Hlavní obsah
Sport

TOP momenty EURA: Last minute gól, postup Němců a Shaqiriho šibenice

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Martin Gába s pomocí Bing Designer

Stadion zaplněný fotbalovými fanoušky všech evropských zemí

Fotbalové EURO je v plném proudu. Stejně jako v předchozích hracích dnech se v jednotlivých utkáních stala spousta zajímavých události, které fotbalové fanoušky nemohly minout. Pojďme si je shrnout.

Článek

Albánský last minute

Albánci, stejně jako v prvním utkání na EURU proti Itálii, otevřeli skóre také proti Chorvatsku. Ve druhé půli však favorit otočil stav dvěma slepenými trefami a vypadalo to, že Albánie ztratí i druhý zápas v poměru 1:2.

V předposlední minutě avizovaného nastaveného času si však našel přízemní centr v pokutovém území Chorvatska albánský záložník Klaus Gjasula a rozhodl tak o konečné remíze. Právě jeho trefa na 2:2 v 94. minutě a 23. sekundě se stala nejpozdnějším vyrovnávacím gólem v historii EURA (bez prodloužení).

Právě Gjasule byl do té chvíle smolařem utkání, když si dal v 76. minutě nešťastný vlastní gól a poslal soupeře do vedení 2:1. Po Antonu Ondrušovi, který v roce 1976 s Československem porazil Nizozemsko, se stal teprve druhým hráčem, který v jednom zápase na EURU vstřelil gól a vlastní branku.

První postupující

Domácí Německo je prvním týmem, který si zajistil postup do vyřazovací fáze turnaje. Rozhodl o tom jejich zápas s Maďarskem, který favorit v pohodě zvládl 2:0.

Skóre utkání otevřel ve 22. minutě Jamal Musiala. Ve věku 21 let a 114 dní se stal nejmladším hráčem, který skóroval v prvních dvou zápasech národního týmu ve skupinové fázi na jednom EURU a zároveň se stal prvním hráčem, který skóroval v prvních dvou zápasech Německa na EURU od dob Maria Gómeze na EURU 2012.

Na jeho branku navázal v polovině druhého poločasu záložník Ilkay Gündogan. Ten si připsal také asistenci na první brance utkání. Zápas zakončil s bilancí jednoho gólu a jedné asistence.

Domácí výběr Juliana Nagelsmanna má po dvou duelech ve skupině plný počet bodů a skvělé skóre 7:1. Německo je vedle Nizozemska na EURU 2008 teprve druhým týmem v historii, který v prvních dvou zápasech na EURU vstřelil až sedm gólů.

V posledním utkání hlavní fáze šampionátu stačí Němcům neprohrát se Švýcarskem, aby si zajistili první místo ve skupině A.

Nestárnoucí Shaqiri

Švýcaři šli do utkání se Skoty s tím, že už mohou, stejně jako odpoledne Němci, slavit postup do vyřazovací fáze. K tomu potřebovali porazit Skotsko, které se naopak muselo zvednout po výprasku 1:5 v prvním utkání s Německem.

Skotové se dostali do vedení po další vlastní brance na turnaji, kterou si tentokráte vstřelil obránce Newcastlu Fabian Schär, když sám před vlastním brankářem napálil míč do šibenice.

Tento nešťastný moment přebila nádherná trefa Xherdana Shaqiriho. Právě tento hráč je symbolem švýcarské reprezentace v poslední dekádě a bez něj bychom si snad ani nedokázali švýcarský výběr na kterémkoli velkém turnaji představit.

Jeho chvíle nastala v 26. minutě po obrovské chybě Anthony Ralstona, který nikým neatakován, namazal do samostatného úniku právě Shaqirimu, který napřáhl z hranice vápna a perfektní trefou do levé šibenice srovnal na 1:1.

Xherdan Shaqiri se stal jediným hráčem, který skóroval na každém z posledních šesti velkých turnajů (mistrovství světa/EURO) od mistrovství světa 2014, přičemž na těchto turnajích vsítil dvakrát více branek než kterýkoli jiný švýcarský hráč.

Shaqiri zároveň nastoupil na svém sedmém velkém turnaji za Švýcarsko (mistrovství světa/EURO), což je nejvíce ze všech hráčů v historii země. Navíc to byl jeho desátý gól na velkých turnajích (mistrovství světa/EURO).

Švýcarsku tak před posledním zápasem ve skupině proti Německu stačí remíza k tomu, aby stvrdili postup mezi 16 nejlepších týmů turnaje. Naopak Skotsko musí v posledním utkání porazit Maďarsko.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz