Hlavní obsah
Názory a úvahy

Středočeský kraj se pustil do občanů, kteří nechtějí to, co chce hejtmanka

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Opice na stromě

Středočeský kraj chtěl donutit vedení obce ke spolupráci na změně územního plánu. Když neuspěl, tak si vedení obce vyslechlo urážky. A navíc to pak hejtmanka Pecková (STAN) chtěla utajit před zastupiteli.

Článek

Středočeský kraj chtěl od obce Trubín souhlas se změnou územního plánu tak, aby to vyhovovalo kraji. Místo toho, aby se krajské vedení pokusilo s občany a vedením obce domluvit, tak je nejdříve postavilo před hotovou věc, a pak jim začalo, podle svědectví starosty, vyhrožovat.

Když jsem parafrázoval větu tamních občanů, zvedla paní hejtmanka oči v sloup a zatvářila se, jako bych spadl z Marsu. Ona věta, kterou jsem parafrázoval totiž zněla: „Mluví se o nátlaku, dokonce prý padla slova o tom, že pokud nebude projekt schválen, tak tam Středočeský kraj postaví pasťák.“

A o co vlastně se vlastně v Trubíně jde?

Kraj tam zakoupil pozemky, které mu majitelka prodala se dvěma podmínkami. Zaprvé, že na tomto pozemku kraj postaví sociální zařízení a za druhé, že jí paní hejtmanka zajistí místo v krajském domově seniorů v Berouně.

Nechme nyní stranou to, že minimálně onen slib paní hejtmanky o zajištění místa v domově seniorů je eticky sporný a v rozporu s předpisy a možná i zákonem. To podstatné totiž je, že bez jakékoliv konzultace s tamními občany začala paní hejtmanka rozdávat do médií rozhovory o tom, co všechno kraj postaví. Skoro to vypadalo, že to hnutí STAN platí ze svého.

Jak jsem ale řekl. V celém příběhu se tak trochu zapomnělo, že by si k tomu měli říci svoje také ti, kterých se to týká nejvíc, tedy obyvatelé obce Trubín. Ti se o tom, včetně starosty a zastupitelů, dozvěděli až z médií. A nadšeni nebyli.

Foto: Martin Herman

Dopis starosty Trubína

Zastupitelstvo obce Trubín zaslalo proto paní hejtmance dopis, který se ale paní hejtmanka snažila před veřejností, ale i zastupiteli, zatajit. Ale smůla, nakonec jsem se k dopisu dostal a dávám vám ho k dispozici. Názorně totiž dokumentuje, s jakou přezíravostí se vedení kraje chová k veřejnosti. Nemá smysl, abych vám jej citoval celý, ale některé věci prostě musím.

O tom, že se o stavbě a celém příběhu dozvěděli tamní lidé až z médií, jsem již psal. Ale zajímavé je i to, co se dělo pak. Místo toho, aby si vedení Středočeského kraje posypalo hlavu popelem a se sklopenou hlavou po takovém „průšvihu“ přišli s prosíkem za vedením Trubína, nastal pravý opak.

Na jednání v prosinci 2023 (tedy 10 měsíců od podpisu smlouvy paní hejtmankou) totiž do Trubína dorazila delegace vedení Středočeského kraje a děly se neuvěřitelné věci. Zde budu citovat z dopisu pana starosty o tom, jak se vedení kraje při návštěvě obce chovalo:

„Pro dokreslení připomenu jeho nezapomenutelné dotazy. Pana místostarosty se ptal, proč nosí značkové ošacení, které beztak šijí malé děti v Číně? Nahlas se pozastavoval i nad tím, že pan místostarosta vlastní vůz značky Mercedes-Benz a nezapomněl ani prohlásit, že v Trubíně žijeme jako opice na stromě. Celou trapnou situaci o několik minut později korunoval, cituji: Byli byste raději, kdybychom vám tady postavili pasťák nebo azylový dům?“

Foto: Martin Herman

Dopis starosty Trubína 2

A je to!

A jaká je tedy situace v současné době? Opět použiji starostova slova, protože lépe bych to stejně nepopsal.

„Zcela právem tak považujeme chování KÚ Středočeského kraje jako nátlakové. Vadí nám arogance, se kterou s námi jednáte - pokud s námi jednáte. Vadí nám velmi urážlivá komunikace ze strany krajského úředníka. Takto se skutečně v civilizované společnosti, kterou se na nedávném jednání zastupitelstva Středočeského kraje zaklínal pan radní Vácha, opravdu nechováme,“ napsal v dopise starosta obce Trubín závěrem svého dopisu.

Foto: Martin Herman

Dopis starosty Trubína 3

Za hnutí ANO chci říct, že je načase ukončit toto papalášské chování vedení kraje, které předvádí současná hejtmanka za hnutí STAN. Místo toho, aby se omluvila a začala se chovat s respektem se opakovaně snažila tuto kauzu zamést pod koberec a vysmívala se ostatním, že toto není kauza. Možná pro lidi z hnutí STAN je podobné chování k občanům obvyklé, ale pro nás je to naprosto nepřijatelné.

A zároveň bych se chtěl jménem hnutí ANO omluvit obyvatelům Trubín za chování kraje pod vedením STAN.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz