Hlavní obsah
Názory a úvahy

Válka na Ukrajině

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Seznam.cz

Alternativní minulost v přímém přenosu

Článek

Byl rok 2022, a svět se pomalu vzpamatovával z nepříjemností zvaných covid-19, aby čelil nové výzvě v podobě hospodářské krize, která byla důsledkem úplného zastavení průmyslu během karanténních opatření. Bylo to obtížné období, které se vleklo, a my jsme právem očekávali lepší budoucnost. Je logické, že po každém pádu přichází vzestup.

Bohužel naše naděje kazila přibližující se mračna nad Ukrajinou. Válka, která se Evropě vyhýbala desetiletí, visela ve vzduchu. Na počátku roku 2022, když vše nasvědčovalo tomu, že Rusko vojensky překročí hranice suverénního státu, jsme tomu nechtěli věřit. Nikdo z mých známých by si na to netroufl vsadit ani halíř.

V té době už naše firma zaměstnávala Ukrajince. Bylo zajímavé, že i když nebyli ve své vlasti, byli si naprosto jisti, že válka vypukne. Někteří z nich nám říkali, že začátek války se datuje již do roku 2014, což mnoho lidí přehlédlo.

Ukrajinci byli na válku ve své zemi zřejmě připraveni, neboť naši ukrajinští kolegové nám vyprávěli o svých přátelích, kteří se rozhodli místo práce v zahraničí vstoupit do armády a nyní čekají na hranicích, co se bude dít.

A pak se to stalo. Dne 24. února 2022 Rusko napadlo Ukrajinu a svět byl v šoku. Vpadlo do suverénního státu podobně jako s Německem do Polska na začátku 2.sv.války. Ironií bylo, že údajným důvodem byla denacifikace Ukrajiny. Nikdo tomu nemohl uvěřit. V té době jsem trávil wellness víkend s bývalou partnerkou nedaleko Roudnice nad Labem. Když jsem se ráno probudil na hotelovém pokoji a četl první zprávy na internetu, zůstal jsem s otevřenou pusou. V ten okamžik si uvědomíte, že svět už nikdy nebude jako dříve a že Rusko se muselo zbláznit. Cestou z wellness domů jsem přemýšlel, co bude dál. Jaká budoucnost čeká naše děti, které mají celý život před sebou? Vypukne třetí světová válka? Máte spoustu otázek, ale žádné odpovědi. Válka trvá už více než dva roky a svět se s tím nějak vyrovnává.

Naštěstí třetí světová válka nevypukla. Budoucnost našich dětí zůstává nejistá, ale nyní se jeví o něco jistější než v únoru 2022.

Tato válka nám může nabídnout alternativní pohled na situaci, kdyby se Československo v roce 1939 postavilo proti nacistickému Německu. Domnívám se, že by to mohlo probíhat podobně jako současný konflikt. Kdybychom se rozhodli bránit stejně jako Ukrajinci dnes, tehdejší Německo by se pravděpodobně setkalo s velkými obtížemi a nejistotou podobně jako dnešní Rusko. Je pravda, že by to bylo za cenu obrovských ztrát, což se bohužel děje i v současné Ukrajině. Možná by v takovém případě druhá světová válka nevypukla, nebo by vypukla, ale Hitler by čelil stejným problémům jako Putin. Nacisté by válkou s Československem byli natolik oslabeni, že by museli odložit útok na Polsko. Hodně by však záleželo na ochotě západních států zapojit se do konfliktu s tehdejším Německem a jeho spojenci. Svět byl tehdy samozřejmě velmi odlišný od dneška. Podobnost současného válečného konfliktu je opravdu zarážející - souhlasíte?

V současném Rusku se údajně jedná o ochranu ruských obyvatel před Banderovským režimem na Ukrajině. Je to podobný nesmysl jako ochrana německého obyvatelstva v Sudetech před „zlými českými psy“. V éře internetu jsou dezinformace mnohem nebezpečnější a snadno dostupné než propagandistické letáky druhé světové války. Neměli bychom si dělat iluze, že v Sudetech se neděly ojedinělé případy nespravedlnosti. Nespravedlnost se děje i na Ukrajině, stejně jako ve všech státech světa, a každá situace má dvě strany. Paralela mezi Putinem a Hitlerem je znepokojující a zdá se, že historie má tendenci se opakovat.

Podstatný rozdíl spočívá v tom, že Ukrajina nebyla ponechána osamoceně a západní svět ji, na rozdíl od Československa v minulosti, téměř bez výjimky neopustil. Válka v jakékoli formě rozhodně nepatří do 21. století. Měl jsem za to, že lidstvo je již dostatečně vyspělé na to, aby pochopilo, že mír je klíčový pro celý svět.

Finance vynakládané každodenně na zbrojní průmysl jsou obrovské a mohly by být lépe využity v mnoha dalších oblastech společnosti. Namísto toho, abychom veškeré úsilí směřovali do vývoje, výzkumu a inovací, dochází k válce. Konkrétně Putin válčí a Ukrajina se s pomocí západu brání.

Když člověk vidí ty čísla, která se objevují v médiích, nemůže se ubránit úžasu. I pro laika je poměrně snadné si vyčíslit, co všechno by se dalo koupit za ty miliardy dolarů.

Představte si, že by se peníze nevydávaly v případě Putinova Ruska. Jak by se asi zvýšila životní úroveň v Rusku? Kdyby miliardy rublů, které nebyly utraceny za válku, skončily ve správných rukách a byly by správně investovány, jak by se dnes měl průměrný Rus? Možná by si Putin měl uvědomit, že i tímto směrem vede cesta k tomu stát se světovou velmocí. Tak rozlehlá země má obrovský potenciál, pokud se investuje správně. Výzkum a vývoj by nepochybně Rusko velmi modernizovaly a v konečném důsledku by to posunulo zemi vpřed. Putinovo jednání je pro mě nepochopitelné. Svět se dělí na dva tábory: jeden válku podporuje a obhajuje, zatímco druhý je striktně proti a žádá o mnohem razantnější akce proti Rusku. Oba přístupy mají své rizika a jsou potenciálně nebezpečné.

Jedna věc je zásadní: válka musí skončit tam, kde začala. Je nepřijatelné plýtvat lidskými životy a proměňovat miliardy peněz ve vojenskou munici, která se rozptyluje ve vzduchu. Obojí by mohlo být využito mnohem ušlechtileji. Válka v 21. století vrhá svět zpět do 20. století, v nejhorším případě až do pravěku. To nesmíme dovolit.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz