měli zamyslet nad tím, jakým způsobem využívají svůj hlas.

Hlasování je silný nástroj, který by měl být používán s rozmyslem a odpovědností. Bohužel, Češi se často nechají unést levnou zábavou a nevěnují pozornost tomu, co je skutečně důležité. Místo aby svůj hlas využili ke skutečné změně, tráví čas hlasováním pro město s vulgárním názvem, což je sice „sranda“, ale naprosto bezvýznamná.

Tento fenomén odhaluje hlubší problém naší společnosti – neochotu se angažovat tam, kde je to skutečně třeba, a zároveň tendenci unikat do světa ironie a recese, který sice na chvíli rozesměje, ale nic podstatného nevyřeší. Volby, ať už politické nebo občanské, jsou klíčové pro formování naší budoucnosti. Každý hlas se počítá, a to jak ve volebních urnách, tak i při hlasování o tom, kam bude směřovat naše země. Pokud se ovšem národ rozhodne investovat svou energii do takovýchto hloupostí, nemůžeme se divit, že ti, kdo jsou schopni manipulovat s veřejným míněním, získávají na síle.

Je čas, aby se Češi probudili a uvědomili si, že smysluplná angažovanost ve veřejných záležitostech je to, co skutečně rozhoduje o naší budoucnosti. Místo hloupých vtipů bychom měli investovat svou energii do toho, aby se naše země posunula kupředu. Protože jestliže nám přijde zábavné volit Kundu v anketě, ale zároveň ignorujeme volby do parlamentu nebo prezidentské volby, pak si skutečně zasloužíme, co přichází. A to už taková sranda není.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz