Hlavní obsah

Nakoupil zbraně, popravil otce. Podle policie človíček, který se jel sebevraždit. Stálo to 14 životů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Policie ČR se nám pořád snaží namluvit, že nikoho před nebezpečným a ozbrojeným pachatelem nevarovala proto, že si do poslední chvíle myslela, že jde o někoho, kdo „jen“ jede do Prahy spáchat sebevraždu.

Článek

Tím omlouvá nedostatečnou komunikaci s fakultou, médii a veřejností. Že jde jen o balamutění a mlžení, musí být jasné každému, kdo si dá dohromady pár údajů z časové osy zásahu, která byla zveřejněna.

Na výtky k tomuto postupu, které naznačovaly, že Policie měla indicie o tom, že pachatel je nebezpečný a ozbrojen, reagoval pražský policejní ředitel Petr Matějček: „My jsme opravdu pracovali s tím, že je to človíček, kterej jede do Prahy spáchat sebevraždu,“ uvedl.

Že mohlo jít o účelové prohlášení, které mělo zakrýt neprofesionální průběh akce, je možné vyčíst i z vyjádření Univerzity Karlovy, která uvedla, že policista, který přímo na FFUK hovořil s proděkanem, mu řekl, že je možné, že se jedná o ozbrojenou a nebezpečnou osobu.

„Policista mi ukázal v mobilu fotografii hledaného s informací, že hrozí riziko jeho vniknutí do budovy a že může být ozbrojen,“ popsal proděkan Rákosník svoje jednání s policistou přítomným na FFUK zhruba ve 13:40 hodin.

O tom, že tragédii mohlo předejít i vedení fakulty, které také neudělalo nic, jsem psal už ZDE.

Až neskutečně se pak Matějíčkova věta jeví v souvislosti s tím, že byla v pachatelově domě nalezena mrtvola jeho otce. V tu chvíli by i inspektor Clouseau pojal podezření, že vrahem byl syn zavražděného a přestal by se na něj dívat jako na človíčka, který jede do hlavního města páchat sebevraždu.

Ne tak naše Policie. Ta se dokonce odvolávala na to, že důvod úmrtí musela prošetřit a smrt otce zabijáka z fakulty potvrdila až v 16:12 hodin.

„V 16.12 je dokumentován čas, kdy relevantně potvrzujeme, že střelec zavraždil svého otce, čili je to již po eliminaci střelce na filozofické fakultě,“ zkoušela ještě Policie odvést pozornost do jiného časového úseku na Tiskové konferenci s náznakem toho, že tedy v tu chvíli už bylo po všem. Neskutečné!

OK, asi nechtěli s tělem manipulovat, když tam byl ten nástražný systém, říkali si mnozí, včetně mě, protože si přečetli časovou osu zásahu, kde k tomu bylo uvedeno:

12:47 – v rodinném domě nalezen otec Davida K. Stanislav K. nar. 1968 mrtvý, vedle těla leží sekera, příčina úmrtí není známá, hlídka čeká na výjezd

16:12 –⁠v domě v Hostouni potvrzeno, že otec K. byl zastřelen

Jenže! To by později nesměla být zveřejněna informace, že pachatel svého otce zabil třemi výstřely do hlavy.

Takže je na místě se ptát, proč Policii trvalo tak dlouho, než zjistila, že měl zavražděný tři díry v hlavě. V tomto případě totiž nevěřím, že i kdyby ležel obrácený k zemi částí, kam byly výstřely vypáleny, a tělem se nemohlo manipulovat, nebyla by na viditelné části hlavy žádná stopa po výstřelech.

Tedy máme minimálně 2 hodiny, kdy Policie na 100% věděla, že se nejedná o človíčka jedoucího se sebevraždit do Prahy, ale o zabijáka, který popravil třemi ranami svého otce. A nikoho nevarovala, nic nepodnikla.

V každé sebehloupější kriminálce by si policisté zjistili, jakým autobusem mohl vrah odjet, kde se tedy v tu chvíli nachází a jeho pohyb by monitorovali až do okamžiku vhodného k jeho zneškodnění. Ne tak naši „odborníci“, ti si prostě řekli, že se vrah, a vlastník celého arsenálu zbraní, chystá dodržet svůj rozvrh hodin a jde na přednášku.

A obsadili budovu v Celetné ulici.

Tu po hříchu ani nedokázali evakuovat, jak vyplývá z prohlášení kvestora fakulty, který dal pokyn k evakuaci. A zřejmě ani nedokázali informovat bezpečnostní odbor rektorátu.

„V 14:52 mi volá Zaměstnanec 1 a informuje o policii v Karolinu, v té době jsem tedy již na vrátnici a s policií komunikuji. Nařizuji evakuaci Celetné 20 cestou ředitele SBZ v cca 14:55. Při další diskuzi v cca 14:58 s policií se ptám, zda informovali bezpečnostní odbor rektorátu UK, odpověď je negativní,“ uvedl kvestor doslova ve Vyjádření univerzity k tragédii.

A to vše při vědomí si toho, že si onen „človíček“ opatřil spoustu zbraní, včetně dlouhých (na sebevraždu opravdu nevhodných) a k nim tlumiče (asi aby svojí sebevraždou nikoho nerušil).

13:20 –⁠info, že David K. má legálně registrovaných několik zbraní včetně dlouhých a tlumiče

Přesto ale Policie ani v tuto chvíli nevarovala vedení fakulty, veřejnost, ani nedala informace médiím.

A celou tuhle tragickou a naprosto zpackanou akci (to nemluvím přímo o zásahu v hlavní budově, ale o tom, co mu předcházelo) pak chtěla přikrýt tvrzením o človíčkovi cestujícím do Prahy se sebevražednými úmysly.

A myslela si, že jim to zbaštíme. A možná si to ještě myslí a to i s tím vědomím, že vlastně mohla tragédii předejít, nebo jí alespoň minimalizovat, jak je vidět z toho, co jsem uvedl.

Já vím, po bitvě je každý generálem, ale výše popsané jednání mi prostě jako profesionální nepřijde a pokud na něm neshledala nic závažného ani tzv. Vnitřní kontrola, jde o další varovný signál, že není všechno tak, jak někteří lidé chtějí, abychom si mysleli.

Zbývá tedy GIBS, o které sám ministr Rakušan před časem prohlásil, že zatím také pochybení neshledala.

„Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) doposud nezahájila trestní řízení v souvislosti s policejním zásahem při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy loni v prosinci. Poslancům z bezpečnostního výboru to ve čtvrtek řekl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN), podle kterého byl postup policie i dalších složek záchranného systému profesionální,“ napsal k tomu Český rozhlas.

A pokud by se snad někomu zdálo, že tím, co bylo popsáno, hájí ministr Rakušan práci policistů, nenechte se mýlit. V jiné zemi by už takový ministr dávno rezignoval, nebo k tomu byl donucen koaličními partnery.

U nás tedy funkci ministra stále zastává, ale dobře ví, že jen proto, že zmíněná pochybení takto kryje, relativizuje a omlouvá. A rozhodně tak nekope za policisty, ale sám za sebe…

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz