Hlavní obsah
Sport

Z průměru mezi evropskou smetánku. Které týmy letos udivují fotbalovou Evropu?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Martin Gába s pomocí AI

Fotbalový stadion

Na předních příčkách tabulek nejlepších evropských fotbalových soutěží se v této sezoně nacházejí týmy, se kterými se takto vysoko před startem ročníku rozhodně nepočítalo. O jaké týmy jde a kteří hráči jsou jejich hlavními oporami?

Článek

Aston Villa (Premier League, Anglie)
Minulý ročník zakončili Villans s 61 body a o jeden jediný bod si zajistili účast v předkolech Evropské konferenční ligy před Tottenhamem. Už tehdy to byl na tým, jenž hrál ještě v ročníku 2018/19 Championship, obrovský úspěch. A jak jsou na tom svěřenci Unaie Emeryho letos? Po 32 utkáních drží stále čtvrté místo zaručující postup do hlavní fáze Ligy mistrů, což je další krůček, kterým se Aston Villa přibližuje nejlepším týmům Premier League. Po 32 kolech jsou zatím fotbalisté z Birminghamu na 60 bodech a útočí tak na nejlepší umístění od ročníku 1995/96, kdy skončili na čtvrtém místě. Jestli můžeme někde hledat markantní zlepšení oproti minulému ročníku, tak je to v útoku. V minulé sezoně nasázeli za 38 utkání 51 branek. Šest kol před koncem této sezony už má Aston Villa na kontě 66 branek.

O největší hvězdě týmu není sporu. Ollie Watkins je zatím s 18 brankami a 10 asistencemi nejproduktivnějším hráčem nejen týmu, ale také celé soutěže. Svými výkony si osmadvacetiletý útočník říká nejen o trofej pro krále střelců, ale také o pozvánku na letní EURO v Německu.

Stuttgart (Bundesliga, Německo)
Asi si teď říkáte, proč Stuttgart, a ne Leverkusen, který letos nejspíše ukončí dvanáctiletou nadvládu Bayernu Mnichov. S týmem, v němž hrají také tři Češi, se však před sezonou mezi užší špičku jednoznačně počítalo. Byl zde ovšem někdo, kdo tipoval, že největším pronásledovatelem Bayeru bude vedle giganta z Mnichova právě Stuttgart? Pokud ano, tak klobouk dolů, protože hovoříme o klubu, jenž v minulém ročníku zachraňoval prvoligovou příslušnost až v baráži s berlínskou Herthou. O rok dříve byl navíc pouze o příčku lepší. Letos má tým Sebastiana Hoenesse po odehraných 29 kolech už 63 bodů a drží se v kontaktu s druhým Bayernem. Lepší výsledek zaznamenal naposledy v ročníku 2008/9, kdy uhájil právě třetí pozici a zahrál si tak Ligu mistrů. Skvělý ročník týmu z osmého nejlidnatějšího německého města navíc potvrzuje fakt, že hned čtyři hráči dostali pozvánku od Juliana Nagelsmanna na poslední reprezentační sraz.

I zde je hlavní hvězdou hrotový útočník, a to Guinejec Serhou Guirassy, který se zatím pyšní 25 góly v odehraných 23 zápasech. Nepostradatelnou postavou sestavy Stuttgartu je také sedmadvacetiletý brankář Alexander Nübel, který zde paradoxně hostuje právě z Bayernu.

Girona (LaLiga, Španělsko)
Jestli jste opravdovými fotbalovými fanoušky, nemohl vám uniknout příběh Girony, která v úvodních kolech letošního ročníku byla dlouhou dobu vyrovnaným sokem Realu Madrid v boji o španělský titul. Logicky přišel propad formy, a tak se jí Real trhnul a Girona teď bojuje „pouze“ o nejlepší čtyřku zaručující účast v Lize mistrů pro další sezonu. Je to navíc teprve čtvrtá sezona Girony v LaLize a do této doby bylo její nejlepší umístění desáté místo z ročníků 2017/18 a 2022/23. Ačkoliv pohádku Leicestru, ke které byl během sezony mnohokráte připodobňován, nezopakuje, může téměř stotisícové město patřící do skupiny City Football Group v dalších ročnících pravidelně bojovat ve vyšších patrech tabulky s týmy jako jsou Villarreal nebo Athletic Club.

Ještě před rokem sázel jednu branku za druhou v dresu týmu Dnipro-1. Stejnou fazónu si Artem Dovbyk přenesl i do nového působiště na Pyrenejském poloostrově a v polovině dubna se v LaLize zatím může pyšnit 17 brankami a prvenstvím mezi střelci. Góly a asistence sice nesbírá, ale střed záložní řady si bez něj fanoušci nedokáží představit. Aleix Garcia jednoznačně těží ze spolupráce Girony mj. s Manchesterem City, ze kterého do ní odcházel před lety hostovat. Také on díky svým výkonům již nakoukl do reprezentačního A-týmu Španělska.

Bologna (Serie A, Itálie)
Co si vybavíte jako první, když se řekne Bologna? Špagety? Omáčka? A co Liga mistrů? Před sezonou by se nejeden fotbalový fanoušek při této představě začal smát. Teď se ale píše polovina dubna roku 2024 a tým ze severu Itálie je na úžasném čtvrtém místě tabulky, přičemž za ním v tabulce zůstávají týmy jako AS Řím, Atalanta, Lazio, Neapol nebo Fiorentina. Navíc po 32 zápasech má méně porážek než Bologna (5) na svém kontě pouze suverénní Inter Milán (1). Experti a fanoušci by nejradši nosili na ramenou hlavního kouče Bologni – Thiaga Mottu, který s týmem v posledních sezonách hrajících střed nebo spodek tabulky i nadále hraje o vysněnou Ligu mistrů. Pokud Bologna minimálně udrží stávající čtvrtou příčku do konce ročníku, bylo by to nejlepší umístění tohoto klubu od sezony 1966/67, kdy skončila třetí.

Bolognu v tomto ročníku vystihuje především slovo týmovost, a proto je složité vybrat jasného jednoho tahouna a hvězdu týmu. Na první dobrou praští do očí deset branek, které vstřelili dva útočníci – Joshua ZirkzeeRiccardo Orsolini. Svěřenci Thiaga Motty se navíc mohou pyšnit třetí nejlepší defenzivou, kterou v několika momentech podržel tuto sezonu Polák Lukasz Skorupski, který v 28 duelech udržel 12 čistých kont a inkasoval 24 branek.

Brest (Ligue 1, Francie)
Pokud nesledujete francouzskou ligu, možná se divíte, že Brest vůbec hraje první ligu. Letos ji hraje navíc tak dobře, že je dokonce na druhém místě. Na první příčku to má sice daleko a PSG se téměř jistě stane opět francouzským mistrem, ale v boji o evropské poháry a Ligu mistrů především má výbornou pozici před závěrečnou fází soutěže. Klub, který byl založen až v roce 1950, dosud nepamatuje žádný prvoligový úspěch. Do této sezony bylo jeho nejlepším umístěním osmé místo z ročníku 1986/87. Na stadionu Stade Francis La Blé, který má kapacitu srovnatelnou se stadionem Baníku Ostrava, by tak poprvé v historii mohl proklouznout do skupinové fáze některého z evropských pohárů. Na to si však budeme muset ještě počkat, ale už teď zažívá Brest nejlepší ročník tamějšího fotbalového celku.

Ačkoliv se u Brestu vybíraly největší hvězdy poněkud složitěji, i zde nakonec padla volba na nejproduktivnějšího hráče a brankáře. Romain Del Castillo kroutí v Brestu třetí sezonu a už teď ví, že tato bude jeho nejproduktivnější. Po odehraných 28 zápasech na kontě má 6 gólů a 7 asistencí. Jedničkou Brestu je zkušený již třiatřicetiletý Marco Bizot, který zažívá jednoznačně nejlepší část kariéry a poprvé v životě si může zachytat hlavní fázi Ligy mistrů. Také on se může pyšnit 11 vychytanými čistými konty.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz