Hlavní obsah
Názory a úvahy

Nové přikázání hnutí ANO: Pošpinit obyčejné lidi, kteří mají dobré srdce

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Petra Pecková

Hejtmanka Středočeského kraje

Už jsme si všichni zvykli, že hnutí ANO má lži, manipulace a špinění politických soupeřů jako svoje hlavní poslání. Udělají zkrátka cokoliv, aby se znovu vrátily jejich zlaté papalášsko-kmotrovské časy.

Článek

Jen si to připomeňme:

Foto: Seznam Zprávy, Blesk.cz

Bývalá hejtmanka Středočeského kraje za ANO

Takovým snaživým praporčíkem, který má pomoci nastolit ve Středočeském kraji staré zlaté ANOpořádky, je jejich zastupitel Martin Herman – soudně i policejně opakovaně usvědčený lhář. Nechvalně se proslavil pomlouvačnými letáky v Kolíně, které vydával pod jménem Havlíček (tehdy jeho spolustraník Karel Havlíček nebyl ještě v kurzu, takže se možná inspiroval Karlem Havlíčkem Borovským nebo jiným), ale policie zjistila, že tisk a roznos platil ze svého účtu přímo Martin Herman. Utrhnul si pěknou ostudu. Tehdy byl radním paní hejtmanky Jermanové Pokorné, a Starostové, jako tehdejší opozice v zastupitelstvu, navrhli jeho odvolání z funkce. Přece nemůže být radním někdo, kdo vyvěšuje lživé letáky pod falešnou identitou? Jenže hnutí ANO tehdy ukázalo svoji vnitřní integritu, hodnoty a etické zásady a bez mrknutí oka ho spolu se zastupiteli z KSČM a ČSSD podrželi a neodvolali. Martin Herman svůj čin obhajoval tím, že to byla jen taková klukovina.

Foto: TN.cz

Martin Herman (ANO) objednával lživé letáky

A tak tento člověk, který je takto morálně na „výši“, spoluřídil čtyři roky kraj. Postupně přitvrzoval a stal se takovým mužem ANO pro špinavou práci. Dlouho jsem nechávala jeho lži bez reakce. Jenže, je to správně? Myslím si, že politik má sice povinnost snést větší míru kritiky, ale ne ponižování, pomluv a bohapustých lží. A tak jsem si to nenechala líbit a Martina Hermana zažalovala, což se dočtete mimo jiné tady.

Foto: ČTK

Martin Herman (ANO) dluží omluvu

Martin Herman se ještě neomluvil. Proti rozsudku podal takzvané blanketní odvolání, nepopsaná přesně důvody, takže soud musí odvolatele vyzvat k doplnění. Je to jen taktika k prodlužování, aby definitivní rozsudek nepadl do voleb a ANO mohlo dál útočit a lhát s nadějí, že po volbách to nikoho zajímat nebude. Jenže já se bránila. Co ostatní, co se bránit nemohou nebo neumějí?

Martin Herman si vzal na mušku lidi, kteří mají dobré srdce a jsou schopni neuvěřitelně krásných, nezištných a nesobeckých činů. Chápu, že jim člověk s jeho morálním kreditem nerozumí, že nic tak pěkného v životě nezažil, že vedení kraje za hnutí ANO žádné dary od občanů kraje nedostávalo.

Mlčet k tomu nehodlám, protože tohle nové jedenácté přikázání hnutí ANO, je mi skutečně odporné.

Co se stalo?

Neuvěřitelný příběh dobročinnosti. Asi před dvěma lety se mi ozvala úžasná dáma. Paní Eva Červenková volala opakovaně na sekretariát a pak jsme byly telefonicky propojeny. Říkala, že má pozemek, který by ráda dala kraji. Moc jsem nevěřila tomu, co mi povídá, protože takové věci se vážně nestávají. Ale nejenže to byla pravda, ale začal se odvíjet neskutečný příběh. Seznámila jsem se s velmi energickou dámou, která dle svých slov usoudila, že rubáš nemá kapsy. A že pozemek, na němž měl vyrůst dům jejího bratra a slouží jí jako obrovská zahrada, vážně už neužije a nebude ho prodávat za desítky milionů, ale dá ho kraji pro účely sociálních služeb.

Neuvěřitelná náhoda pak tomu chtěla, že jsme jí říkali, že bychom pozemek využili pro vybudování bydlení pro klienty se zvláštními potřebami z nedalekého domova v Suchomastech. Ona se málem rozplakala… protože tam kdysi po revoluci dělala ředitelku a považuje to za nádherné uzavření jakéhosi pomyslného životního kruhu.

Domluvili jsme se na podmínkách převodu pozemku, začali plánovat, samozřejmě nejde vše tak hladce, jak bych si přála, ale jistě to bude směřovat ke zdárnému konci. Tedy, že část z mnoha klientů ze Suchomast bude mít krásné bydlení. Byť zatím zastupitelstvo v Trubíně, kde se tento stavební pozemek nachází, není projektu příliš nakloněno.

Ale tam leží pravděpodobně i část odpovědnosti u nás na úřadě, protože možná s nimi zodpovědní úředníci začali komunikovat trošku později, než by bylo vhodné. Pozemek je stavební a úředníci kontaktovali zastupitele až v okamžiku, kdy bylo, co představovat, byla připravena studie a bylo potřeba dořešit malou část pozemku změnou územního plánu. Věřím ale, že se vše podaří urovnat ke spokojenosti všech a že opravdu není zakopaný „pes“ v tom, že by vedení Trubína snad odmítalo ve své obci tělesně a mentálně handicapované.

Bohužel této situace hned využil pan Herman. A tak začal napadat celý příběh a špinit tím paní Červenkovou, která si skutečně zaslouží jen uznání.

Smlouva posvěcená zastupitelstvem

Pan Herman se tváří, že teprve nyní zjistil, že za pozemek o rozloze zhruba 9000 metrů čtverečních kraj zaplatil dva miliony korun. Poslední nabídka, kterou měla paní Červenková od realitní kanceláře, činila 45 milionů korun.

Smlouvu o nabytí pozemku v Trubíně schvalovalo Zastupitelstvo Středočeského kraje v lednu roku 2023. Tam přímo zaznělo, že původně nám paní Červenková chtěla věnovat pozemek zcela zdarma za podmínky, že na něm bude vybudováno zařízení sociálních služeb a samozřejmě za podmínek, že zařídíme věci související s oddělením pozemku, vybudování vlastního vjezdu a postavení plotu, a až bude nemohoucí, poskytneme jí součinnost při získání místa v našem domově seniorů, které si bude platit, jako všichni ostatní.

Vzhledem k tomu, že krajský odbor majetku nebyl schopen garantovat v krátkém čase výstavbu oplocení a úpravu pozemku, sám ocenil tyto práce na 2 miliony korun a paní Červenková je provedla na vlastní náklady a cena dvou milionů jí tyto náklady kompenzovala. Smlouva samozřejmě byla součástí materiálů pro zastupitele a ti nabytí pozemku schválili 45 hlasy ze 46 přítomných, kdy pouze jeden se zdržel. A to hlasy napříč politického spektra, tedy včetně hlasů hnutí ANO, kde všichni přítomní hlasovali PRO.

Samotný pozemek má hodnotu desítek milionů korun. Ano, poslední nabídka od developera zněla pro paní Červenkovou na 45 milionů korun, ve stejné době se realizovaly v Trubíně jiné prodeje stavebních pozemků, za cenu kolem 6500 korun za metr čtvereční. Kompenzace dvou milionů není za pozemek, ale za oplocení a úpravu pozemku, ale i kdybychom ji považovali za kupní cenu, „kupuje“ Středočeský kraj stavební pozemek na předměstí Králova Dvora za cca 220 korun za metr čtvrteční. Opravdu proto její krok považuji za dar. Kdyby paní Červenková pozemek prodala, měla by jmění a svatý klid. A kraj by neměl pozemek na skvělý projekt deinstitucionalizace sociální péče. Věřím, že každý normální člověk to chápe. Ostatně zastupitelé, včetně těch z hnutí ANO, po schválení bodu ocenili její krok potleskem.

Stavět se bude

Pan Herman burcuje, že žádný projekt nemůže vzniknout, když se vedení obce Trubín nezamlouvá. Upřímně myslím, že jde stále jen o nedorozumění, které se podaří odstranit. Ale především! Pozemek, který nám paní Červenková věnovala, je stavební a není třeba k vybudování domova pro zdravotně postižené, který tam kraj plánuje postavit, žádný souhlas obce, protože kraj je připraven projekt zmenšit a pak bude celý na stavebním pozemku, a tím pádem není potřeba změna územního plánu obce.

Necelý týden před domluveným termínem, kdy jsme měli projekt představit v Trubíně veřejnosti, přijalo zastupitelstvo Trubína usnesení, že si žádné domečky s chráněným bydlením v Trubíně nepřejí a s jeho prezentací nám nepomohou. Proto se veřejné slyšení odložilo a pan radní pro sociální věci Martin Hrabánek jej chce realizovat do konce prázdnin.

Platný územní plán nám umožňuje na pozemku stavět za dodržení podmínek územního plánu. Původní myšlenka byla, že bychom vystavěli rozsáhlejší komplex budov, k tomu by součinnost obce byla potřeba, ale vnímáme její postoj a projekt bude upraven tak, aby zde vznikl domov pro dvanáct klientů, což je zcela v souladu s možnostmi územního plánu.

Věřím, že chráněné bydlení vznikne. Ve chvíli podpisu smlouvy na počátku roku 2023 jsem věřila, že by vše mohlo jít rychleji. Takže jsem psala o roce 2025. Aktuální záměr našeho odboru sociálních věcí je skutečně mít domov připravený k nastěhování do konce roku 2026.

Nevěřte lžím ANO

A na závěr. Pana Hermana ještě strašně irituje doprovodný dokument k dohodě o převodu pozemku, v němž Středočeský kraj přislíbil plnou součinnost paní Červenkové, aby mohla získat v případě své nemohoucnosti místo v jednom z našich domovů pro seniory. Pan Herman maluje zdání nějakých korupčních jednání, závazků, které nemůže kraj uzavírat. Zase otáčí realitu.

Dohoda, kterou jsme s paní Červenkovou podepsali o zajištění místa v domově pro seniory, pokud by u ní taková potřeba nastala, zavazuje kraj především k tomu, aby vynaložil úsilí jí v tom pomoci. A to již probíhá zcela standardním způsobem přes žádost o umístění. Vzhledem k tomu, že paní Červenková je velmi vitální dáma, věřím, že toto je velmi předčasný krok, ale pokud o něj bude stát, rádi pomůžeme s hledáním řešení.

I to ale bylo součástí informace a dokumentů už na zastupitelstvu v lednu loňského roku. Pan Herman jen už neví, jak se zviditelnit a používá k tomu odporné metody znevažování a špinění skvělé dámy. A co je cílem? Všechny pošpinit, poškodit dobrou pověst, vyhrát volby a vrátit se k časům, kdy se žilo ve Středočeském kraji jak v Půlnočním království.

Nedovolme jim to!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám