Hlavní obsah
Finance

K růstu potřebujeme ekonomické migranty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Tchajwanská firma TMSC postaví novou továrnu na čipy u Drážďan, nikoliv v Česku. Přes naše dobré vztahy s Taiwanem, smutní český internet. Česko ale nebylo ve hře ani na chvilku.

Článek

Naše země má historicky nízkou nezaměstnanost a zároveň také historicky nejvyšší zaměstnanost, chcete-li míru ekonomické aktivity, která navíc každý měsíc čerstvě dosažený rekord znovu překonává. Přesto část společnosti očekává, že sem budeme lákat strategické investice tu do čipů, tu do baterií, ale jaký smysl mají veřejné výdaje do investičních pobídek, když nemáme žádné lidi, kteří by v těchto továrnách pracovali?

Počet lidí v produktivním věku v ČR trendově klesá na 6,869 milionu v roce 2022, což je o 563 tisíc méně než na vrcholu v roce 2008. Demografie je neúprosná, počet disponibilní pracovní síly bude dále klesat.

Lákání velkých továren vyžadujících tisíce nových zaměstnanců, které prostě nemáme a mít nebudeme, proto postrádá smysl. Naneštěstí absence jakýchkoliv použitelných lidí na trhu práce je velkou překážkou i pro stávající výroby a je smutnou realitou několika posledních let, že díky tomu ztrácíme naše pozice na světových trzích, v dodavatelských řetězcích, máme kvůli tomu nižší HDP i rozpočtové příjmy.

Lékem je řízená ekonomická migrace, což je v českých politických poměrech skoro sprostý pojem. Migranty tu přeci nechceme, protože nic nedělají, a ještě k tomu nám berou práci. Pokud nějaký politik sebere odvahu potřebě ekonomické migrace hovořit, pak zdůrazňuje, že se bude jednat o zaměstnance s vysokou kvalifikací, např. z IT.

Ne, že by vysoce kvalifikovaný zaměstnanec nepřinášel větší HDP a rozpočtové příjmy než ten s nízkou kvalifikací, ale je třeba si uvědomit, že i ve firmě, kde vyvíjíte ty nejvyspělejší nové produkty s vysokou přidanou hodnotou, musíte vynést smetí a vytřít podlahu. A to naše mladá generace dělat nebude, leda by neměla jinou možnost.

Nekvalifikovaný ekonomický migrant není něco, čeho bychom se měli obávat. Naopak bez nekvalifikovaných pracovních sil ze zahraničí nikdy nebudeme schopni proměnit naši ekonomiku z „montovny“ na ekonomiku finálních výrobků s vysokou přidanou hodnotou.

Je v našem zájmu, aby taková transformace proběhla plynule, česká ekonomika využívala nadále své průmyslové know-how a prostřednictvím inovací navyšovala přidanou hodnotu. Díky využitému potenciálu a vyšším rozpočtovým příjmům bude moci český stát splnit své domácí úkoly v oblasti digitalizace a infrastruktury, kde máme opravdu co dohánět.

Migrace není náhradou důchodové reformy, jejíž správný čas jsme prospali před desetiletím, ale má potenciál snížit bolestivost této reformy. Naše zaostávání v reformách a infrastruktuře můžeme buďto dohnat na dluh anebo plně využít náš stávající potenciál, abychom na tuto transformaci vygenerovali dostatek vlastních zdrojů. Druhá varianta je samozřejmě příznivější.

Ačkoliv programy ekonomické migrace existují, pracují pouze s vybranými kvalifikacemi a při pohledu na globální čísla trhu práce je zjevné, že nepřináší potřebný efekt. Nechvalně známé případy, kdy pracovní povolení na Ukrajině a ve Vietnamu fakticky kontroloval organizovaný zločin, nás věřím poučili v tom, jak se to dělat nemá.

Potřebujeme náš trh práce otevřít i pro nekvalifikované pracovníky, kteří si zde během svého dočasného pobytu vydělají peníze, kterými následně budou schopni zlepšit svoji situaci v zemi původu. Legální migrace, která je jednoduchá a nebyrokratická s jasnými a srozumitelnými pravidly, je tou nejlepší prevencí migrace nelegální.

Můžeme se tvářit, že ten problém neexistuje, že plná zaměstnanost je vlastně super, ale pak se nesmíme divit, že HDP stagnuje, prázdný trh práce roztáčí mzdově-inflační spirálu a naše tradiční podniky postupně upadají, protože při růstu poptávky nedokáží realizovat zakázky a zajistit si tak finanční stabilitu pro období, kdy jde poptávka dolů.

Opravdu se může zdát, že se nám nic zlého neděje, ale jsme v pozici chlapíka, co padá z 10. patra a říká si „zatím to jde“. Bez ekonomických migrantů nás čeká stagnace a úpadek.

----------------------------------

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz