Hlavní obsah
Aktuální dění

Konzervativce dohnaly naivní sliby o brexitu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Rishi Sunak, Facebook

Po 14 letech končí v Británii vláda konzervativců nejkrutější porážkou v historii se ziskem pouhých 121 křesel. Labouristé vyhráli zejména proto, že se voliči chtěli zbavit konzervativců.

Článek

Jméno lídra labouristů Keira Starmera asi českému voliči mnoho neřekne. Trochu záhadou je i pro britského voliče, přestože labouristy vede již čtvrtým rokem. Ač se nejedná o charismatického lídra, dokázal svoji stranu posunout po éře velmi levicového Jeremy Corbina zpět do středu, zbavit ji některých radikálních postojů a udržet v ní jednotu.

V kampani se labouristé oprostili od štědrosti veřejných výdajů, slibovali obnovit ekonomický růst a omezit migraci. Oproti minulým volbám nezískali výrazně více hlasů, důležité však bylo, že velké množství hlasů ztratili konzervativci.

Na ztrátě konzervativců se výrazně podílel Nigel Farage, který se svou stranou Reform UK získal 14% hlasů, jakkoliv získal pouhá 4 křesla. Výrazně se dařilo i Liberálním demokratům, kteří s 11% hlasů získali 71 křesel. Jednomandátové volební obvody, kde vítěz bere vše, mohou doručit velmi disproporční výsledky.

Voliči konzervativců prchali právě k Faragovi nebo Liberálním demokratům, což labouristům v tomto volebním systému pomohlo k drtivému vítězství navzdory mizivému zisku nových voličů.

Konzervativcům nejvíce ublížily brexitové sliby, které nebyly naplněny a upřímně ani být naplněny nemohly. Nejcitlivější otázkou zůstává migrace, která patřila mezi hlavní argumenty zastánců brexitu. V době referenda o brexitu se počet přistěhovalců pohyboval mezi 200-300 tisíci ročně, po dokončení brexitu paradoxně okolo 700 tisíc ročně.

Jde ovšem spíše o zástupný problém k faktu, že životní úroveň Britů neroste. 18% obyvatel na hranici chudoby, stagnující platy a zároveň rostoucí životní náklady nejsou úplně to, co volič očekává od jakékoliv vlády. A už vůbec ne od té, která slibovala národu, že brexit bude úspěch.

Brexit ovšem nepříjemně dopadl zejména na malé a střední exportní podniky, byrokratická zátěž se enormně zvýšila. Slib o přesměrování zdrojů placených do EU ve prospěch Národní zdravotní služby nepřinesl očekávané zlepšení, naopak vnímání kvality této služby se konstantně zhoršuje. Británie navíc přišla o významné prostředky podporující v rámci kohezní politiky EU chudší oblasti.

Byl slibován rozvoj obchodu s dalšími teritorii, který prý společná obchodní politika EU Britům blokovala. Sen o volném obchodu s USA se ale nenaplnil a nedá se říci, že by se podařilo alespoň kompenzovat opuštění společného trhu EU.

Podle ekonomů z Centra pro evropskou reformu, kteří modelovali hypotetický vývoj v Británii, kdyby zůstala účastna na společném trhu, bylo v roce 2021 skutečné britské HDP o 5,2% nižší, než mohlo být. Tento rozdíl se dále prohlubuje.

Anna Valero z London School of Economics upozorňuje na zanedbání investic do infrastruktury, inovací a dovedností, zatímco se vláda několik let zabývala především otázkou, jak brexit vůbec provést.

Střízlivění z brexitové kocoviny Brity bolí, dnes by jich pro setrvání v EU hlasovalo přes 60%. Okolo 80% labouristických voličů by si přálo návrat do EU. Budoucí vláda Keira Starmera něco takového neplánuje a sám 61letý lídr labouristů v rozhovoru prohlásil, že to není téma během jeho života.

Labouristé se užší formě spolupráce s EU nebrání, ale obávají se, že téma opětovného vstupu na společný trh, do celní unie nebo opětovného plnohodnotného členství by ve společnosti rozpoutalo příliš emocí a uvrhlo zemi do chaosu.

Čeká je tak nelehký úkol nalézt cestu k růstu životní úrovně Britů. Na rozdíl od konzervativců nemalují vzdušné zámky. „Nemám kouzelnou hůlku,“ prohlásil Starmer.

Nová Británie tak bude bez revolučních změn, bude klást větší důraz na klimatickou politiku, kde labouristé i vidí šanci v inovacích a nových příležitostech pro průmysl. Pro nás je důležité, že zahraniční politika zůstane prakticky beze změny, vztah k EU bude spíše přátelštější a pomoc Ukrajině neochabne.

Konzervativci tvrdě doplatili na to, že se nechali zahnat do kouta zorganizováním referenda, jehož výsledek si sami ani nepřáli a jehož naplnění je připravilo o veškerou energii posouvat zemi vpřed. Slibovali, že to, v co sami nevěřili, dopadne pro Británii dobře. Nedopadlo a dopadnout nemohlo. Pro EU, Británii i Česko bude jedině dobře, pokud se Británie vrátí do EU co nejdříve.

-----------------

Zdroje:

https://zahranicni.hn.cz/c1-67340200-kolaps-konzervativci-ve-volbach-utrpeli-nejhorsi-porazku-v-historii-vrati-se-britanie-do-eu

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz