Hlavní obsah
Knihy a literatura

Život válečníka láká čtenáře na fantastické grafické zpracování

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Martin Kudělka

Fantasy román Život válečníka se může pyšnit perfektním grafickým zpracování. Škoda, že po obsahové stránce už to taková sláva rozhodně není.

Článek

Za poslední roky u nás vzniklo velké množství fantasy titulů. Jedním z nich je i Život válečníka, který podle mého názoru patří mezi nejlépe vizuálně zpracované knihy, jaké jsem v poslední době viděl. Co se však týče obsahu, už to však taková sláva není. Ale nepředbíhejme.

Neohrožený válečník

Autorem knihy je Tomáš Němec, vcelku známá postava na poli české fantastiky. Život válečníka, který vyšel v roce 2022 pod hlavičkou Mystery Press, je jeho zatím posledním dílem a jak už název napovídá, celá kniha se točí okolo jedno neobyčejného válečníka. Jak praví anotace: Byla to doba temnoty, krve a strachu. Byla to doba, kdy na trůnu z Kamene seděl Císař, možná člověk, možná prastará, nesmrtelná entita. Byla to doba meče, magie a šílených bohů vyštvaných z bezedných propastí času. Tehdy se na stezkách Císařství objevil válečník, který v sobě nesl touhu po pomstě, moudrost věků i žal po dávno ztracené lásce. Aniž by to tušil, na hřbetě koně i draka, obutý i bosý, ostřím meče i holou pěstí psal pochmurnou historii našeho světa. Historii Císařství.

Nevyužitý potenciál

Anotace slibuje velkolepé dobrodružství epických rozměrů, ale skutečnost je bohužel poněkud jiná. Pojďme ale postupně. Kniha se točí okolo Sebasttyena, císařského vojáka, který u sebe jednoho dne začne pozorovat několik zvláštních jevů, které jej budou provázet až do konce života a stanou se hybnou silou jeho osudu. A zde přichází první problém. Přestože musím uznat, že hlavní hrdina je chytrý, odvážný a občas i docela vtipný, nedokázal jsem si k němu najít cestu. Mrzí mě to, protože Sebasttyen mě vyloženě neiritoval, ale byl mi tak nějak lhostejný. A to je celkem zásadní problém.

Dalším problémem je styl vyprávění. Pokud očekáváte jeden souvislý, lineární příběh, budete zklamaní. Kniha je zvláštně roztříštěná, protože autor se snažil zachytit různá období v životě válečníka. To by možná nevadilo, kdyby bylo zpracování lepší. Většinou však kapitola začíná přímo uprostřed nějaké události, takže zpočátku netušíte, co se děje a proč, což je problém. Zkrátka se budete ztrácet, tápání je téměř nevyhnutelné, a než se zorientujete, chvíli to potrvá. K tomu všemu nepřispívají ani zvláštní jména, ve kterých jsem měl často guláš.

Abych knihu jen nekritizoval, pojďme se podívat na její silné stránky. Jakmile se v příběhu zorientujete, čeká vás většinou opravdu skvělý zážitek. Jednotlivé kapitoly mají často do detailu promyšlené zápletky, nechybí jim akce a napětí, a ve výsledku jsou velmi zábavné, byť ne moc originální. Co mi ale nedává smysl, je, proč na sebe tyto příběhy, nebo chcete-li kapitoly, lépe nenavazují. Čtenář by pak nemusel několik stran tápat a mohl by se více soustředit na jinak propracovaný děj. Je to škoda, protože kniha pak jako celek příliš nefunguje a celkový prožitek působí roztříštěně. K tomu přispívá i nesourodost jednotlivých námětů – jednou se příběh točí kolem draků, jindy kolem podivného kultu, a vše je propletené množstvím alkoholu a drog.

Foto: Martin Kudělka

Nemastný neslaný hlavní hrdina

Ještě se vrátím k hlavnímu hrdinovi, kterým je již zmíněný Sebasttyen, voják císařské gardy, jenž jednoho dne zjistí, že s ním není všechno v pořádku. Ačkoli je Basty vcelku sympatický chlapík, nikdy mi k srdci nepřirostl. Jedním z problémů je, že autor nešel do větší hloubky, co se týče válečníkova života a charakteru. Další potíž spočívá v tom, že Sebasttyen v jednotlivých příbězích nepůsobí příliš konzistentně. Chápu autorův záměr ukázat hrdinu v různých fázích jeho dlouhého života, ale většinou na mě působil jako úplně jiná postava. Na druhou stranu musím přiznat, že Basty patří k těm lepším hlavním hrdinům, se kterými jsem se setkal, ale nebyl to třeba Geralt, kterého si okamžitě oblíbíte. Je to škoda, protože stačilo jen trochu víc zapracovat na jeho vývoji a kniha by se posunula o několik tříd výš.

Prvotřídní grafické zpracování

Kde opravdu nemám co vytknout, je grafické zpracování knihy, které je naprosto fantastické. Jak jsem už zmínil v úvodu, Život válečníka je v tomto ohledu jednou z nejlépe zpracovaných knih, jaké jsem za poslední dobu viděl. Už samotná obálka je úžasná – nejen na pohled, ale i na dotek. Nádherné jsou také ilustrace uvnitř knihy, o které se, stejně jako o obálku, postaral Lubomír Kupčík. Velmi povedené je i barevné odlišení některých textů, což dodává knize další rozměr. A nesmím zapomenout na skvěle zpracovanou mapu, kterou vytvořil Martin Stehlík. Během čtení jsem se na ni často díval, což pomáhalo dokreslovat děj. Mystery Press tohle prostě umí, neboť stačí vzpomenout na knihu Láska, smrt a všechno zlý, která byla fenomenální, a to nejen vizuálně, ale i po obsahové stránce.

Skvělá navenek, horší uvnitř

Nastal čas to celé uzavřít. Život válečníka rozhodně není, jak by se možná mohlo z předchozích řádků zdát, vyloženě špatná kniha. Jedná se o vizuálně perfektně zpracované dílo, které však po obsahové stránce selhává. Hlavním problémem je podivné roztříštění do jednotlivých příběhů, které sice samy o sobě většinou fungují, ale jako celek selhávají. Navíc ani hlavní hrdina není příliš výrazný, což celkovému dojmu nepřidává. Je to škoda, protože kniha měla bezpochyby potenciál být lepší. Stačilo jen lépe dotáhnout některé aspekty. Takhle zůstává bohužel jen lehce nadprůměrná.

HODNOCENÍ: 6/10

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz