Hlavní obsah
Lidé a společnost

Vírník? Španělský hrabě s ním poprvé přeletěl kanál La Manche

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Bundesarchiv, Bild 102-10462 CC-BY-SA 3.0

Jsou piloti, kteří vstoupili do dějin, a piloti, na které se téměř zapomnělo. Že v roce 1909 přeletěl L. Blériot s letadlem No. XI. kanál La Manche, ví dodnes většina leteckých nadšenců, kdy a kdo ale přeletěl jako první kanál s takzvaným vírníkem?

Článek

Španělský hrabě v povětří

Překonat moře mezi Anglií a Francií bylo odedávna snem španělského stavebního konstruktéra, leteckého konstruktéra a pilota, hraběte Juana de la Ciervy.

Narodil se ve španělském městě Murcia, v bohaté rodině, záhy se ale přestěhoval do Anglie a začal bádat v oblasti leteckých motorů. Od roku 1912 začal stavět ve své továrně letadla, jeho snem a snahou ale bylo především vyrábět bezpečné vírníky – létající stroje, které poháněla vpřed klasická vrtule, ale ve vzduchu je na rozdíl od křídel letadel udržoval svislý rotor.

Juan de la Cierva postupně zkonstruoval, otestoval a úspěšně prodal celou řadu typů svých vrtulových strojů: Cierva C.1, Cierva C.2, Cierva C.3, Cierva C.4, Cierva C.6, Cierva C.8, Cierva C.9, Cierva C.12, Cierva C.17, Cierva C.19, Cierva C.24, Cierva C.30A, Cierva Air Horse, Cierva W.9, Cierva CR Twin.

Čin, který vstoupil do dějin

V roce 1928 si splnil i svůj velký životní sen: jako první pilot vírníku (C.8L4) přeletěl právě kanál La Manche. Let trval pouhých 18 minut:

Juan de la Cierva zemřel stylově. V roce 1936 zahynul při letecké katastrofě u Amsterdamu, kdy jeho letadlo havarovalo v husté mlze.

Zajímavosti o vírnících na Novinky.cz

Zajímavost: Vírník si pořídil i moravský podnikatel Tomáš Baťa, stroj létal s podnikovou poštou.

.

Přečtěte si také další články autora:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz