Hlavní obsah
Knihy a literatura

Chrám Azylu nabídne čtenářům poctivou zábavu i krásy Vietnamu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Martin Kudělka

Vydejte se spolu s hrdiny nové knihy ze světa Azylu na lov monster a duchů až do dalekého Vietnamu.

Článek

Pokud máte rádi akční, svižné a lehce humorné fantasy, možná by vás mohla zaujmout kniha Chrám Azylu, kterou napsala Lucie Lukačovičová. Použij cokoliv, co funguje, a přežij. Tak zní heslo lovců nadpřirozených monster z organizace Azyl, se kterými se tentokrát vydáme až do daleké Asie. Benedikt je samotář, který se s loveckou organizací Azyl nerozešel v dobrém. Ale když je v sázce život jeho bratra Teodora, je připravený zatnout zuby a spolupracovat s kýmkoliv, jen aby našel lék. Sourozenci se vydávají do tajemného Vietnamu, kde ve stínu džungle číhají neznámé nestvůry. Pojďme si novinku, kterou vydává nakladatelství Epocha, představit trochu podrobněji.

Nálož akce, napětí a humoru

Kniha sice vychází z již zaběhnuté série, přesto není potřeba mít načtené předchozí tituly. Na druhou stranu, pokud si starší díly přečtete, chybu rozhodně neuděláte. Ale zpátky k novince. Když bych měl příběh knihy Chrám Azylu popsat jedním slovem, rozhodně bych použil slovo „zábavný“. A to, protože to zábava skutečně je. A to od začátku až do konce. Od prvních stránek se čtenáři mohou těšit na vydatnou porci akce a napětí, říznutou poctivým humorem. Kniha se navíc zatraceně dobře čte a má svižné tempo. Tomu celému navíc vévodí opravdu povedená zápletka.

Foto: Martin Kudělka

Vypečená parta

Zapomenout rozhodně nesmím na postavy. Ty jsou podle mě jedním ze stavebních kamenů nejenom téhle knihy, ale i celé série. Jak ústřední dvojici lovců, Teodora a Benedikta, tak zbytek party, ve které figuruje hláškující duch Gabriel a bystrá golemka Yissl, si určitě zamilujete. Jsou chytří, jsou vtipní a panuje mezi nimi neskutečná chemie. S tím ruku v ruce můžu pochválit i dialogy, které zábavné a působí vcelku uvěřitelně a přirozeně.

Součástí příběhu je i pátrání po neznámém záporném hrdinovi. Tady mě trochu mrzí, že jsem identitu onoho padoucha odhalil už asi v půlce knihy. A to nejsem zrovna přeborník v této disciplíně. Každopádně je třeba dodat, že to celkovému zážitku v podstatě nijak neškodí.

Povedené fantasy

Jak už sem psal v úvodu, Chrám Azylu můžu doporučit všem čtenářům akčnějších fantasy. Kniha zaujme především svižným vyprávěním, povedeným humorem a poctivou porcí akce a napětí. Zapomenout nesmím ani zábavnou zápletku s lehce detektivním nádechem. Příběhu sedí i zasazení do Vietnamu. S partou lovců navštívíme jak Ho Či Minovo Město, tak třeba nepropustnou džungli v deltě Mekongu. Máte-li rádi fantasy nebo patří-li Vietnam mezi oblíbené lokalita, tahle kniha je pro vás jako dělaná.

HODNOCENÍ: 7/10

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz