Hlavní obsah
Cestování

Dinosauři v Chorvatsku? Ano

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Creator: Dmitry Bogdanov CC, BY-SA 3.0

Chystáte se na prázdniny nebo na dovolenou k Jaderskému moři? A zajímá vás, kam můžete na jihu vyrazit za kuriozitami v okolí vašeho letoviska? Možná oceníte info o chorvatských pravěkých obrech.

Článek

Před 210 až 70 miliony lety skutečně dupali po chorvatských skalách a písku obří dinosauři sauropodi. Rozhlíželi se z výšky po světě, žrali vegetaci, rozmnožovali se a nakonec i umírali. Zanechali po sobě ale jen několik málo stop a kostí. Archeologové přesto původní chorvatské pratvory objevili a my si dnes můžeme dinosauří kosterní pozůstatky na několika málo místech prohlédnout.

Pokud byste pak chtěli s rodinkou zamířit i do některého z chorvatských dinoparků, s prehistorickými tvory ve skutečné velikosti, jste také srdečně zváni.

Hlavní hrdinové byli… obrovští

Jediným místem v celém rozsáhlém Středomoří, kde objevili archeologové fosilní památky na dinosaury, je Istrie. V minulém století zde našli zkamenělé kosti několika dinosaurů – sauropodů (byli to typičtí obří bíložraví dinosauři s dlouhými krky).

Foto: Wikipedie, volné dílo

První zkamenělou kost dinosaura vypátral v roce 1934 rakouský amatérský paleontolog na Brijunských ostrovech. Další kosti objevili vědci v okolí Medulinu, na poloostrově Marlera a ostrůvcích Levan a Fenoliga. Na ostrově Fenoliga (říká se mu, podle jeho tvaru, také Tanjur – talíř) si můžete prohlédnout i zkamenělou dinosauří stopu.

Pobřeží u městečka Bale je pak jediným místem na světě, kde paleolontogové objevili (v roce 1992) zkamenělé kosti dinosaurů i pod mořskou hladinou.

Připomínkou těchto jedinečných objevů je dnes například výstava o dinosaurech právě v městečku Bale, další výstavu si ale můžete prohlédnout i ve Funtaně (4 km jižně od Poreče).

Dinoparky

Ve Funtaně je hlavním lákadlem pro turisty především originální dinopark. Dinosauři, ve skutečné velikosti a jakoby z masa a kostí, se tu na vás zubí zpoza skal, vykukují z houští, procházejí se po trávnících, řvou z reproduktorů a jsou i hlavními hrdiny tématických dinoshow. Mimochodem: děti vozí po parku speciální obří tříkolka, samozřejmě také s mohutným (veselým) dinosaurem šlapajícím do pedálů.

Další dinoparky ale můžete navštívit i jinde v Chorvatsku. Jeden z nově otevřených se nachází například v Omiši, na jihu země. Prohlédnout si tu můžete pohyblivé dinosaury, zajít do dinokina, děti se mohou sklouznout na dinoskluzavce, vykopat si dinosauří kost na dinopískovišti a všichni se můžete občerstvit v dinorestauraci (kde se sice nepodávají míchaná dinovajíčka a dinosteaky, ale i tak si určitě pochutnáte).

...

Info o nálezu 150 dinosauřích stop v Istrii na webu Turistickeprice.hr (česky)

Info o dinosauřích fosiliích na ostrově Brijuni na webu Turistickeprice.hr (česky)

Info popularizátora pravěku, Vladimíra Sochy, o objevu chorvatského dinosaura Histriasaurus boscarollii z roku 1998, na webu iDNES.cz

Info o studentském vědeckém projektu "Dinosauři od Savudrije do Novigradu"(česky)

Další info o dinosaurech v Chorvatsku na webu Chorvatsko.cz

Přečtěte si také další články autora:

Všechny články autora si můžete přečíst zde

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz