Hlavní obsah
Cestování

Podtrosecká údolí jsou oázami, které pohladí vaši duši

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Martin Kučera

Věžák

Naučná stezka, která vás zavede i do prostředí filmů.

Článek

Podtrosecká údolí tvoří část CHKO Český ráj. Zde se nachází několik rybníků, mokřadů a malebných koutů.

Foto: Martin Kučera

Věžický rybník

Foto: Martin Kučera

Romantická zákoutí

Pro začátek mého putování jsem si vybral bezplatné parkoviště u Věžického rybníka. Vyrazil jsem po zeleně značené turistické stezce podél levého břehu rybníka. Je to velice příjemná a nenáročná cesta s krásnými výhledy na rybník. Z druhého břehu se na vás dívají skalní věže. Věžický rybník je protáhlého tvaru a napájí ho přírodní pramen Jordánka, který cestou minete.

Foto: Martin Kučera

Naučná stezka Podtrosecká údolí

Foto: Martin Kučera

Pramen Jezerka

Na rozcestí ve Věžickém údolí jsem pokračoval po zelené značce směrem k rybníkům Vidlák a Krčák. U Vidláku je příležitost k občerstvení a odpočinku v turistickém přístřešku. Nabízí se zde krásný výhled na rybník obklopený lesy.

Foto: Martin Kučera

Rybník Vidlák

Foto: Martin Kučera

Obyvatelé rybníku Vidlák

Mé cestování pokračovalo po cyklostezce číslo 4078, která vede kolem rybníka Krčák. Pod touto stezkou se nachází místa, jež vás zavedou až k břehům tohoto rybníka. Přestávka na svačinu s výhledem na rybník obklopený skalními útvary je opravdu působivá. Zde je možné pozorovat množství vodního ptactva.

Foto: Martin Kučera

Siesta ne břehu Krčáku

Foto: Martin Kučera

O vodní ptactvo není nouze

Po přibližně kilometru jsem odbočil na cyklostezku číslo 4010. Prošel jsem kolem vesnice Želejov a přírodního útvaru Skalní brána. Okolí Želejova má venkovský charakter, jakoby se zde čas zastavil před padesáti lety.

Foto: Martin Kučera

Venkovská pohoda

Foto: Martin Kučera

Působí to zde jako před půl stoletím

Po průchodu Skalní bránou jsem zahnul doleva směrem k Semínu. Cesta se stává náročnější a vede výrazně do kopce. Jako odměna se naskýtají nádherné výhledy na hrad Trosky. Návštěvou keltského opida si můžete připomenout historické osídlení této oblasti.

Foto: Martin Kučera

Směr výhledům na Trosky

Foto: Martin Kučera

Trosky

Poslední zastávkou mé cesty byl Podsemínský rybník, kde se nachází unikátní historická památka - Podsemínský most. Pod tímto mostem teče říčka Žehrovka, která se klikatí podél naučné stezky a přispívá k malebnosti místní krajiny.

Foto: Martin Kučera

Podsemínský most

Foto: Martin Kučera

Místní krajina je zde opravdu nádherná

Po procházce romantickou částí jsem dorazil na rozcestí u Přibyla, odkud jsem se vrátil na začátek své cesty. Podtrosecká údolí jsou známá tím, že zde byly natáčeny některé scény z komedie Jak dostat tatínka do polepšovny.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz