Hlavní obsah
Aktuální dění

Jste proti podpoře Ukrajiny? Tato animace vám možná otevře oči

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Adobe Stock (licence zakoupena)

Mnozí z nás vystupují velmi ostře prosti jakékoli podpoře Ukrajiny v konfliktu s Ruskem. Animace na Twitteru ukazuje absurditu většiny předkládaných argumentů těmito odpůrci.

Článek

Představme si Ukrajina jako člověka, který bojuje o život v tlamě žraloka a lapající ze všech sil o každý nádech. Tato metafora se nám může zdát absurdní, ale představuje realitu konfliktu, kterým právě slovenský soused prochází.

Zaujala mě animace na sociální síti Twitter, která vyobrazuje Ukrajinu jako muže sevřeného ostrými zuby žraloka a ze všech sil bojujícího o přežití. V reálném světě představuje žralok Ruskou federaci, s chladným a nenasytným pohledem kdykoliv připraven udeřit. I přesto se světové společenství neshodne na tom, zda je správné dodávat zbraně na Ukrajinu i v této svízelné.

Jak dlouho byste ovšem dokázali bez pomoci odolávat smrtelnému stisku hladového predátora? Jak dlouho může svět sledovat tento nerovný boj a hádat se, zda dodávky zbraní přinesou více škody než užitku?

Většinou slýcháme názory, že dodávky zbraní jen vyhrocují konflikt. Na straně druhé tu máme oponenturu, která argumentuje tím, že poskytnutí zbraní je jen legitimní obrannou reakcí na ruskou agresi.

Jsou západní zbraně v rukou ukrajinských vojáků znamením eskalace konfliktu nebo jediným možným prostředkem k dosažení míru? Je to dilema, nad kterým si neustále lámeme hlavu.

Většina světa vidí Rusko jako agresora. Bez ohledu na geopolitické složitosti nebo diplomatické zápletky, je to Rusko, které se vměšuje do suverenity Ukrajiny, zatímco Ukrajina se pouze brání.

Ale vrátím se ke zmíněné ilustraci, která může otevřít mnoha lidem oči a pochopit, proč je třeba pomáhat napadené zemi.

V animaci vidíme muže, volajícího ho blízké okolí o pomoc, když je v sevření žraloka. Na první pohled je jasné, kdo je v dané situaci ten zranitelný a bezbranný. Na obzoru se objeví další muž s nabídkou střelné zbraně. Tuto nabídku si však v poslední chvíli rozmyslí s argumentem, že nechce eskalovat konflikt mezi mužem a žralokem.

Celá ta scéna je absurdní v tom, jak ilustruje to, co mnozí z nás cítí vůči situaci na Ukrajině. Chceme, aby se Ukrajina mohla bránit, ale zároveň se obáváme, že poskytnutí zbraní by jen zintenzivnilo konflikt a zhoršilo situaci. Takže raději neuděláme nic a nadále přihlížíme zhoršující se situaci.

Nakonec muž v animaci zbraň napadenému neposkytne, a co je horší, nenabídne ani žádnou jinou alternativu, která by konflikt vyřešila. Nepřemýšlí nad tím, jakou jinou pomoc by mu mohl poskytnout. A to je přesně to, co chybí společnosti v nalezení řešení, jak tento konflikt ukončit.

Animace pamatuje i na častý argument odpůrců dodávek zbraní, kterým je mírové jednání nebo uzavření mírové smlouvy za jakýchkoliv podmínek.

Je samozřejmě třeba i nadále hledat i jiné alternativy k dodávkám zbraní. Pokud se tedy obáváme, že tato forma podpory pouze eskaluje konflikt, pak musíme najít jiné způsoby, jak podpořit Ukrajinu v boji za svou svobodu.

Tato animace je silným a dojemným příběhem o dilematech kolem podpory Ukrajiny. Je však také připomenutím toho, že potřebujeme hledat další řešení. Protože zatímco svět pokračuje v nekonečných politických debatách, Ukrajina je nadále v silném sevření ruského žraloka. Pamatujme však, že jeho příští stisk může být právě ten smrtící.

Zdroj: Twitter

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz