Hlavní obsah
Názory a úvahy

Nejvlivnější europoslanci jsou ze SPOLU, místo SPD tam může sedět šimpanz

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay.com

Při evropských volbách je ve změti praštěných předvolebních výkřiků třeba zvážit, kteří budoucí europoslanci mají reálnou šanci alespoň trochu dostát svým slovům.

Článek

Evropský parlament bude mít po těchto volbách 720 europoslanců, 21 křesel náleží České republice. Asi jsme se už naučili, že neexistuje žádný klub českých europoslanců hájících české zájmy, protože každá politická strana má úplně jiné představy o tom, co to české zájmy jsou nebo co by mělo vést k jejich dosažení.

Klíčová slova evropské politiky jsou spolupráce a kompromis. Strany, které ve svých programech hlásají zrušení toho či onoho nebo dokonce vystoupení z EU, nemají všech pět pohromadě. Radikální křiklouni, kteří neumí více než bouchat pěstičkou do stolu, nezmění na směřování EU nic. Je naopak třeba umět hledat shodu napříč zeměmi a skrze společné hodnoty prosadit náš zájem.

Dobrý europoslanec je nejen aktivní v Bruselu, ale rovněž v Praze. Schopnost provázat evropskou politickou debatu s tou českou a přenést klíčová témata z Bruselu do Prahy nás chrání před pocitem odtržení evropské politiky od české reality.

Měřit vliv europoslance není jednoduchá disciplína. Pravidelně se o to pokouší eumatrix.eu, jejichž žebříčky se lze proklikat na odkazu ve zdrojích. Jejich hodnocení je založené na kvantitativních ukazatelích typu počet vystoupení na plénu, počet zpráv, nicméně bez vazby na kvalitu a obsahovou významnost.

Žebříček Europeum (opět dostupný na odkaze ve zdrojích) hodnotil pouze české europoslance, a to subjektivní metodikou, anketou mezi 94 kvalifikovanými hodnotiteli, kteří se v otázkách evropské politiky orientují.

Propojením těchto výsledků si lze udělat poměrně smysluplný obrázek o fungování dosavadních českých europoslanců v Evropském parlamentu samotném i na české politické scéně.

SPOLU je zde bezpochyby nejsilnější. Podle EUMatrix dva zástupci v TOP 100 europoslanců a další dva v TOP 20 vybraných oblastí reprezentují polovinu z 8 českých zástupců, kteří do tohoto mezinárodního srovnání promluvili.

Podle Europeum patří všichni tři lídři SPOLU mezi nejvlivnější a nejvíce to vyniká v podkategorii „Vliv na české priority“, kde obsazují první tři příčky v pořadí Vondra, Niedermayer, Zdechovský. Luděk Niedermayer se stabilně umísťuje na medailových pozicích i v celkovém vlivu a vlivu na dobré jméno Česka.

V českém případě nemá vliv svého krále, ale královnu, vlastně hned dvě. Dita Charanzová i Martina Dlabajová jsou velice pracovité europoslankyně, v TOP 100 nejvlivnějších podle EUMatrix a rovněž zlatá a stříbrná podle Europeum v celkovém vlivu i v příspěvku k dobrému jménu ČR. Tyto dámy mají ovšem tu smůlu, že byly europoslankyněmi za ANO.

Nic nereprezentuje kvalitativní sešup hnutí ANO tak, jako kandidátka do Evropského parlamentu. Že se ANO hlásí k silně proevropské liberální frakci, se zdá skoro jako omyl a činnost této frakce a europoslanců za ANO je astronomicky vzdálena tomu, kam Andrej Babiš nasměroval svůj upadající populistický projekt dnes.

Takže místo nejvlivnějších europoslankyň povede jeho kandidátku do voleb Klára Dostálová, jejíž angličtina je zhruba na úrovni paní Schillerové. Pokud se naplní prognóza a ANO získá 6 křesel, budou mezi novými europoslanci takové perly jako spoluobviněná v kauze Čapí hnízdo Jana Nagyová nebo prachmizerná bývalá hejtmanka středočeského kraje Jaroslava Pokorná Jermanová. Víc asi nemá smysl říkat, pro tuto cestu se rozhodlo hnutí ANO dobrovolně a bez nátlaku.

Překvapivě dobrých výsledků dosahují v Evropském parlamentu Piráti, Marcel Kolaja v TOP 100 podle EUMatrix, spolu s Markétou Gregorovou a Mikulášem Peksou se vkliňují do čelních pozic podle Europeum ve všech kategoriích. Slabinou Pirátů ovšem je, že se jim příliš nedaří přenášet tato témata do české politiky. Čtenáři by nejspíš měli problém se znalostí samotných jmen. Lze říci špatně prodaná dobrá práce.

Naopak koaliční souputníky ze STAN by nejlépe charakterizoval popis „navoněná bída“. Stanislav Polčák se do EUMatrix vůbec nekvalifikoval, podle Europea stabilně poráží svým vlivem akorát zástupce SPD. Lídři pro tyto volby, Jan Farský a Danuše Nerudová, nemají faktickou zkušenost s evropskou politikou, mohou tedy jen pozitivně překvapit.

Překvapím své čtenáře, když pochválím za kampaň komunistku Konečnou. Ač je mi ta paní ze srdce odporná, tak byla vidět na sítích i billboardech po mnoho měsíců a zdá se, že úspěšně obhájí svůj mandát. Mandát pro Česko veskrze zbytečný, ovšem odpracovaný a paní Konečnou bude dalších 5 let slušně živit. K mému překvapení se kvalifikovala do TOP 20 nejvlivnějších europoslanců v oblasti zdravotnictví.

To výsledky SPD, voličsky nejúspěšnější antisystémové strany, jsou opravdu tragické, ale asi v souladu s očekáváním jejich voličské skupiny, se kterou si nerozumím a její pohnutky těžko chápu. Europoslanci Blažko a David byli podle všech hodnocení těmi vůbec nejméně užitečnými zástupci Česka, první jmenovaný navíc během mandátu opustil svoji domovskou stranu, ale na vliv to beztak nemá vliv. Dnešní lídr Petr Mach už si odseděl jeden mandát europoslance za Svobodné a v dresu SPD bude zhruba stejně užitečný.

Příměr, že místo europoslanců za SPD by tam mohl sedět šimpanz, je ostatně platný i pro další obskurní uskupení včetně koalice Přísahy a Motoristů, které nepochopitelně sbírá body propagátor pití Sava k podpoře zdraví Filip Turek.

Mnohem více si vážím strany „Ano lepší EU s mimozemšťany“, jejíž lídr chodí do televizních debat v kostýmu mimozemšťana a dává tak satiře, která se v prostředí českého politického bizáru jinak prosazuje velmi těžko, originální pojetí.

Máme za sebou 20 let členství v EU, nejsme malou zemí, ale středně velkou. Ukázali jsme, že můžeme mít vládu a prezidenta, kteří dokáží Česku navracet dobrou reputaci a prestiž. Stejně rozumně můžeme volit i do Evropského parlamentu, aby tam zástupců užitečných jako šimpanz sedělo co nejméně.

----------------------------

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz